Gazze'de Ateşkes Sona Erdi, Davutoğlu Kerry ve Meşal İle Görüştü - Son Dakika
Güncel

Gazze'de Ateşkes Sona Erdi, Davutoğlu Kerry ve Meşal İle Görüştü

Gazze\'de Ateşkes Sona Erdi, Davutoğlu Kerry ve Meşal İle Görüştü

Gazze'de dün akşam anlaşmaya varılan 72 saatlik ateşkes sadece 6 saat sürdü. Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı ve Hamas Siyasi Büro Şefi ile telefon görüşmesi yaptı.

01.08.2014 16:18  Güncelleme: 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamas ile İsrail dün gece saatlerinde 72 saatlik ateşkes ilan etti. Ama kana susayan İsrail ateşkesi bozarak Gazze halkına evlerinden çıkmamalarını söyleyip ölüm kusmaya tekrar başladı.

Yaşanan bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu harekete geçti. Davutoğlu, dün akşam ateşkes yapıldığını ilan eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile telefonda görüştü. Davutoğlu yaşananlarla ilgili taraflardan bilgi aldı.

"ATEŞKESİ İSRAİL'İN OPERASYONLARI BOZMUŞ"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile görüşme yaptığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu tabii Gazzeli kardeşlerimizin bir nefes alması, insani yardımların ulaşması açısından önemli bir imkan olmanın yanında, kalıcı bir ateşkesin temini için müzakere imkanı da sağlayacak insani amaçlı bir ateşkesti. İlk saatleri daha sakin geçtikten sonra maalesef saat 10.00'dan itibaren hepimizi üzen haberler gelmeye başladı. Olayı yakından takip ettik. Alandan da doğrudan bilgi almaya çalıştık. Gerek BM kanadından, gerekse Filistin tarafından... Biraz önce de Halit Meşal ve Halid Atiyye ile ayrı ayrı birer görüşme gerçekleştirdim. Tabii bu tür ateşkes durumlarında herkes kendisine ulaşan haberle değişik yorumlar yapıyor. Ancak Filistin tarafının açık ve kesin tespiti; ateşkesin, İsrail'in özellikle ateşkes saati yaklaştıkça artırdığı operasyonlar sebebiyle doğan bazı çatışmalardan kaynaklandığını, ateşkesin bozulmasının ve 70'e yakın Filistinli'nin hayatını kaybetmesine neden olan ateşkes ihlallerinin yaşandığını, buna cevap vermek durumunda kaldıklarını ifade ediyorlar."

"BİR AN ÖNCE ATEŞKESE DÖNÜLMELİ"

Davutoğlu, "Tabii önemli olan; şu anda ateşkes şartlarına süratle geri dönülmesidir. Sayın Meşal bu çerçevede kendilerinin İsrail'in ateşkesi bozmaması halinde ateşkese sadık olduklarını bize ifade etmişlerdir. Bu çerçevede de Filistin tarafından bir açıklama yapılacak. Herkesi aklı selime davet ediyoruz. Dünyanın gözü önünde bir halk her türlü tahrip edici silahla büyük bir zulme maruz kalıyor." ifadelerini kullandı.

ATEŞKES NASIL BOZULDU? NELER YAŞANDI?

İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırıyla 6 saat sonra ateşkesi bozmasından bu yana yapılan saldırılarda en az 30 Filistinli öldürüldü. İsrail ise kendi bozduğu ateşkeste Hamas'ı suçlarken ateşkesin bittiğini BM'ye bildirdiğini açıkladı.

REFAH BÖLGESİNİ BOMBALADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin çağrısıyla İsrail ve Hamas arasında başlayan ateşkes, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesini bombalamasıyla son buldu.

3 SAAT İÇİNDE 30 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail, Refah'ın doğusuna topçu ateşi gerçekleştirdi. Saldırıda dört Filistinli hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Filistin İçişleri Bakanlığı İsrail'in ateşkesi ihlâl ettiğini ve sınır bölgelerini bombaladığını duyurdu. Refah kentine saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu ateşkesi bozmasının ardından 3 saat içinde öldürdüğü Filistinli sayısı 30'a yükseldi. Saldırının ardından Hamas ateşkesi bozan İsrail'e karşılık olarak İsrail'e roket fırlattı.

1 İSRAİL ASKERİ REHİN

İsrail ordusu bugün düzenlenen saldırılarda 1 İsrail askerinin Hamas tarafından rehin alındığı açıkladı. Ordu sözcüsü açıklamasında Refah kentinde tünellere düzenlenen saldırılar sırasında 1 askerin rehin alındığını belirtti.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail, 72 saatlik ateşkes kararının ardından Gazze'ye düzenlenen saldırı sonrası açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada İsrail'in saldırıyı başlatan taraf olmadığı ve Hamas'ın saldırılarına yanıt verildiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Hamas'ın ateşkesin başladığı saatten sonra 6 kez İsrail'e roket fırlattığı ve ateşkesi ihlal ettiği belirtildi.

72 SAATLİK ATEŞKES 6 SAATTE BOZULDU

Hamas ve İsrail'in 72 saatlik ateşkesi kabul etmesi sonrası bugün saat 08.00'den itibaren bölgede ateşkes başlamıştı. BM ve ABD, dün akşam saatlerinde Hamas ve İsrail'in Gazze'ye insani yardım yapılması amacıyla 72 saatlik ateşkesi kabul ettiğini duyurmuştu. Açıklamada, tarafların cuma günü Kahire'de kalıcı ateşkesi görüşmek için temsilciler aracılığıyla bir araya geleceği belirtilmişti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry, düzenledikleri ortak açıklamada yapılan ateşkesin masum insanlara yardım edilmesi noktasında son derece önemli olduğuna vurgu yapmıştı.

Taraflar ayrıca Filistin ve İsrail delegasyonlarının Kahire'de bir araya geleceğini ve Mısır'ın ateşkes konusunda taraflara elinden gelen yardımı yapacağını belirtmişti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Gazze'de Ateşkes Sona Erdi, Davutoğlu Kerry ve Meşal İle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • MAMOSTE: Ne ateşkesi yaw israil gazze boşalsın diye kısa süreli ateşkesleri kabul ediyor hem insanlar kaçsın hemde askerini desteklemek için bu kararları alıyor gazzeyi israil topraklarına bağlıyacak bunun çabasını veriyor 1, 8 milyon insanı öldürmekle bitiremiyeceğine göre kaçış için süre tanıyor yoksa ateşkes felan yok. 16 1 Yanıtla
  • E: Yeter artık yapın yapacağınızı. Bu kadar insanın ölmesine göz yummayın. Diğer tarafta hesabını veremessiniz. İsraile haddini birilerinin bildirmesi gerekiyor. ve bu birileri Türkiyeden başkası olamaz. 10 2 Yanıtla
  • benim için yüce kürt ulusu önemli: KÜRTLER BÜYÜK ZAFERLER KAZANACAK: kürtler büyük zaferler kazanacak AMERİKA KÜRTLERE HAYRAN:BÜTÜN DÜNYA KÜRTLERE HAYRAN ŞU ANDA. . KÜRTLER ESKİ KÜRTLER DEİİL. . . BİZ KÜRTLER ANLI ŞANLI ARİ IRKINDANIZ. . FARSLARLA FRANSIZLARLA ALMANLARLA AKRABAYIZ. . . KISKANANLAR ÇATLASIN. . . BÜTÜN DÜNYA KÜRTLERE HAYRAN ŞU ANDA. . TÜRKLERİN SELAMINA BİLE İHTİYACIMIZ YOK. . TÜRK KÜRT KARDEŞ DİYE BOŞUNA AVUNMAYIN. . BU GİDİŞLE BÜTÜN DÜNYANIN ENERJİ KAYNAĞI KÜRTLER OLACAK. . ZENGİNLEŞECEĞİZ AMA . RAMAZANLARDA FİTRE VE ZEKATIMIZI TÜRKLERE YİNE VERMEYİZ. . AMERİKA BİLE KÜRTLERE HAYRAN. PETROL SERMAYESİ AMERİKAN TEKNOLOJİSİYLE BİRLEŞECEK. DÜNYANIN İLK ÜÇ ÜLKESİNDEN BİRİ KÜRDİSTAN OLACAK. . . ÇATLAYIN DA PATLAYIN. HAHAHAHAHA . biz kürtler lüks arabalarda gezip durakta otobüx bekleyen tirkoları gaza boğacağı. yağışta süratla yanlarından geçip ıslatacağımdır. hahahaha. yuuuhahahaha 4 5 Yanıtla
    mastermind: youtubedan cok illuminati videosu izlemis bu arkadasimiz :)) 0 0 bitlisliye cevap: bitlis li asıl sen kürt deilsin. veya ışıd sempatizanısın. erkeksen gel rahva ya . gel norşin e. fikirlerini çürütüvereyim. 0 0
  • vatandaş: Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın içinde olduğu bir anlaşma böyle olur. adamlar nereye el atsa felaketle sonuçlanıyor, işid in elindeki rehinelerimizi (pardon akp lilerce misafir tutuluyorlar beş yıldızlı otellerde) konuşan yok. adamlar kendi gelecekleri peşinde, Müslümanlar ölmüş umurunda mı. 3 4 Yanıtla
    vatandaş: Gerçek vatandaş yazmışsın ama buradan daha çok gerzek vatandaşa benziyorsun. 2000 öncesini savunan kim akp koyunu gerzek vatandaşım. 0 0
  • alpi: bu caniler mehdi , isa biranonce gelsin diye uğraşıyorlar, yakında birkaç devlet adamına suikast düzenlerler, ortalık iyice karısır 5 2 Yanıtla
  • BOMBA: BUNLAR BARIŞTAN ANLAMAZ, BOMBALARDAN ANLARLAR, MÜSLÜMANLARI ÖZELLİKLE KÜÇÜK ÇOCUKLARA KIYIM YAPMAKTAN ANLARLAR. HADİ BUNLARI DA BİZ BOMBALAYALIM. 5 0 Yanıtla
  • hamdi: kimse davutoğlunun gücünü sınamaya kalkmasın 5 0 Yanıtla

Advertisement