Ekoloji Meclisi Sonuç Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Ekoloji Meclisi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Ekoloji Meclisi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Amed Ekoloji Meclisi 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı Sonuç Bildirgesi açıklandı.

22.06.2015 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amed Ekoloji Meclisi 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı, Pazar günü çok sayıda STK, aktivis ve Diyarbakır Milletvekili Nİmetullah Erdoğmuş'un da katılımıyla gerçekleştirildi.

Yoğun tartışmaların yaşandığı toplantının sonuç bildirgesi de dün yazılı olarak açıklandı. Amed Ekoloji Meclisi'nin, 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı'nın 14 Haziran 2015 tarihinde, Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda, yaklaşık 85 kişinin katılımı ile gerçekleştirildiği dile getirilen bildirgede, şöyle denildi:

"Doğayı, tarihsel ve kültürel mirasımızı korumak, varlığımızı ve geleceğimizi güvence altına almak bilinçlenme ve örgütlenme ile sağlanır. Demokratik ekolojik toplum mücadelesi, doğal toplum ile uyumu, kadın erkek eşitliğini ve özgürlüğünü, kırsal-kent dengesini geliştirerek özgür toplumun yolunu açar. Ekoloji mücadelemiz, toplumsal ekolojiyi esas alır. Toplumsal özgürleşme doğayla doğru ve özgür buluşmayı ifade eder. Kapitalist Modernite, genelde Kürdistan'da, özelde Amed ve kırsal kesimlerine kadar başta tarım, enerji ve tüketim ilişkisini sistemli bir şekilde üretimden kopararak halkımızı birer tüketim aracı haline getirmiştir. Bireylerin zihniyetinin tüketim üzerine kurgulanmasından kaynaklı aşırı bir tüketim toplumu oluştuğu, buna yönelik mücadelemiz ise ihtiyaç temelli bir üretim modeli temel alınmalıdır" denildi.

Amed Ekoloji Meclisi 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı Sonuç

Bildirgesi'nde, toplantı sonucunda tartışılan ve öneriler konular şu şekilde sıralandı:

"Kentleşmenin kapitalist modernitenin ideolojik bir yaşam merkezi olduğu göz önüne alınarak, kentsel yaşamın özendirilmesi yerine kırsal yaşam desteklenmelidir. Yerel Yönetimlerin toplumsal ekolojik paradigmayı esas alarak, bundan sonraki çalışmalarda ekolojik anlayışa bağlı kalarak gerekli düzenlemelerin yapılması. Kent yaşamının otomobillere göre değil, bisiklet ve yayalara göre planlanmalıdır. Ekoloji bilincinin ekonomi ve ekoloji akademilerinde ideolojik eğitimlerin yapılması ve başta Amed Ekoloji Meclisi olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması. Buna bağlı olarak, yerel yönetimler bünyesinde bulunan eğitim destek evlerinde ekoloji derslerinin verilmesi. Ekoloji derslerinin ilk öğretimden başlanarak tüm kesimlere yaygınlaştırılmalıdır. Geliştirilen kapitalist tarım politikalar sonucu yerel tohumların yerini GDO'lu tohumlar almıştır ve kapitalist tekellere bağımlı hale getirilmiştir. Buna karşın Amed'de yerel tohumların tespit edilmesi, kullanılıp ve yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Amed'e özgü sebze ve meyve yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetlerin özendirilip yaygınlaştırılmalıdır. Zirai ilaçların zararlarına ilişkin bilgi paylaşımının yapılmalıdır. Ayrıca tarımda yeraltı sularının kullanımı ve aşırı sulamaya yönelik önlemler alınmalıdır. Enerji ihtiyacı göz önüne alındığında yenilenebilir enerjiler temele alınıp, ısınma, aydınlatma gibi durumlarda elektrik üretiminde güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Dicle vadisi habitatına uygun, ekosistemin incelenip korunmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Yerel yönetimler bünyesinde ekoloji birimlerinin oluşturulup gerekli bilgi paylaşımı sağlanmalıdır. Kaya gazının yaratacağı tehlikeler giderek artmakta olup, bu konuda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Yeni yapılan konutlarda güneş enerji sistemlerinin kullanılmaması konusunda yerel yönetimlerle görüşmenin yapılarak ve bu sistemin tekrar uygulanması sağlanmalıdır. Amed Ekoloji Meclisi'nin yapacağı çalışmalarda billboardlar gibi görsel materyalleri aktif bir şekilde kullanmalıdır. Koordinasyonda yer alanların toplantılara üç kez üst üste katılmadığı durumlarda eş sözcülük ile görüşülmelidir. Alt komisyonlar aktif şekilde çalışmalıdır"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ekoloji Meclisi Sonuç Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement