Derleme - "Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları" Başlıklı... - Son Dakika
Güncel

Derleme - "Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları" Başlıklı...

İsrail parlamentosu, taş atma cezasının ağırlaştırılması ve 13 yaş altı çocuklara para cezası verilmesini öngören kanun tasarılarının ilk okumasını onayladı.

13.10.2015 17:06

İsrail parlamentosu, taş atma cezasının ağırlaştırılması ve 13 yaş altı çocuklara para cezası verilmesini öngören kanun tasarılarının ilk okumasını onayladı.

İsrail devlet radyosundan yapılan açıklamada, Knesset'in, kanun tasarısının yürürlüğe girmesi için gerekli üç okumadan ilkine onay verdiği ve söz konusu tasarının, taş atmaya en az 3 yıl hapis cezası verilmesini öngördüğü belirtildi.

Parlamentonun ayrıca, taş ve molotofkokteyli atan 13 yaş altı çocuklara para cezası verilmesini öngören kanun tasarısının da ilk okumasını onayladığı kaydedildi.

Netanyahu'dan "terörü yeneceğiz" açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Siyonist projeyi durdurmak mümkün değil. Bu terör dalgasını yeneceğiz" dedi.

İsrail Parlamentosu Knesset'tin kış sezonunun açılışında konuşan Netanyahu, İsrail basınında çıkan haberlere göre, "Terörizm Filistinlilerin ümitsizliklerinden değil, bizi yok etme arzularından kaynaklanıyor. Yüzyıldır terörizm ve Siyonizmi yıkma girişimi devam ediyor ancak düşmanlarımız şunu hala öğrenemedi: Siyonist projeyi durdurmak mümkün değil. Bu terör dalgasını yeneceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'ya "daha sert ol" çağrısı

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat da olaylara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Netanyahu'ya, 'tahrik edici mesaj ve açıklamalarıyla terörizmi kışkırtanlara karşı daha sert tedbirler alması, güçlü eylemlerde bulunması' çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

- Kudüs'te tansiyon yüksek

İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'te meydana gelen bıçaklı saldırıda iki Yahudi yerleşimci ağır yaralandı, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen iki Filistinli'den biri vurularak öldürüldü.

Daha sonra Kudüs'ün kuzey batısında, İsrail polisi, bıçaklı saldırıda bulunduğunu öne sürdüğü bir Filistinliyi vurarak öldürdü.

Amon Hanatziv bölgesinde bir otobüse düzenlenen silahlı saldırıda 1 İsrailli öldü, altısı ağır 16 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren iki kişiden biri polis tarafından vurularak öldürülürken, diğeri ise yaralandı.

Malchai Yisrael mahallesinde ise bir sürücünün aracıyla durakta bekleyenlere çarptıktan sonra aracından inerek çevredekilere bıçakla saldırdığı olayda, bir İsrailli öldü, 4 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren şahıs polis tarafından vurularak yakalandı.

Batı Şeria ve Gazze'de gösteriler

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gösteri yapan Filistinlilere müdahalesinde 32 kişi yaralandı.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, başta Kalendiya kontrol noktası, Kudüs ile Ramallah kentleri sınırı ve El-Halil'in beldeleri olmak üzere Batı Şeria'nın birçok bölgesinde Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, göstericileri dağıtmak için plastik ve gerçek merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz kullandı.

İsrail askerlerinin müdahalesinde 32 kişi yaralandı, onlarca kişi ise göz yaşartıcı gaz nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi.

Gazzeli gençler de Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla İsrail-Gazze sınırında gösteri düzenledi.

İsrail güçleri, Gazze sınırındaki gösterilere, gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gösteri sırasında tel örgüleri aşarak İsrail tarafına geçen bazı göstericilerle İsrail askerleri arasında arbede çıktı. Çıkan olaylarda 9 Filistinli yaralandı.

İsrail askerleri ayrıca Beyt Hanun Sınır Kapısı yakınlarındaki gösteriye katılan 3 genci de gözaltına aldı.

UNRWA'dan "öldürücü güç" açıklaması

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail'in, Filistinlilere karşı "öldürücü güç" kullandığını açıkladı.

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA, İsrail askerleri tarafından Filistinlilerin öldürülmesi ve yaralanmasını kınıyor. Uluslararası yasalara göre, yasaları uygularken ve anlaşmazlık esnasında öldürücü güç ve ateşli silah kullanma konusunda sıkı kısıtlamalar var" ifadesi kullanıldı.

"İsrail, Filistinlilere karşı 'öldürücü güç' kullandı. Siviller arasında ağır can kayıpları ve şiddetin tırmanmasına karşı endişeliyiz" denilen açıklamada, ateşli silahların kasıtlı ve öldürücü bir şekilde, sadece diğer seçenekler tükendiğinde ve can güvenliğinin sağlanması için kullanılabileceği kaydedildi.

- İsrail, Beyt Hanun'u kapattı

İsrail, Gazze'ye açılan Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı kapattı.

Gazze'deki Sivil İşler Kurumu Başkanı Nasır es-Serrac, "İsrail yönetiminin, Filistinli gençlerin Beyt Hanun Sınır Kapısı'na doğru taş attığı gerekçesiyle kapıyı kapatma kararı aldığını" belirtti.

İsrailli Araplar grev yaptı

İsrail'de yaşayan Filistinliler, son günlerde giderek artan şiddet olayları üzerine Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya destek için bir günlük genel grev yaptı.

Grev kapsamında, eğitim öğretime bir günlüğüne ara verilirken, Arap esnaf da kepenk kapattı.

FKÖ, UCM'ye başvuru kararı aldı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, Filistin yönetiminin, İsrailli  yetkililerin sorgulanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuru kararı aldığını söyledi.

Ureykat, Ramallah'taki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talimatları doğrultusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra İsrail Savunma Bakanı ile emniyet yetkilileri hakkında gerekli verileri toplayarak UCM'ye gönderme kararı aldık" dedi.

Filistin halkı için uluslararası koruma talebinde bulunan Ureykat, "Meydanlarda uygulanan günlük cinayetlerin toplu eylemlere dönüşmesinden endişe duyuyoruz. Bunlar gerçekleşecek, İsrail'in izlediği gözü kapalı politika, katliamlarla sonuçlanacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - 'Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları' Başlıklı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement