Ahmet Davutoğlu: Paralel Devlet, Fetret İsteyen Bir Yapıdır - Son Dakika
Politika

Ahmet Davutoğlu: Paralel Devlet, Fetret İsteyen Bir Yapıdır

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Osmanlı Devletinde Fetret Döneminde devletin hem coğrafi hem de otorite olarak parçalandığını belirtti.

27.08.2014 18:05  Güncelleme: 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Davutoğlu: "Paralel devlet', fetret isteyen bir yapıdır" - ANKARA

"Paralel devlet', fetret isteyen bir yapıdır"

AK Parti hükümetleri döneminde devletin ve bürokrasinin restorasyondan geçtiğine işaret eden Davutoğlu, Osmanlı Devleti'nde Fetret Dönemi'nde devletin hem coğrafi hem de otorite olarak parçalandığını belirtti. "AK Parti iktidara geldiğinde devlet içine nüfuz etmiş çeteler, mafyalar, cunta heveslileri ve üçlü koalisyonun her bir bakanlığı, neredeyse bir Anadolu beyliği gibiydi" diyen Davutoğlu, bakanların birbirleriyle görüşemediğini, hükümetin toplanamadığını, her bakanlığın kendi kararını aldığını ifade etti.

AK Parti iktidarıyla devletin büyük bir restorasyon ve ihya sürecinden geçtiğini vurgulayan Davutoğlu, bununla birlikte devletteki karar alma yeteneğinin geliştiğine dikkati çekti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şimdi o geçmiş vesayetler bittikten sonra yeni vesayet türleri çıkmaya başladı. 'Paralel devlet' yapısı denilen yapı, aslında fetret isteyen bir yapıdır. Geçen sene, Gezi olaylarından bu yana onların yayın organlarında tek bir olumlu haber göremezsiniz. 17 Aralık'tan, 25 Aralık'tan bu yana isterler ve beklerler ki kriz çıksın. Ekonomi tarumar olsun. AK Parti içinde ihtilaf çıksın, bazı milletvekilleri istifa etsinler.

30 Mart'ta Dışişleri Bakanlığını dinlenerek, Dışişleri Bakanlığının sırları üzerinden saldırıya maruz bırakıldık. Sürekli olarak bir kampanya yürütüldü. Kampanyanın hedefi AK Parti değil. Kampanyanın hedefi AK Parti'nin son 12 yıl içinde gerçekleştirdiği büyük birikimdi. Buradan bir kez daha, Sayın Cumhurbaşkanımızı teyiden söylüyorum, hiçbir şekilde, kim ve ne niyetle olursa olsun, devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz."

-"Devleti ele geçirmek isteyen zihniyete izin verilmeyecek"

Bürokraside aranacak tek niteliğin ehliyet ve liyakat olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Eskiden bazı locaların yaptığı şekilde, şimdi de paralel devlet yapılanması içinde, o networkler üzerinden bürokrasiyi ele geçirmek, daha sonra da ele geçirilen bürokrasi üzerinden milletin seçtiği siyasi otoriteye şantaj yapmak açık bir ihanettir. Millet, otoritesini sadece seçtiği insanlar üzerinden kullanır" değerlendirmesini yaptı.

Otorite kullanmak isteyenlerin bürokrasi sıfatlarından ayrılması ve halkın önüne çıkıp kendileri gibi oy istemesi, Anadolu'nun her bir beldesinde ter dökmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ama bunlar ter dökmeden devleti ele geçirmek isteyen bir zihniyettir. İzin verilmeyecek. Bundan sonra bürokrasiyi kontrol etmek suretiyle devleti ele geçirmek isteyenler, ister cunta heveslileri olsun ister belli loca mahfilleri olsun ister 'paralel devlet' yapıları şeklinde olsun, hiçbir şekilde devletimize nüfuz edemeyecekler. Biz, bu devleti, milletin hizmetinde ve emrinde görüyoruz. Bu devlet idaresine talip olanlar, gidecekler ve milletten destek isteyeceklerdir."

-"Bizim için siyaset bir erdem ve ahlak vesilesidir"

AK Parti döneminde yapılanlardan birisinin ahlak restorasyonu olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, partinin siyasi tarihiyle ilgili sunumda, zamanla unutulan bir kavrama, partinin kuruluş döneminde dile getirilen "Erdemliler Hareketi"ne atıf yapıldığını anımsattı. Davutoğlu, "Bizim için siyaset bir erdem ve ahlak vesilesidir. Siyaset, ahlak ve erdeme dayandığı zaman anlam taşır, var oluşumuza cevap teşkil eder. Onun için siyasetimizin ahlakı, Şeyh Edebali'nin ahlakıdır, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ahlakıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'de aynı dönemde AK Parti ve CHP'de kongre süreçleri yaşandığına işaret eden Davutoğlu, AK Parti'de Genel Başbakan ve Başbakan Erdoğan öncülüğünde her kademede istişareler yapıldığını anımsattı. Davutoğlu, "Güya 'otoriter' dedikleri yapı içinde her kademenin katıldığı, son derece ahlaki ve erdemli bir istişare süreci yaşandı" dedi.

Partililerin bugün kongreden daha da bütünleşmiş ve birleşmiş olarak ayrılacağını söyleyen Davutoğlu, gösterilen teveccüh dolayısıyla teşekkür etti.

"Biz bir vefa hareketiyiz" diyen Davutoğlu, davaya sadakatle bağlı olduklarını kaydetti. Davutoğlu, "Sadakatimiz dostluğumuza, kardeşliğimizedir. Bundan sonra da ilelebet sürecek olan, musalla taşına kadar sürecek olan bir birlikteliğin adıdır, adresidir AK Parti" değerlendirmesini yaptı.

(Sürecek)

-AK Parti Genel Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu

Ahmet Davutoğlu: Paralel Devlet, Fetret İsteyen Bir Yapıdır
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ahmet Davutoğlu: Paralel Devlet, Fetret İsteyen Bir Yapıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement