Çifte Zammın Enflasyona Etkisi 0,4 Puan Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Çifte Zammın Enflasyona Etkisi 0,4 Puan Olacak

Ekim ayından itibaren elektrik ve doğalgazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının enflasyona doğrudan etkisinin yaklaşık 0.4 puan artırıcı yönde olması bekleniyor.

30.09.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrik ve doğalgaz zamlarının Ekim'de enflasyona doğrudan 0.4 puan katkı yapması bekleniyor.

Ekonomistlerin öngörüsüne göre, enerji zamlarının doğrudan etkisinin 0.41 puan olması beklenirken, dolaylı etkilerle birlikte yıl sonu enflasyonuna katkının 0.5-1 arasında olacağı öngörülüyor.

Bankacılar elektrik fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki ağırlığını yaklaşık yüzde 3, doğalgaz fiyatlarının ağırlığını ise yüzde 1.5 olarak hesaplıyorlar.

DOLAYLI ETKİLERİ DE OLACAK

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Bu haliyle bakıldığında elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zamların Ekim ayı TÜFE enflasyonuna doğrudan etkisini 0.4 puan olarak hesaplıyoruz. Bununla birlikte dolaylı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda elektrik ve doğalgaz zamlarının 2014 enflasyonuna 0.6-0.7 puan katkı yapabileceğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi: "2014'e ilişkin TÜFE enflasyon tahminimiz yüzde 8.4 seviyesinde bulunurken, biz elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bir değişiklik yapılmayacağını öngörmüştük. Bugün açıklanan zamlar sonrasında 2014 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9.1'e revize ediyoruz."

Çifte Zammın Enflasyona Etkisi 0,4 Puan Olacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Çifte Zammın Enflasyona Etkisi 0,4 Puan Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ALİ OSMAN ŞENGUL: NASIL OLSA ÜLKENİN YÜZDE 51 İ KERİZ YÜZDE 49 U APTAL 3 0 Yanıtla
  • fcc: Dolar bahane doları suni çıkaranda zammı yapanda aynı odak 1 0 Yanıtla
  • ALİ OSMAN ŞENGUL: DOLAR YÜKSELİYOR AMA DOĞAL GAZ VE PETROL 120 DOLARDAN 96 DOLARA DÜŞTÜ BUNU NASIL İZAH EDECEKSİNİZ. 0 0 Yanıtla

Advertisement