Erdoğan: Hedef 5 Milyar Dolarlık İhracat Hacmi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Hedef 5 Milyar Dolarlık İhracat Hacmi

Erdoğan: Hedef 5 Milyar Dolarlık İhracat Hacmi

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, "İhracat hacmi 1,5 milyar dolar. 5 yıl içinde bunu 5 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk." dedi.

17.04.2014 18:31  Güncelleme: 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Malezya Başbakanı Najib Tun Abdürrezzak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası ortak basın toplantısında konuşan iki lider Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nda birlikte hareket edecekleri mesajı verdi. Yıllık 1,5 milyar dolar olan iki ülke arasındaki İhracat hacminin gelecek 5 yılda 5 milyar dolara çıkarılması, hedefi kondu. İki ülke arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret anlaşması için de ilk adımlar atıldı.

Başbakan Erdoğan, konuk başbakanı Başbakanlık Merkez Bina'da resmi törenle karşıladı. İki ülke ulusal marşlarının okunmasının ardından konuk Başbakan tören kıtasını selamladı. Daha sonra basına kapalı heyetler arası görüşme yapıldı.

Görüşmelerin ardından iki lider kameralar karşısına geçti.

Başbakan Erdoğan, konuk Başbakanı Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ile Malezya ilişkilerinin 50. yılı olduğunu belirten Erdoğan, yerel seçimlerin ardından Türkiyeyi ziyaret eden ilk ismin Malezya Başbakanı Najib Tun Abdürrezzak olduğunu söyledi.

8 Mart'ta kaybolan ve Hint Okyanusu'na düştüğü açıklanan Malezya Havayolları'na ait uçağa ilişkin açıklamalarda da bulunan Başbakan Erdoğan, "Malezyalıları derinden yaralayan bu kaza konusunda özellikle Sayın Başbakan ailelere karşı bir cevap vermesi gerektiğini bizlere de ifade ettiler. Bu makamlarda olanların en önemli sıkıntısı budur" dedi.

-"İHRACAT'TA HEDEF 5 MİLYAR DOLAR"-

Başbakan Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bugünkü görüşmelerde hem dar kapsamlı bir çalışma yaptık ardından geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Yaptığımız görüşmeler son derece verimli geçti. Aramızdaki ihracat hacmi 1,5 milyar dolar. 5 yıl içinde bunu 5 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk. Haziran ayına kadar serbest ticaret anlaşmasının meclisten geçirmek suretiyle Türkiye tarafı olarak bu adımı atacağız.

Bugün imzalanan anlaşmalarda, Üniversitelerimizin de atmış oldukları imzalar önemli. Malezya dışında okuyan öğrenci sayısı çok çok fazla, tabi bir Türkiye'deki öğrenci sayısı çok çok düşük biz Türkiye olarak çok sayıda öğrenciyi kabul edeceğimizi kendisiyle paylaştık."

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, açıklamasında Malezya hükümeti ile Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatında birlikte hareket edecekleri mesajını verdi.

Türkiye'ye 2. Ziyareti olduğunu anımsatan Malezya Başbakanı Najib Tun Abdürrezzak, "Bu ziyaret, sevgili kardeşimin ocak ayının başlarında Malezya'ya gerçekleştirildiği ziyaret üzerine yapıldı. Çünkü bu ziyarette sırasında, her ikimizde ikili ilişkilerimizi daha üst seviyeye taşımaya yönelik irademizi ifade ettik ve stratejik ortaklık anlaşması imzaladık. En kısa süre içerisinde, serbest ticaret anlaşması imzalanmasını sağlama kararı aldık. Uzun zamandır görüşülen bir anlaşmaydı. Bu toplantı aslında bir sonraki ay için, planlanmıştı. Ancak 1 hafta içerisinde bu anlaşma üzerinde görüşmeler sona erdi. Ben sevgili kardeşim Erdoğan'a, bu verimli anlaşmanın başarılı bir şekilde sonuçlanması ve bu şekilde, bizim ikili ilişkilerimizi ikili bağlarımızı, bir evreye taşıdığı için kendisine teşekkür ediyorum. Aynı zamanda her iki ülke arasında, potansiyele inandığı için teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yalnızca 1,5 milyar dolar civarındaydı. Her iki taraf olarak daha yüksek hedef belirlemeye karar verdik. 5 milyar dolarlık bir hacmin 5 sene içerisinde yakalanasına karar verdik. Her ülke ülkenin iş dünyasının heyecanlandıran yüksek bir hedef. İkili ilişkiler açısından bu hedef çağ açacak" dedi.

-"BMGK'DA BİRLİKTE HAREKET ETME KARARI ALDIK"-

Konuk Başbakan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde birlikte hareket etme kararı aldıklarını söyledi.

Abdürrezzak, "Bu sene Ekim ayında gerçekleştirilecek seçim. Umuyoruz ki yan yana oturacağız güvenlik konseyinde ve birlikte zorlayıcı konularda başa çıkacağız. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldık ve birinci elden bu konuda, sevgili kardeşimden birinci ağızdan bilgi aldım. Türkiye'nin bunda sonra Bölgenin daha mutlu, daha istikrarlı, olması için, daha huzurlu olması için gerçekleştireceklerini dinlemekten mutlu oldum" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erdoğan: Hedef 5 Milyar Dolarlık İhracat Hacmi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement