Ahıska Türklerinin Vatan Özlemi - Son Dakika
Yerel

Ahıska Türklerinin Vatan Özlemi

Ahıska Türklerinin Vatan Özlemi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Anadolu Kartalları Doğa ve Kültür Derneği tarafından Ahıska Türkleri Kültür etkinliği düzenlendi.

15.03.2014 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Anadolu Kartalları Doğa ve Kültür Derneği tarafından Ahıska Türkleri Kültür etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Ahıska Türklerinin yerlerinden, yurtlarından bir gece Gürcü asıllı kanlı diktatör Stalin tarafından nasıl sürgün edildikleri de katılımcılara aktarıldı.

Ahıska Türkleri Kültür etkinliğinde Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek 'Ahıska ve Ahıska Türkleri' konulu sunum yaptı. Sunumun ardından İlham İsmailov tarafından konser verildi. Konser sonrası Turana Asgarova tarafından okunan ve duygusal anların yaşandığı 'Ben Ahıskayım' isimli şiir okundu. Etkinlik Folklor gösterileri ile sona erdi.

Etkinlikte konuşan, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek 'Ahıska ve Ahıska Türkleri' konusunda bilgi verdi. Zeyrek konuşmasında, "Bugünlerde, Kırım meselesi, Ukrayna meselesi gündemde. Elimizi vicdanımıza koyalım. Bizim sıradan vatandaşı bırak, entelektüel tabakamız Kırım'dan ne kadar haberdardır. Ne oluyor orada? Bizim orayla hukukumuz nedir? Kırım hemen Karadeniz'in yukarısı, Karadeniz'in kuzeyi. 18 Mayıs 1944'de bir gecenin içerisinde Stalin Kırım Türklerini yerinden, yurdundan kopararak Orta Asya'ya gönderiyor. 18 Mayıs 1944 dikkat ediniz aynı senenin Kasım'ında 14 Kasım'ı, 15 Kasım'a bağlayan gece de Alaska Türklerini aynı şekilde zalim Stalin'in emriyle 200 küsur köy ve kasabadaki Türk halkı aynı şekilde yine bir gecede hatta birkaç saat içirişinde bir ölüm yolculuğuna çıkarıldı. 250 sene Osmanlı Devleti'nin eyalet başkentliğini yapmış tarihi bir şehir Kırım ve Alaska arasında bir bağlantı kurmak istiyorum. Kırım 18. yy. sonuna doğru, yani 1770'li yıllarda Ruslarla yapılan savaşlarla ve bu savaşların neticesinde Ruslar ile imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması'yla Kırım'ın Osmanlı Devleti'nden koparılmasıyla bağımsız bir devlet haline getirilmesi savunulmuştu. Fakat 10 sene sonra Kırım toprakları Rusya'ya ilhak ettirilmiştir" dedi.

AHISKA TÜRKLERİ

Son 70 yılda 3 defa sürgüne uğrayan ve 1944 yılında kanlı diktatör Stalin'in hışmına uğrayan ve sürgüne tabi tutulan Ahıska Türkleridir. Ahıska Türkleri bu kanlı sürgünde SSCB'nin birçok bölgelerine dağıtılmışlar ve sürgün esnasında binlerce şehit vermişlerdir. Ahıska Türkleri bugün 13 Cumhuriyetin 264 değişik bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Rusya Federasyonunu 28 yerleşim biriminde 70 bin, Kazakistan'da 145 bin, Azerbaycan'da 106 bin, Kırgızistan'da 57 bin, Özbekistan'da 30 bin, Ukrayna'da 18 bin, Türkiye'de 200 bin, Başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde de toplam 700 bin Ahıska Türk'ü yaşadığı tahmin ediliyor. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahıska Türklerinin Vatan Özlemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement