ABD'nin Doğu Avrupa'ya Ağır Silah Göndermesi - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Doğu Avrupa'ya Ağır Silah Göndermesi

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, ABD Savunma Bakanlığının Baltık ülkelerine ve Bulgaristan dahil Doğu Avrupa'daki bazı ülkelere ağır silah gönderileceğini açıklamasına ilişkin, "Amerikan ağır silahların konuşlandırılma meselesinin siyasi gündeme taşınması Bulgaristan'ın milli çıkarlarına hizmet etmez" dedi.

26.06.2015 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, ABD Savunma Bakanlığının Baltık ülkelerine ve Bulgaristan dahil Doğu Avrupa'daki bazı ülkelere ağır silah gönderileceğini açıklamasına ilişkin, "Amerikan ağır silahların konuşlandırılma meselesinin siyasi gündeme taşınması Bulgaristan'ın milli çıkarlarına hizmet etmez" dedi.

Mitov, muhalefetin sürekli olarak sorguladığı konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, ülkede "histerik bir propaganda savaşı sürdürüldüğünü" belirtti.

Son 4 yılda Bulgaristan'da 200'ü aşkın NATO tatbikatının gerçekleştiğini anımsatan Mitov, "Buna kimse dikkat etmedi, oysa şimdi yapılan her bir tatbikatın ayrıntılı hesabı sorgulanıyor" diye konuştu.

Mitov, silahlı kuvvetlerin tüm çalışmalarının planlı ve şeffaf olduğuna dikkati çekerek, vatandaşlara huzurlu olmaları çağrısında bulundu.

Dün Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Bulgaristan'da yıl sonuna dek 78 NATO tatbikatı ve eğitim çalışması yapılacağını bildirmişti.

- "Bulgaristan ABD silahların gelmesine onay vermiştir"

Savunma Bakanı Nikolay Nençev de konuyla ilgili parlamentodaki Rusya yanlısı olan sol muhalefeti temsil eden Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve ATAKA (Atak) partilerinin sorduğu sorularını yanıtladı.

Nençev, "Evet, Bulgaristan topraklarına ABD silahların gelmesine onay vermiştir" diyerek, bu onayın iki ülke arasında daha 2006 yılında imzalanmış bulunan askeri işbirliği anlaşmasında yer aldığını anımsattı.

Bulgaristan'daki ağır silah sayısı

Nençev, Bulgaristan'a 40 tankın yollanması durumunda bile ülkenin, ağır silah bulundurma kotasının altında kalacağını aktardı. Bakan Nençev silahlı kuvvetlerin bin 475 tank, 2 bin panzer, bin 750 ağır top, 235 savaş uçağı ve 67 helikopter bulundurma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Nençev, silahlı kuvvetlerin elinde ise şu anda 310 tank, 900 panzer, bin 20 top, 49 uçak ve sadece 12 helikopterin mevcut olduğunu duyurdu.

Ana muhalefetteki BSP'nin lideri milletvekili Mihail Mikov, hükümetin Ukrayna'daki krizi bahane ederek, kamuoyundan gizli mutabakatlar yaptığını öne sürdü. Mihov, parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada, şöyle konuştu:

"Toplumu kimse haberdar etmiyor. BSP ABD ile ilişkilere karşı değil ancak açıklık ister. Ülkemizin cephe yakını devlete dönüştürülmesi daha da büyük zarar getirir. AB'nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan daha da büyük zararlar görecek. Sorumlu bir diyalog gerekirken, Borisov Hükümeti çalışmalarının sayesinde Rusya ile ilişkilerimiz yüzyıllardır olmadığı kadar kötü olmuştur."

Parlamentoda ATAKA adına konuşan milletvekili İliyan Todorov da ABD'nin Bulgaristan'a getirdiği ağır silahları ile ülkeyi "resmen kuşattığını" öne sürdü. Bulgaristan Hükümetinin yürüttüğü "miyop politika" ile devleti Rus nükleer füzelerin hedefi haline getirdiğini savundu.

ABD Savunma Bakanı Carter, Baltık ülkelerine ağır silahlar ve askeri teçhizat gönderileceğini açıklamış, ABD'ye ait askeri teçhizatların Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Almanya'ya da yerleştirileceği belirtilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Doğu Avrupa'ya Ağır Silah Göndermesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement