Zonguldak CHP'li Akkaya Bu Ayaklar Kokmuş, Kokuşmuş Ayaklar - Son Dakika
Güncel

Zonguldak CHP'li Akkaya Bu Ayaklar Kokmuş, Kokuşmuş Ayaklar

Zonguldak CHP\'li Akkaya Bu Ayaklar Kokmuş, Kokuşmuş Ayaklar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, hükümetin açıkladığı, 'Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni eleştirerek, "Hesapta 11 ayaklı bir paketmiş.

04.04.2015 16:15

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, hükümetin açıkladığı, 'Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni eleştirerek, "Hesapta 11 ayaklı bir paketmiş. Yine işverene, sermayeye, işçinin işsizlik sigortası fonundan para aktarmaya çalışıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ayaklar kokmuş, kokuşmuş ayaklar" dedi.

Zonguldak'ta, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 10'uncu Olağan Genel Kurulu başladı. GMİS Şemsi Denizer Salonu'nda, divan başkanlığını Türkiye Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar'ın yaptığı 2 gün sürecek kongrenin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 2014 yılının çalışma hayatının çok zor geçtiğini söyledi. Akkaya, hükümetin 13 yıl boyunca hep büyümeden bahsettiğini, ancak 10 kişinin çalışacağı bir fabrikanın bile bu sürede açılmadığını belirtti.

BÜYÜME HIZI

Askeri darbelerin, muhtıraların, öğrenci olaylarının, Kıbrıs savaşının olduğu çok eleştirilen 1950-2002 yılları arasında Türkiye'nin büyüme hızının ortalama yüzde 5, AK Parti hükümetleri döneminde 13 yılda ise ortalama büyüme hızının 4.1 olarak gerçekleştiğine işaret eden Akkaya, şöyle dedi:

"Türkiye, 13 yılda her şeyin sütliman olduğu ortamda, 1950-2002 arasındaki büyüme hızını gerçekleştirememiştir. Çünkü üretmiyoruz. Türkiye'de işsizliğin, yoksulluğun, hukuksuzluğun yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bankacılık, sigortacılık ve perakende zincirleri yabancıların eline geçmiş. Biz zehirli mallar ve ucuz ürün işgali altındayız. Her tarafta Çin malları var. Bunlar Türkiye'de üretilmiyor, dışarıdan geliyor. Bunlar karlarını kendi ülkelerinde harcıyorlar. Servetini yabancıya transfer eden, yabancı ülkeleri zengin eden bir büyüme modeline esir olmuşuz. Köşeye sıkıştırılmışız. İstihdam yaratmayan bir ekonomi modeli."

'TAŞERON SİSTEMİ OLMAYACAK'

7 Haziran'da yapılacak seçimlerde CHP olarak iktidar olacaklarına inandıklarını vurgulayan Akkaya, rödevans sistemini kaldıracaklarını, taşeron sistemi diye bir şey olmayacağını ifade etti. Akkaya, "1 Temmuz'da bütün taşeron işçiler kadrolu olacak. Asgari ücret net 1500 lira olacak. Asgari ücretin üzerindeki vergiler kaldırılacak. Bu CHP'nin taahhüdüdür. Bu ülkenin kaynağı var. 17-25 Aralık'ta ayakkabı kutularından çıkanlar kamuya harcanmış değil. Kaynağı farklı yerlere kullanıyorlar" dedi.

ÜRETİM VE İSTİHDAM PAKETİ ELEŞTİRİSİ

Hükümetin açıkladığı Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni eleştiren Akkaya, şöyle devam etti:

"Hesapta 11 ayaklı bir paketmiş. Sendikal örgütlerin önünde engeller oluşturan, grevleri yasaklayan ki, 8 grev yasaklanmıştır. Bunlar akıllı, biz salağız. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. Bu süreçte sendikaların önündeki engelleri aşmayan hükümet, üretmeyen bir hükümet şimdi 11 paketlik bir istihdam çıkarıyor. Kaynağı nereden? Sizden. İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılayacakmış. İşsizlik Sigorta Fonu'nda biriken para 80 milyar. Bu süreç içerisinde işçiye ödenen para ise 8.5 milyar lira. Yaklaşık yüzde 10'u bile ödememişler. Türkiye'de bugün 5 milyon işsiz var. İşsizlik sigortasından yararlanan işçi sayısı da az. 'İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını düzeltelim, mağduriyeti ortadan kaldıralım' demiyorlar. Yine işverene, sermayeye, işçinin işsizlik sigortası fonundan para aktarmaya çalışıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ayak kokmuş ayaktır. 'Bırakın' diyoruz bu ayakları. Bu ayaklar kokmuş, kokuşmuş ayaklar."

Hükümetin IMF borcunu kapatmakla övündüğünü hatırlatan Akkaya, "Türkiye'de bugün 44.5 milyon kredi kartı borçlu mahkemeye düşmüş. IMF'ye borcumuz bitebilir ama Dünya Bankası ile borcumuz arttı. Bunlar bizi hakikaten kör zannediyorlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldak CHP'li Akkaya Bu Ayaklar Kokmuş, Kokuşmuş Ayaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement