Yünleri Traktörle Temizliyorlar - Son Dakika
Güncel

Yünleri Traktörle Temizliyorlar

Yünleri Traktörle Temizliyorlar

Koyun kırpma döneminin tamamlanmasının ardından elde edilen yünler kadınlar tarafından dere kenarlarında yıkanırken, sıkma işlemini de traktörler yapıyor.

09.09.2014 13:40  Güncelleme: 13:54

Van'ın Çaldıran ilçesinde kadınların dere kenarında yıkadığı yünler, traktörle ezilerek temizleniyor.

Uzun yıllar dere kenarındaki kayaların üzerine bıraktıkları yünleri sopalarla döverek kirini çıkaran kadınların geleneksel yöntemlerle yaptığı yün yıkama işlemi artık farklı bir yöntemle yapılıyor.

Çaldıran'a 20 kilometre uzaklıktaki Şeytan Ovası ve Yağbasan mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, koyun kırpma döneminin ardından elde edilen yünleri Kaz Gölü'ne getiriyor.

Yünlerin daha temiz ve kokusuz olması için deterjan ve yumuşatıcı kullanılarak yıkanan yünler, daha sonra yere serilerek traktörlerle eziliyor.

Bu yöntemle yünlerin kirden arındırıldığını belirten vatandaşlardan Fidan Gülçimen, eski yöntemle yün yıkamanın büyük emek istediğini, traktörle ezerek yıkanan yünlerin ise daha zahmetsiz olduğunu söyledi.

Yaşadıkları yerde suyun az olması nedeniyle Kaz Gölü'ne gelerek yün yıkadıklarını anlatan Gülçimen, "Bir günümüzü alan yün yıkama işleminde önce yünleri ıslatıyoruz, daha sonra üzerine bir torba tuz döküyoruz. Kovalarla suyu yünlerin üzerine döktükten sonra traktörle defalarca üzerinden geçip yünlerden temiz su çıkıncaya kadar yıkama işlemi devam ediyor. Daha sonra deterjan ve yumuşatıcı kullanarak yünlerin temiz ve koyun kokusundan tamamen arındırıyoruz. Böylece daha az emek harcayarak yünlerin daha temiz olmasını sağlıyoruz" dedi.

Gülçimen, yaptıkları işlemin ardından yünlerin içinde toz, kir kalmadığını ve koyun kokusundan arındırıldığını bildirerek, yünlerle yatak, yorgan, minder gibi ev eşyaları yaptıklarını ifade etti. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yünleri Traktörle Temizliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement