Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı - Son Dakika
Güncel

Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı

Yunanistan\'ın AB Dönem Başkanlığı

Başbakan Samaras: "Münhasır Ekonomik Bölgelerin belirlenmesi, temel önceliklerimiz arasında" "Enerji zenginliğimizin ortaya çıkmasına yardımcı olacak bir uluslararası ittifak şemsiyesi geliştiriyoruz”

15.12.2013 14:03

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Ege ve Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesinin Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığının temel öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Samaras, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, Yunanistan'ın 1 Ocak'tan itibaren başlayacak 6 aylık AB Dönem Başkanlığı süresince AB'nin ilk kez üye ülkeler tarafından enerji yataklarının araştırılmasını ve geliştirilmesini kapsayan deniz politikasıyla ilgili bütün bir AB stratejisi ile uğraşacağını belirtti.

Yunanistan'ın bu konuda yalnız olmadığını, başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere kuzeydeki üye ülkeler tarafından desteklendiğini ifade eden Samaras, artık herkesin bölgedeki ve özellikle Yunan denizlerindeki enerji rezervlerinin ve gelecekte enerji yollarıyla ilgili Akdeniz'in rolünün tüm Avrupa için stratejik önem taşıdığının farkına varmaya başladığını kaydetti.

Samaras, Yunanistan'ın bu konuda bölgede Avrupalı olmayan başka ülkelerle de işbirliği yapma yönüne gittiğini belirterek, "Dıştaki muhataplarımdan hiçbiri deniz altındaki rezervlerin ne varlığını, ne de büyüklüğünü inkar etmiyor. Bu Avrupa'nın enerji ikmali konusuna toplu bir çözüm getirebilir. Adım adım bunu ortaya koyuyoruz. Plan dahilinde ve artık çok yönlü ittifaklarla dikkatli ve sistematik bir şekilde. Bu konuyu görünmezlikte tutmuyoruz ve artık yalnız değiliz. Sonuç olarak enerji zenginliğimizin ortaya çıkmasına yardımcı olacak bir uluslararası ittifak şemsiyesi geliştiriyoruz" diye konuştu.

Başbakan Samaras, İsrail ile Girit arasında boru hattı oluşturulmasıyla ilgili bir soru üzerine ise, bu konuda farklı projeler bulunduğunu belirterek, "Sözünü ettiğiniz deniz altı boru hattı bu konudaki çok sayıda düşüncelerden biri. Bölgedeki ülkelerin işbirliği birçok taşıma yöntemiyle olabilir. Her olasılığı açık tutuyoruz, başka seçenekler de bulunuyor" diye konuştu. - Atina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement