Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un Tahran Temasları - Son Dakika
Güncel

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un Tahran Temasları

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos\'un Tahran Temasları

Venizelos: "ABD ve AB ile anlaşmalı olarak Tahran ile işbirliği yapabiliriz" "Yunanistan, Batı'nın yanında yer almakla birlikte İran ile ilişkileri geliştirme esnekliğine sahip"

18.03.2014 22:45

AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetinin askıya alınmasını öngören anlaşmanın imzalanmasının ardından Atina'nın, ABD ve AB ile anlaşmalı olarak Tahran ile işbirliği yapabileceğini söyledi.

Hafta sonunda Tahran'ı ziyaret eden Venizelos, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve diğer üst düzey yetkilerle görüştü. Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, Tahran ziyaretini, "BM Güvenlik Kurulu kararları ve uluslararası hukuk düzeni çerçevesinde operasyonel düzeyde bazı yeni inisiyatifler için siyasi önkoşul" olarak nitelendiren Venizelos, Atina'nın, Avrupa ve Batı'nın yanında yer almakla birlikte İran ile de işbirliği yapabilme esnekliğine sahip olduğunu kaydetti.

Venizelos, Yunanistan ile İran arasında çeşitli alanlarda ekonomik işbirliğini geliştirme olanakları bulunduğunu ifade ederek, "Yunanistan, AB Dönem Başkanı ve eski bir AB üyesi ülke olarak her zaman Avrupa ve Batı akımının yanında yer almaktadır. Ancak, İran ile olan güçlü kültürel, duygusal ve tarihi bağları nedeniyle zaten var olan ikili ilişkilerimizi mümkün olduğunca daha çok geliştirme ve değerlendirme iradesine ve esnekliğe sahibiz" diye konuştu.

-"İran'a şüpheyle yaklaşılıyor"

Ruhani ise İran'ın AB ile stratejik işbirliğinden yana olduğunu belirterek, Yunanistan'ın AB Dönem Başkanı olarak bu konuda rol oynayabileceğini ifade etti. AB'de birçok ülkenin İran'a şüpheyle yaklaştığının bilincinde olduğunu ancak, ilişkilerin gelişmesinde karşılıklı güvenin önemli rol oynadığını belirten Ruhani, nükleer programın İran ile AB arasında mesafe oluşturmak için bahane edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Venizelos'un İran ziyaretiyle ilgili Yunan basınında daha önce çıkan haberlerde, Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında Batı'nın İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımların kısmen gevşetilmesi karşılığında İran'ın nükleer programının askıya alınması üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından, Atina'nın, İran'a olan petrol borçlarını ilaç vesaire gibi insani yardım şeklinde ödenmesi için harekete geçtiği belirtilmişti.

Yunanistan'ın 2010-2012 yılları arasında yapılan petrol ithalatı nedeniyle İran'a 600 milyon Avro'nun üzerinde borcu bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un Tahran Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement