"Yep Yeni Bir Anayasa Yapılmalıdır" - Son Dakika
Güncel

"Yep Yeni Bir Anayasa Yapılmalıdır"

"Yep Yeni Bir Anayasa Yapılmalıdır"

HAS Partisi Bursa İl Başkanlığı her hafta, konusunda uzman katılımcılarla Has sohbetler programına devam ediyor.

08.10.2011 13:33  Güncelleme: 10:02

Has sohbetlerin bu haftaki konuğu eski başbakan yardımcısı ve devlet bakanı Ertuğrul YALÇINBAYIR oldu. Yeni Türkiye yeni anayasa konulu sohbette Yalçınbayır ilginç ve bir okadar önemli konulara değindi. Eski bakan ve başbakan yardımcısı ve anaysa konusunda birçok çalışmaya katılan Ertuğrul YALÇINBAYIR yaptığı konuşmada şunları ifade etti.

Yalçınbayır''Korkutma, sindirme, yıldırma, disiplin tehdidi, ihraç tehdidi, azarlama olduğu yerde demokrasiden söz edilemez. Buna demokrasi derseniz bunun adı fırçalı demokrasidir.

Türkiye'nin gerçekten demokrasiye ulaşabilmesi için, temel hak ve özgürlüklerden faydalanabilmesi için bir anlayış değişikliğine ihtiyaç vardır. Ne kadar iyi anayasa, kadar iyi kanun yaparsanız yapın eğer onları iyi uygulamıyorsanız ondan o kadar fazla yarar elde edemezsiniz. Önemli olan iyi yönetişimdir. Yönetişim yeni bir kavramdır. Yönetişim hakların anasıdır.

Anayasalar zamanın ürünüdür. 80 ihtilal'ı 82 anayasasını getirmiştir. 71 deki anayasa değişiklikleri 80 ihtilal'ını getirmiştir. Şimdi zaman özgürlükler insan hakları demokrasi kalite zamanıdır. Bu zaman içinde yapılacak anayasa evrensel değerlere uygun olmalıdır. Evrensel değerler batının değerleri değildir. Aynı zamanda bizim ürünümüz bizim malımızdır. Bizi de bağlar. Anayasa Evrensel değerler içerisinde din ve vicdan özgürlüğü, örf adet ve gelenekler ve teamüller çerçevesinde yapılmalıdır.

Türkiye anayasa yapmakta tecrübeli bir ülkedir.5 defa yeni anaya yapmışız 1987 den itibaren anayasa 17 kez, toplamda 37 kez değişiklik yapılmıştır. 620 maddeden 205 tanesi değiştirilmiştir. Türkiye'nin anayasa tecrübesi Kırgızistan anayasasının yapımına da katkıda bulunmuştur. Bu gün de Türkiye'de birçok anayasaya metni vardır.

Anayasa özgülükleri içerir terör özgürlükleri sınırlandırır. Özgürlükle terör bağdaşmaz. İnsani gelişmişlik endeksi önemli bir endekstir. Türkiye bu endekste 83. Sıradayız 83 sırada olmak Türkiye'nin donanımlarıyla bağdaşmaz 17. Büyük ekonomisine sahip bir ülke bu endekste 17 sırada olmalıdır. Bazılarında ise en son sıralardayız. Biz o endekste daha iyi yer alalım diye doların nasıl belirleneceği ile ilgili dünyadaki endekslerden işimize geleni aldık. 5 bin dolarlık gelirimiz bir anda 10 bin dolar oldu. İç siyasetle dış siyaset bir birine karışmıştır.

Dış siyaseti bilmeden iç siyaset yapamazsınız. İç siyaseti bilmeden dış siyaseti anlayamazsınız. Kalkınmayı isteme hakkı insanlık hakkıdır. Pozitif ayrımcılık yoksullar için de yapılmalıdır. Yoksul olanların da özel olarak korunması gerekir. Bu ülkede 27 milyon kişi yoksulluk sınırı altında yaşam sürmektedir. Bu ülkede dolar milyarderlerinin sayısı fevkalade artmıştır. Bizim Avrupa standartlarına ulaşabilmemiz için 90 milyar Euro para lazım. Ekonomik özgürlük yoksa seyahat özgürlüğünün bir anlamı yoktur. İyi yönetişim anayasaya girmesini istediğim bir husustur. Bir topluluğu bekleyen en önemli tehlike ayrışmaktır, yandaşlıktır, partizanlıktır. Denetim Hesap verme ve hesap sorma fevkalade önemli bir konudur. Denetimsiz siyaset olmaz. Parti içinde de ombudsmanlara ihtiyaç vardır. Yazmak yetmiyor. İyi söz iyi amellerle yücelir. Kelimetültayyip kadar kavlen sabitte önemlidir. İfadelerini kullandı.

Has parti Bursa il başkanı Ali MOLLASALİH programda yaptığı konuşmada şunları ifade etti.'' Bu yeni dönemde meclis, mutlaka sivil, katılımcı, özgür ve sosyal adaletçi yeni bir Anayasa'yı mutlaka yapmak zorundadır" dedi.

Mollasalih ayrıca Bu meclis yeni Türkiye ve yeni siyaset için mutlaka yeni bir Anayasa yapmak zorundadır. Biz şu ana kadar görüşlerimizi söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Hükümet mensupları konuşmalarında sadece "anayasa değişikliği" ifadesini kullanıyorlar. "Anayasa değişikliği" yetmez; sivil, katılımcı ve demokratik yeni bir anayasa şarttır. Bunun için de bu yeni Anayasa'yı yaparken toplumun bütün kesimlerinden mutlaka katkı almak gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Yep Yeni Bir Anayasa Yapılmalıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement