Yassıada Müze Oluyor - Son Dakika
Güncel

Yassıada Müze Oluyor

Yassıada Müze Oluyor

Adnan Menderes ve dönemin siyasilerinin yargılandığı mahkeme salonu müzeye dönüştürülüyor.

26.07.2011 15:50

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Yassıada'da incelemelerde bulundu

Günay, Adnan Menderes ve dönemin siyasilerinin yargılandığı spor salonundan bozma mahkeme salonunun dönemi anlatan bir müzeye dönüştürüleceğini bildirdi.

Günay, "Elbette burada yaşananları anlatan bir müze düzenlemesi mutlaka yapacağız"

"Bir anlamda bir demokrasi müzesi yapacağız burada. Ama bundan ibaret olmayacak çevrede çeşitli kültür etkinlikleri yapılacak bir alan, belki küçük bir konaklama tesisi, sergi salonları, toplantı salonları gibi başka alanlar gibi düzenlemeler de yapacağız"

"Boğazköy Sfenski bugün Anadolu topraklarına geliyor. Yarın Boğazköy Sfenski'ni de orada görebilirsiniz. Başka gelecek olanlar var, onları da görebilirsiniz"

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: İdris TİFTİKÇİ İstanbul - DHA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile Sivriada ve Yassıada üzerinde önce helikopterle incelemelerde bulundu, ardından da tekneyle Yassıadaya geldi. Günay, 27 Mayıs darbesinin ardından spor salonundan, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanı Adnan Menderes ve bakanlarının yargılandığı mahkeme salonunu gezdi. Basın mensuplarına bir açıklama yapan Günay, 'Burası bizim demokrasi tarihimizin, hukuk tarihimizin en acılı, en yüz kızartıcı olaylarının sergilendiği mekanlardan birisi" dedi.

TUTUKLULUK DÖNEMİNİ YANSITAN BİR MÜZE DÜZENLEMESİ YAPILACAK

Günay, Yassıada'da ne yapılabileceği konusunda bir ön inceleme yapmak için geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Elbette burada yaşananları anlatan bir müze düzenlemesi mutlaka yapacağız. Bu mekan tekrar bir mahkeme salonu görüntüsüne, o dönemdeki hukuksuzlukları anlatan, yargı kararlarını da belki bir biçimde burada sergileyerek bir mahkeme salonu görüntüsüne dönüştürülecek. Tutukevi olan bölümlerde, Celal Bayar'ın, rahmetli Menderes'in ve bütün öteki tarihimizde bildiğimiz önemli kişilikleri belki eşyaları ve çeşitli canlandırmalarıyla, tutukluluk dönemini yansıtan bir müze düzenlemesi yapılacak. Bir anlamda bir demokrasi müzesi yapacağız burada. Ama bundan ibaret olmayacak çevrede çeşitli kültür etkinlikleri yapılacak bir alan, belki küçük bir konaklama tesisi, sergi salonları, toplantı salonları gibi başka alanlar gibi düzenlemeler de yapacağız. Gelirken Sivriada'ya da baktık. Sivriada'da da tarihi taş ocağı belki amfi tiyatro olarak kullanılıp, bir toplantı salonuna dönüştürülebilir. "

"YASLI ADA"

Valilik, büyükşehir ve yerel yönetimlerin katkılarıyla düzenlemelerin yapılacağını ifade eden Günay, Türkiye'nin tarihiyle yüzleşebilmesini istediklerini belirtti. Günay, Türkiye'nin, çok partili sisteme geçmesinin üzerinden 65 yıl geçmiş olmasına rağmen demokrasinin hala yeni kurumlaşabildiğini söyleyerek, "Kuralları hala yeni oluşabiliyor. Çünkü 1960'da bir darbe, 1971'de bir başka darbe, 1980'de bir başka darbe. Daha sonra da 28 Şubat'lar, 27 Nisan'da da çeşitli örselenmelerle Türkiye demokrasisi karşılaştı ve kurumlaşması o yüzden gecikti. Bugün biz hala özgürlükçü yeni bir anayasanın, gerçek bir hukuk devletinin özlemini çekiyoruz. Bunun için tarihimizle yüzleşmemiz, ne olduğunu yeni kuşakların bilmesi, hatta dünyanın bilmesi gerekir. Yassıada hatta Sivriada bir anlamda bizim tarihimizdeki bu haksızlıklar, uğursuzluklar, olumsuzluklar yüzünden 'Yaslı ada' olarak anılan bir mekandı. Biz bu mekanlar demokrasi ve özgürlükler adası haline gelsin, bir tür vicdani yüzleşme mekanları haline gelsin diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Adnan Menderes'in tutukluluğunu geçirdiği odayı da ziyaret eden Günay, "Bu küçük oda Türkiye'ye üç dönem halkoyuyla başbakanlık yapmış bulunan rahmetli Adnan Menderes'in tutuklu olarak bulunduğu oda. Zaten fotoğrafları da anımsayacaksınız, yakın tarihimize meraklı olanlar, köşede bir küçücük yatak, başında bir küçük sehpa ve bitkin, pijamalarıyla Başbakan Menderes, güleç yüzüyle burada onu tutuklamış olan ve burada nezaret altında tutan bir takım görevliler. Bu bizim tarihimizin ibret sayfalarından birisidir" dedi. Günay, Menderes'in iyi eğitim görmüş bir insan olduğunu belirterek, 1930'larda Serbest Fırka ile siyasete heveslendiğini, bölgesinde sevildiğini, 1946 yılında CHP milletvekili seçildiğini, daha sonra da Demokrat Parti kurucuları arasında katılarak Türkiye'de üç dönem başbakanlık yaptığını anlattı. Bütün karalamalara, iftiralara, suçlamalara rağmen Menderes'in hala milletin sevdiği bir siyaset adamı olduğunu belirten Günay, "Bu oda bir simge. Yandaki bütün öteki odalar, Cumhurbaşkanı'nın, bakanların, milletvekillerinin kaldığı mekanlar. Bir ülken tarihinde halkoyuna karşı böyle suçlamalar, böyle suçlar işlenmişse, o ülkenin demokrasi yolundaki yürüyüşü çok meşakkatlidir, çok çilelidir. O yüzden bütün bu çileler bir vade sonra demokrasiyi kırılmaz bir hale getirir, çelikleştirir. Biz de böyle bir serüven yaşadık. Bu serüvenin başlangıcı işte buralar. Bu bizim demokrasi tarihimizin değil sadece, dünya hukuk tarihinin ve dünya siyasi partiler tarihinin en acı sayfalarından birisidir, en haksız, en yüz kızartıcı sayfalarından birisidir. Şimdi yarım yüzyıl sonra artık Türkiye Cumhuriyeti hem demokrasisine, hem halkına güvenen yeni bir devlet olarak demokrasi yolunda, hukuk devleti yolunda kararlı adımlarla ilerleyen sağlam bir cumhuriyet olarak kendi tarihindeki yanlışlarla yüzleşme cesaretini gösteriyor" dedi.

YEREL SEÇİMDEN ÖNCE PROJE BİTECEK

Günay, Diyarbakır Cezaevi için çalışmaların yapıldığını söyleyerek, "Yassıada'yı da bir müze, demokrasi ve özgürlükler adası haline getiriyoruz. Madımak'taki kebapçı ayıbına da son verdik. Türkiye'nin neresinde geçmiş yıllarda birileri tarafından suç işlenmişse, onlarla yüzleşme, onlardan ibret ders çıkarma ve bir daha olmasın diye yeni ibret mekanı yaratma niyeti ve gayreti içindeyiz" diye konuştu. Mekanların kullanım hakkının Başbakan'ın direktifiyle dün akşam kendilerine geçtiğini aktararak, "Plana işleyecek önce büyükşehir belediyemiz bunlar, arkasından nasıl fonksiyon vereceğimiz konusunda oturacağız, büyükşehrin, özel idarenin ve bakanlığımızın imkanları, sanıyorum ki, Sayın Başbakanımızın direktifiyle gerekli imkanları bulacağız. Bu dönem içinde, sanıyorum ki, yeni yerel seçim tarihinden önce inşallah hep beraber gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi.

BOĞAZKÖY SFENKSİ GELİYOR

Günay, ayrıca yarın Arkeoloji Müzesi'nde bir sunumları olduğunu aktararak, "Boğazköy Sfenski bugün Anadolu topraklarına geliyor. Yarın Boğazköy Sfenski'ni de orada görebilirsiniz. Başka gelecek olanlar var, onları da görebilirsiniz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yassıada Müze Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement