Yaşar Büyükanıt İfade Verdi - Son Dakika
Güncel

Yaşar Büyükanıt İfade Verdi

Yaşar Büyükanıt İfade Verdi

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Balyoz davası kapsamında tanık olarak ifade verdi.

02.03.2012 14:19  Güncelleme: 16:40

Balyoz davası kapsamında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ifade verme işleminin tamamlanmasının ardından Silivri'den ayrıldı.

"Balyoz Planı" davası kapsamında ifade veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Raporu Genelkurmay Başkanlığı'na arz etmeden önce hukukçulara incelettirdim. O tarihte bana verilen rapora göre hukuk dışı bir şey olmadığı bildirildi" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun ardından duruşmanın öğleden sonraki oturumunda Yaşar Büyükanıt'ın tanık olarak dinlenmesi tamamlandı.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Büyükanıt'a usul gereği yemin ettirdikten sonra 26 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminerin sonuç raporunu imzaladığını hatırlatarak "Sonuç raporunda yasal olmayan bir şey gördünüz mü?" diye sordu.

Bunun üzerine Büyükanıt, "Seminerler ve harp oyunlarıyla ilgili gözlemcilerin raporları silsile yoluyla üst komutanlara gider. Sonuç raporunun altındaki imza, raporu imzaladığım anlamına gelmez. Genelkurmay'ın içtihatları doğrultusunda silsile yoluyla bu raporlar komutanlara gönderilir. Altındaki imza içeriğini onayladığımız anlamına gelmez. Rutin bir işlemdir. Raporu Genelkurmay Başkanlığı'na arz etmeden önce hukukçulara incelettirdim. O tarihte bana verilen rapora göre hukuk dışı bir şey olmadığı bildirildi. Seminerlerde herhangi bir ülkeye senaryo gereği savaş açar ve oynarsınız. Bu, o ülkeye savaş yapacağınız anlamına gelmez. Bu raporlarda alınacak tedbirler de olabilir. Sonuç raporunu bu kapsamda bir belge olarak görüyorum" dedi.

"PLAN SEMİNERİNDE GERÇEK KİŞİDEN BAHSEDİLMEZ"

Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, Bekir Kalyoncu'ya, "Seminer tarihinde Türkiye'de irticai bir ayaklanma belirtisi var mıydı?" diye sordu. Kalyoncu ise, "O tarihte bir irticai ayaklanma yoktu." dedi. Savcı Kırbaş, "Plan seminerinde gerçek kişilerden bahsedilir mi? Çünkü seminerde gerçek kişilerden bahsedilmiş ve bazı belediye başkanları ile İmam Hatip Lisesi müdürlerinin gözaltına alınmasından bahsediliyor" şeklindeki sorusuna Kalyoncu, "Prensip gereği gerçek kişilerden bahsedilmez. Genel değerlendirmem odur. Ben, genel komutan olarak uygun bulmam" diye cevap verdi.

Müdahil ÖZGÜR- DER  Genel Başkanı Rıdvan Kaya da "Sivil toplum örgütlerinin yeniden yapılandırılması başlığı var. Siz bu başlık altında yazanları doğru karşıladınız mı?" sorusunu sordu. Kalyoncu ise "Seminerde hep senaryo oynandığı için normal karşıladım" cevabını verdi.

Tutuklu sanık Çetin Doğan'ın, seminere ilişkin sorularını cevaplayan Kalyoncu, kendisinin söz konusu seminere katılmadığını belirterek "Ne oynandığını sadece önümdeki kağıttan biliyorum" şeklinde konuştu. Çetin Doğan da "Senaryoyu biz burada oynamaya hazırız. Arkadaşlarımız da burada zaten. Seminerde her geçen konuyu dakika dakika ses kaydına aldım" ifadelerini kullandı.

'KENDİMİ BİLİRKİŞİ GİBİ HİSSEDİYORUM'

Sanıklar ve avukatların yorum ve kanaatine dayalı soruları üzerine tanık Bekir Kalyoncu, "Burada kendimi tanık gibi değil de bilirkişi gibi hissediyorum" dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Kalyoncu'ya soru soran birçok sanık ve avukatı, "Daha dinlenecek tanıklarımız var. Tekrar tekrar aynı sorular soruluyor. Ayrıca yoruma dayalı, kanaatini söylemesi istenen sorular sorulmasın. Sadece tanıklığı istenen gözlemci raporuna ilişkin sorular sorulsun" diye uyardı. Orgeneral Kalyoncu, Jandarma Genel Komutanı olarak kanaati sorulan bazı sorulara da "Ben burada Jandarma Genel Komutanı olarak tanıklık yapmıyorum. Plan Daire Başkanı (seminer tarihinde) olarak tanıklık yapmak üzere geldim" diye itiraz etti.

Bekir Kalyoncu, kendisine yöneltilen soruların tamamlanmasının ardından yoğun programı nedeniyle duruşmadan ayrılmak için Mahkeme Başkanı Ömer Diken'den izin istedi. Başkan Diken'in izin vermesinin ardından Kalyoncu, saat 11.30'da duruşma salonundan ayrıldı.

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement