Yapı Kredi'nin 70. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Yapı Kredi'nin 70. Kuruluş Yıl Dönümü

Yapı Kredi\'nin 70. Kuruluş Yıl Dönümü

Yapı Kredi Üst Yöneticisi Açıkalın (3): "Her anını, her duygusunu sınırsız yaşayan bir ülkeye 'sınırsız hizmet' sunarak tam 70 yıldır ilklerin bankası unvanını taşıyoruz" "Müşteri odaklı akıllı büyüme stratejisiyle karlılığımızı artırarak ilk yarıda 929 milyon TL kar elde ettik "Sermaye yeterlilik oranımız,

08.09.2014 11:55

MURAT BİRİNCİ-MÜCAHİD EKER - Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, "Her anını, her duygusunu sınırsız yaşayan bir ülkeye 'sınırsız hizmet' sunarak tam 70 yıldır ilklerin bankası unvanını taşıyoruz" dedi.

Yapı Kredi'nin 70. kuruluş yıl dönümü kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Açıkalın, Yapı Kredi'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonlarında, ekonomik faaliyetlerin durgun olduğu, yatırıma yanaşılmadığı bir dönemde 1 milyon sermaye ve 17 çalışanla kurulduğunu anımsattı.

Bugün ise 19 milyar TL'nin üzerinde  özvarlıkları, 1.000'e yakın şube, 3 bini aşkın ATM, 18 bin 500'ün üzerinde  çalışan, 10 milyonun üzerinde müşteri  ile 170 milyar TL'nin üzerinde toplam aktife sahip olduklarını dile getiren Açıkalın, "Bu bir taraftan çok yol aldığımızı gösteriyor, bir taraftan da sağlam temeller üzerinde ileriye dönük olarak ümidimizi artırıyor. Ancak daha da önemlisi Yapı Kredi'nin Türk bankacılığına kattığı vizyon ve insanların kültürel dünyalarına değer katabilme misyonu. Bu rol, bütün bu etkileyici rakamları daha da anlamlı hale getiriyor. Diğer bir deyişle 70. yılını kutlayan Yapı Kredi, bir bankadan çok daha fazlasını ifade ediyor" dedi.

Açıkalın, Yapı Kredi olarak her anını, her duygusunu sınırsız yaşayan bir ülkeye "sınırsız hizmet" sunarak tam 70 yıldır ilklerin bankası unvanını taşıdıklarını vurguladı.

Ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra kültür sanat alanına da sosyal sorumluluğa da dokunduklarını, ellerinin değdiği her yerde sektöre ilham kaynağı olduklarını ifade eden Açıkalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlklerin bankası', 'kültür-sanat bankası', 'standartları belirleyen banka' gibi unvanlar Yapı Kredi'nin bugüne kadar verdiği hizmetler ve toplumsal yaşama katkıları nedeniyle kamuoyunca layık görülmüş nitelendirmelerdir. Yapı Kredi olarak Türkiye'de 'semt şubeciliği' ve 'vadeli mevduat sistemi'ni ilk olarak başlatan, 'Türkiye'de döviz pozisyonu tutma yetkisini' alan, Ortadoğu'nun ilk Türk off-shore bankasını kuran ve uluslararası sermaye piyasalarında bono ve sertifikaları satılan ilk Türk banka olduk. Türk bankacılığında yeni bir dönemin kapılarını açtık. İlk telefon bankacılığı işlemi 'Ses Tanıma Sistemi', bankacılıkta ilk online uygulama, Türkiye'nin 'ilk kredili kredi kartı' Worldcard gibi yenilikleri tüketicilerle tanıştırdık.

Günümüzde de teknoloji alanına yön veren Yapı Kredi olarak, mobil bankacılık alanında Global Finance tarafından 'Avrupa'nın En İyisi' ödülüne layık görüldük. İnternet sitemizi yeniden dizayn ettik. Google'da hala şu anda örnek çalışma olarak inceleniyor Worldcard ise Türkiye kartlı ödeme sistemi alanında bizi uygulamalardan kişiye özel kampanyalara kadar ilk adımı atmamızla öncü yapan markamızdır. Ayrıca Türkiye'de kredi kartı sektörünün standartlarını belirleyen marka olan Worldcard, bunun ötesine geçerek dünyanın en değerli 10 kartından biri seçildi ve Türkiye'den sıralamaya giren ilk ve tek marka oldu. Biz tabii bu başarıdan sonra 2012 yılında Worldcard'ı Azerbaycan'a götürdük. İlk Özel Bankacılık uygulamasını da biz başlattık"

"2020 yılı için belirlediğimiz 'tartışmasız liderlik' hedefine 'Hizmette sınır yoktur' anlayışıyla ulaşacağız"

Bugüne kadar 70 yıllık tarihlerinde kültür-sanat bankası olarak anılmalarını sağlayan birçok toplumsal çalışmaya da imza attıklarını ifade eden Açıkalın, Türkiye'nin çocuklara yönelik ilk dergisi Doğan Kardeş'i çıkarırken, bir çocuk tiyatrosuna destek veren ilk Türk bankası olduklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk çocuk sinemasıyla çocukları sinema ile buluşturduklarını, Kazım Taşkent Sanat Galerisi ile sanat galerisi olan ilk Türk bankası unvanını aldıklarını, Türkiye'nin ilk ofset matbaasını kurduklarını, ilk fotoğraf, ilk resim yarışmasını düzenlediklerini ve Türkiye'nin ilk özel tiyatrosu olan Küçük Sahne'yi kurarak tiyatroya olan desteklerini başlattıklarını dile getiren Açıkalın, "Tiyatroya olan desteğimizi, Türkiye'nin ilk Müslüman kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale'nin anısını yaşatmak ve Türk tiyatrosunun gelişimine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediğimiz Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile bambaşka bir boyuta taşıdık. 1997 yılından bu yana her yıl yapılan ödül töreni bugün Türkiye'nin en uzun soluklu ve en prestijli tiyatro ödülleri" dedi.

Açıkalın, 1940'larda başlayan yayıncılık faaliyetlerine 1992 yılında kurduğu Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'la devam ettiklerini anlatarak, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın bugüne kadar 4 bini aşkın kitap başlık yayınlarken, yıl içinde yaklaşık 180'in üzerinde etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Açıkalın, sözlerine şöyle devam etti:

"Çatalhöyük biliyorsunuz Türkiye'nin çok önemli tarihi miraslarından birisi. Çatalhöyük arkeolojik kazıları UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.  Biz de 1997 yılından beri Çatalhöyük kazılarının ana sponsorları arasında yer alarak geçmişin izlerinin gün yüzüne çıkmasına ve bugüne ışık tutmasına destek oluyoruz.

'Hizmette sınır yoktur' anlayışıyla herkese eşit bankacılık ilkesi ile Türkiye'deki engelli vatandaşların finans sektörüne erişimini kolaylaştırmanın yanı sıra engellilere yönelik çağrı merkezi, online chat hizmetleri, Engelsiz ATM, teknolojik uygulamalar, İşitme Engelliler Federasyonu ve GETEM gibi kurumlarla gerçekleştirdiğimiz projelerle engelli vatandaşların hayatına değer katıyoruz. Bugün Türkiye genelinde 725 Engelsiz ATM ile ortopedik ve görme engeli olan müşterilerimizin hayatını kolaylaştırdık."

İnsanı odağa koyan bir anlayışları olduğunu dile getiren Açıkalın, "Insanı odağa koymanın da temel neticesi eğitime ağırlık vermek. Biz 2008 yılında Yapı Kredi Bankacılık Akademisi'ni kurduk. Bizim oradaki vizyonumuz Türkiye'de bankacılık sektörüne en iyi insan kaynağı yetiştirmekti. 2011 yılında ise akademimizi Azerbaycan'a da taşıdık" dedi.

"Bizim 2014 yılından başlayan 2020 yılı için belirlediğimiz bir vizyonumuz var. 2014 yılından başlayan büyüme planımızla  2020 yılı için belirlediğimiz 'tartışmasız liderlik' hedefine 'Hizmette sınır yoktur' anlayışıyla ulaşacağız" diyen Açıkalın, Türkiye'nin en büyük grubu Koç Holding ile Avrupa'nın en büyük bankacılık gruplarından UniCredit'in gücü ve aldıkları destekle büyük bir heyecanla yollarına devam ettiklerini ifade etti.

"Müşteri odaklı akıllı büyüme stratejisiyle karlılığımızı artırarak ilk yarıda 929 milyon TL kar elde ettik"

Yapı Kredi'nin 2014 yılı ilk yarı gerçekleşmeleri ve yılın geri kalanı için beklenti ve hedeflerini paylaşan Açıkalın, yılın ilk yarısında müşteri odaklı akıllı büyüme stratejisinin bir sonucu olarak başarılı bir  performans gösterdiklerini, bu sayede karlılığı artırırken hacimleri ve müşteri tabanını da güçlendirdiklerini söyledi.

Açıkalın, Yapı Kredi'nin müşteriyi odağa koyduğu için, müşteri kredilerinin toplam aktifler içindeki en yüksek paya ulaştığı dört büyük bankadan birisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yapı Kredi olarak 2014 yılının ilk yarısını 929 milyon TL net karla tamamladık. Toplam maddi ortalama öz kaynak karlılığımız yüzde 10,8 olarak gerçekleşti ve ikinci çeyrek karımız ilk çeyreğe göre yüzde 17 artarak 501 milyon TL'ye ulaştı. İkinci çeyrek maddi ortalama öz kaynak karlılığımız ise yüzde 10'dan yüzde 11,6'ya yükselirken, toplam aktif büyüklüğümüz 2013 yıl sonuna göre yüzde 6 artışla 170,6 milyar TL seviyesine ulaştı. Yılın ilk altı ayında kredi ve mevduat tabanımızı dengeli büyüterek likiditemizi başarılı bir şekilde yönettik. Bunları yaparken de fiyattan feragat etmedik.

Net faiz marjımız, etkili fiyatlama yaklaşımımız sayesinde çeyrek bazda 24 baz puan artarak yüzde 3,6 seviyesine ulaştı. Aynı zamanda, aktif kalitemizi de koruduk ve sermaye yeterlilik oranımızı güçlü seviyede tuttuk. Bunun yanı sıra yılın ilk yarısında toplam kredilerde sektörün 2 puan üzerinde büyüyerek yüzde 9 artışla 108.7 milyar TL'ye ulaştık ve pazar payımız yüzde 9,8'e yükseldi. Haziran itibarıyla, aktiflerimizin yüzde 64'ünü bireylerin ve kurumların finansmanı için kullandırdık. Kredilerde, her zaman olduğu gibi katma değer yaratan alanlara odaklanarak önemli pazar payları elde ettik. Mevduat hacmimizi 96,1 milyar TL'ye çıkararak pazar payımızı yüzde 9,6'ya yükselttik. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen, ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz sayesinde yüzde 15,4 ile sektördeki en yüksek oranlardan biri olmaya devam etti."

Yılbaşından bu yana Yapı Kredi Ailesi'ne 2 binden fazla kişi katıldığını ve aynı zamanda 968 şubeye ulaştıklarını belirten Açıkalın, yılsonunda planladıkları gibi 1.000 şubeli bir banka olacaklarını söyledi.

Açıkalın, ürünlerde ve şirketlerde hedefledikleri alanlardaki liderliklerini  sürdürdüklerini, Worldcard ile kredi kartı pazarında 25 yıldır kesintisiz süren pazar liderliklerini bu yılın ilk yarısında da devam ettirdiklerini, finansal  hizmetler grubunda Yapı Kredi Leasing  ve Yapı Kredi Faktoring'in pazar paylarıyla sektörlerinde ilk sırada olmayı sürdürdüklerini dile getirdi.

Farklı alanlarda taçlandırıldıkları ödüller ve iştiraklerin aldıkları yüksek not değerlendirmelerine değinen Açıkalın, "Mesela en son Fitch, Yapı Kredi Portföy'e Türkiye'nin en yüksek notunu verdi. Yine Fitch rakiplerin notunu düşürürken bizim notumuzu teyit etti. Dolayısıyla yaptıklarımızın bağımsız gözler tarafından da takdir edildiğini, anlaşıldığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yapı Kredi'nin 70. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement