Yabancılar, Organik Tarımda Gönüllü Görev Almak İçin Geldi - Son Dakika
Güncel

Yabancılar, Organik Tarımda Gönüllü Görev Almak İçin Geldi

Yabancılar, Organik Tarımda Gönüllü Görev Almak İçin Geldi

Farklı ülkelerden Burdur'a gelen yabancılar, Lisinia Doğa Projesi kapsamında hayata geçirilen "Organik gül üretimi" çalışmalarında gönüllü olarak görev alıyor Güllerin dikiminden çapasına ve toplanmasına kadar tüm aşamalarında çalışan gönüllüler, farklı ülkelerden insanlarla görev yapma şansı buluyor Projede bugüne kadar 350'ye yakın yabancı uyruklu kişi görev yaptı.

09.04.2014 11:11

GÖKMEN YÜCE - Farklı ülkelerden Burdur'a gelen yabancılar, Lisinia Doğa Projesi kapsamında hayata geçirilen "Organik gül üretimi" çalışmalarında gönüllü görev yapıyor.

Öztürk Sarıca, Lisinia Doğa Projesi kapsamında organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla 2012 yılının kasım ayında Karakent köyü yakınlarındaki bölgede çalışma başlattı. Çalışma sonucu yaklaşık 190 dekarlık alanda gül dikimi yapıldı.

Çalışmaların internet sitesi üzerinden duyurulması üzerine pek çok yabancı uyruklu, projeye destek vermek ve gönüllü çalışmak amacıyla kente geldi. Başladığından bu yana projede 350'ye yakın yabancı uyruklu görev aldı. Belirli bir süre projede görev alan yabancılar, daha sonra ülkelerine dönüyor. Şu anda projede 15 civarında yabancı uyruklu çalışıyor.

Burdur'a gelen yabancılardan Gregorio Malagoli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 haftadır organik gül üretimi konusunda alanda çalıştığını, projenin önemini anladığını söyledi.

Organik tarımın dünyada yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Malagoli, "Organik tarımda kimyasallar kullanılmıyor. Bu da çok önemli bir konu. Ayrıca Burdur Gölü çevresinde organik tarım yapılarak az su tüketiliyor ve gölün kurumasının önüne geçilmesi için katkı sunuluyor" dedi.

"Başka ülkelerden gönüllülerle çalışmak çok keyifli"

Kanadalı Paige Borrett ise organik tarımı öğrenmek amacıyla gül üretimi projesine katıldığını anlattı. Alanda çalışırken bitkilerin kendi aralarındaki etkileşimlerini gördüğünü dile getiren Borrett, "Örneğin lavanta da dikiyoruz, lavanta güllerdeki zararlı böcekleri kovuyor. Gül üretiminde başka ülkelerden gelen gönüllülerle çalışmak çok keyifli" diye konuştu.

Alman Sandra Liebram da alanda şimdilik gülleri çapalama işlemlerini yaptıklarını ama toplamaya da katılacaklarını anlattı. Normal tarımda zararlıların kimyasallarla yok edildiğini ancak organik tarımda bu işlemi kimyasal kullanmadan yaptıklarını kaydeden Liebram, "Dünyanın farklı ülkelerinden gelen arkadaşlarımızla organik tarımı gül üretimiyle öğrenmek çok güzel bir duygu" ifadesini kullandı.

Gönüllülerin sadece barınma ve yemek ihtiyacı karşılanıyor

Lisinia Doğa Projesi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, pek çok tarımsal ürünün ekolojik üretilebileceğini göstermek amacıyla Burdur Gölü'nün çevresinde organik gül üretimini hayata geçirdiklerini anlattı.

Projeye özellikle yurt dışındaki gençlerin oldukça ilgi gösterdiğine dikkati çeken Sarıcı, şöyle konuştu:

"Dünya, ekolojik üretiminin farkında. Kimyasallar insanlara zarar verip kanser olmalarına neden oluyor. Bu bilinçle Kanada'dan Yeni Zelanda'ya, ABD'den Rusya'ya kadar pek çok gönüllü projemize destek verdi. Alanda çalışan gönüllülere ücret vermiyoruz, sadece barınma ve yeme içme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Projede görev alanlar, burada öğrendiklerini gidip kendi ülkelerinde uygulama şansına da sahip oluyor." - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yabancılar, Organik Tarımda Gönüllü Görev Almak İçin Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement