Wwf Türkiye'den Yunuslarla İlgili Açıklama - Son Dakika
Güncel

Wwf Türkiye'den Yunuslarla İlgili Açıklama

Wwf Türkiye\'den Yunuslarla İlgili Açıklama

WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Kalem: "Hamsi stoklarındaki azalışın sadece Karadeniz’i değil, tüm balıkçılık sektörünü etkilediği açıktır ancak bu sorun çözümsüz değildir" WWF Türkiye Genel Müdürü Baştak: "Karasularımızdaki yunus popülasyonu hakkında sağlıklı değerlendirmeler, ancak uzun soluklu bilimsel araştırmalarla yapılabilir"

26.09.2013 18:28

WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, hamsi stoklarındaki azalışın sadece Karadeniz'i değil, tüm balıkçılık sektörünü etkilediğini ve sorunun çözümsüz olmadığını bildirdi.

WWF-Türkiye'den yapılan açıklamada, Karadeniz'de yunusların balıkçılığa yönelik tehdit oluşturduğuna ilişkin son günlerde basında yer alan haberlerin bilimsellikten uzak olduğu savunularak, "Karadeniz'deki hamsi stoklarının yunuslar yüzünden azaldığı" savının doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, hamsinin, Türkiye'deki balıkçılığın lokomotif türlerinden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde balık üretiminin yüzde 60'dan fazlası deniz balıkçılığına dayanıyor. Karadeniz, Türkiye'nin yıllık ortalama 500 bin ton olan av miktarının yüzde 75'ini avlanan tüm hamsi miktarının ise yarısını tek başına karşılamaktadır. Bu durumda, hamsi stoklarındaki azalışın sadece Karadeniz'i değil, tüm balıkçılık sektörünü etkilediği açıktır ancak bu sorun çözümsüz değildir."

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise "Karasularımızdaki yunus popülasyonu hakkında sağlıklı değerlendirmeler, ancak uzun soluklu bilimsel araştırmalarla yapılabilir. Bu araştırmaların düzenli aralıklarla ve aynı yöntemlerle yapılması, elde edilecek verilerin güvenirliğini etkileyen başlıca unsurlardır. Ülkemizde ne yazık ki bu konudaki araştırmalar yeterli değildir. Bu şartlarda Karadeniz'de yunus popülasyonun aşırı arttığına dair bir sonuca varılması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Baştak, yunusların korunması için etkili stratejilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekerek, kontrollü de olsa avcılığa açılmasının kabul edilemez olduğunu aktardı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Wwf Türkiye'den Yunuslarla İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement