Uzel: "Sınavda Başarı İçin Doğru Beslenin" - Son Dakika
Güncel

Uzel: "Sınavda Başarı İçin Doğru Beslenin"

Uzel: "Sınavda Başarı İçin Doğru Beslenin"

İlki 14 Haziran Cumartesi günü başlayacak LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) maratonu öncesi gıda uzmanından hem ailelere hem de öğrencilere önemli uyarılar geldi.

06.06.2014 10:52

İlki 14 Haziran Cumartesi günü başlayacak LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) maratonu öncesi gıda uzmanından hem ailelere hem de öğrencilere önemli uyarılar geldi.

Ailelerin sıklıkla kullandığı 'Sana güvenimiz sonsuz' şeklindeki ifadenin bilinenin aksine sınava girecek öğrencileri olumsuz etkileyerek onların beslenme ve uyku düzenlerini bozabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi sınav zamanlarında üzerinde daha da önemle durulması gereken bir olgu. Sınava hakim olabilmek için sağlıklı ve yeterli beslenilmesi şart" dedi.

YANLIŞ TÜKETİLİRSE SU BİLE ZEHİRLER

Sınavdan bir hafta önce ve sınav günü dikkat edilmesi gereken örnek menüler sunan Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, şöyle konuştu: "Daha zinde bir beyinle güne başlamak ve sınava hakim olabilmek için sağlıklı ve yeterli beslenilmeli, düzenli ve yeterli uyunmalı. Tek tip beslenmek ya da tek bir yiyeceği aşırı miktarda tüketmek doğru değil. Yanlış tüketildiğinde suyun bile zehirlenmeye sebep olabileceği bilinmeli. Ayrıca, bazı besin zehirlenmelerinden sonra vücudun normal işleyişine dönmesi her zaman kısa zaman almayabilir. Fiyatı tüketici tarafından nispeten daha uygun bulunan ancak içeriği hakkında net bilgi sahibi olunmayan toplu tüketim alanlarında sunulan gıdalar tercih edilmemeli. Dışarıda yemek yenilmesi durumunda güvenilir ve kaliteli mekanlar tercih edilmeli. Tüm bunların yanı sıra satın alınan tüm besinler son kullanma tarihi bilgileri kontrol edilerek tüketilmeli."

TAVSİYELER

Yaşarlı akademisyen Uzel, sınava bir hafta kala ve sınav günü tavsiye edilen beslenme önerilerini şöyle özetledi:

"Öğünlerde hazmı kolaylaştıran, hafızayı güçlendiren ve vitamin içeriği yoğun taze sebze ve meyveler az miktarda, öğünlere yardımcı olarak tüketilmelidir.

Yeterli miktarda Omega-3 alınmalı. Bu nedenle haftada en az 2-3 kez balık tüketilmeli. Böylece hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyon yeteneğinin artmasına katkı sağlanabilir.

Badem, fındık, ceviz gibi çerezler dengeli olarak bilişsel hafızayı kuvvetlendirme ve zinde tutmak için tüketilmeli. Böylece hem vücuda ilave olarak Omega-3 yağ asidi alınmış olur, hem de çikolata, şekerleme, tatlı bisküviler gibi gıdalardan gelen basit şekerden alınan ve beynin ihtiyacını karşılayamayan basit karbonhidrat kaynaklı enerji azaltılmış olur.

-Mutlaka 2-3 ara öğün ile desteklenen 3 tam öğün düzenine geçilmeli. Öğün aralarında abur cubur almamak kaydıyla yapılan küçük miktardaki atıştırmalar kan şekerindeki ani dalgalanmanın, dikkat dağınıklığının, ani uyku halinin ve stresin önüne geçebilecektir.

-Her gün mutlaka ihmal edilmemesi gereken kahvaltı öğününe karbonhidrat içeren gıdalara ek olarak protein kaynağı olan ve öğünü dengeleyen bir tam yumurta ilave edilmeli. İçecek olarak çay ve kahve yerine taze meyve suları ya da bitki çayları tüketilmeli. Bitki çaylarına mümkünse tarçın ilave edilmeli. (1 çay bardağı için 1 çay kaşığı toz tarçın)

SINAV GÜNÜ YAPILAN EN BÜYÜK HATA AŞIRI ŞEKER TÜKETMEK

Uzel, sınav günü yapılan hatalardan bahsederken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tam tahıllı ekmek, süt, haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık ve eğer sindirim probleminde bir sorun yoksa havuç ile oluşturulan bir kahvaltı menüsü kan şekerini dengeleyecek, uyku halinin önüne geçecek ve açlık hissi uyandırmayarak dikkat süresini uzatacaktır.

-İçecekte alternatif olarak meyve suyu da tüketilebilir, bu sayede şeker oranının dengelenmesine katkı sağlanır. Ancak fazla miktarda çay ve kahve tüketilmesi, idrara çıkma sıklığını artırabileceği için önerilmez.

-Vücuda yabancı olan ancak çevreden faydası olduğu belirtilen gıdaların sınav sabahı tüketilmesi riskli olabilir.

-Sınava giren adayların yaptığı en büyük hata, sınava girmeden hemen önce ya da sınav esnasında yüklü miktarda şeker içeren çikolata, şeker ve şekerlemeleri tüketmeleridir. Bu yiyeceklerde bulunan şekerler basit karbonhidrat sağladığından kan şekerinde ani yükselme ve düşüşlere neden olur. Kan şekerinde oluşabilecek hızlı düşüş uyku hali, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozulması ve acıkma hissi gibi sorunlara yol açabilir.

Erken acıkma durumuna karşın süt, fındık, fıstık, ceviz, muz gibi yiyecekler tüketilebilir." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzel: 'Sınavda Başarı İçin Doğru Beslenin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement