Usak Türkiye Rusya İlişkileri Raporu - Son Dakika
Güncel

Usak Türkiye Rusya İlişkileri Raporu

Usak Türkiye Rusya İlişkileri Raporu

USAK Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Başkanı Özertem: "Türkiye, Çin'in bölgedeki yükselişini durdurmak isteyen Rusya'yla stratejik bir ortaklığa gidebilir" "Kriz sonrası süreçte Suriye'de kurumların yeniden inşasıyla ilgili Türkiye ve Rusya işbirliğine gidebilir. Potansiyel bir sorun ama ikili ilişkilerin diğer alanlara yansıması bakımından bir fırsat olarak da karşımıza çıkabilir"

08.07.2013 17:29

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Başkanı Hasan Selim Özertem, Türkiye'nin, Çin'in bölgede yükselişini durdurmak isteyen Rusya'yla Sibirya bölgesinde stratejik bir ortaklığa gidebileceğini söyledi.

USAK Türkiye-Rusya İlişkileri "Rekabetten Çok Yönlü İşbirliğine" adlı raporun tanıtım toplantısında konuşan Özertem, Türkiye'nin son dönemde nüfusu 1 milyonun üzerindeki Rus şehirlerinde yeteri kadar faaliyeti bulunmadığını söyledi. Özertem, "Rusya'nın Sibirya bölgesinde ciddi bir boşluk olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Sibirya bölgesi Rusya'nın petrol ve doğalgazının yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği gelişime açık bir bölge. Son dönemde bu bölgeye Türkiye'nin Rus ortaklarıyla açılmasıyla Çin'in bölgede yükselişini de durdurmak isteyen Rusya'yla stratejik bir ortaklığa gidebilir " dedi.

Rus pazarının karmaşık bir pazar olduğunu vurgulayan Özertem, ülkedeki bürokratik problemlerin, gümrük sorunlarının ve yerel siyasi dengelerin, Türklerin Rusya'da iş yapmasını zorlaştırdığını belirtti. Özertem, ülke pazarında Rus ortaklarla çalışmanın Türkiye'nin işini kolaylaştıracağını kaydetti.

Toplantıda konuşan USAK Avrasya Araştırmaları Merkezi Uzmanı Habibe Özdal ise Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin kurumsallaşması yönünde 2010 yılından sonra önemli gelişmelerin gözlendiğini aktardı. Özdal, "Üst düzey işbirliği konseyinin oluşturulması, kurumsal mekanizmaların artık yerleştiğinin bir habercisi oldu. İki ülke arasında çok yönlü bir işbirliğinden bahsedilebilir. Zira bu durum siyasi krizler yaşandığında diğer alandaki ilişkilerin kopmamasını beraberinde getiriyor" diye konuştu

Türk-Rus ilişkilerinin Suriye testinden de geçtiğine dikkati çeken Özdal, Rusya'nın Ortadoğu'daki en önemli müttefiki olan Suriye'de istikrarın sağlanmasının hem Rusya hem Türkiye açısından önemli olduğunu ifade etti. Rusya açısından Suriye'nin başarısız bir devlete dönüşmemesi gerektiğini belirten Özdal, "Kriz sonrası süreçte Suriye'de kurumların yeniden inşasıyla ilgili Türkiye ve Rusya işbirliğine gidebilir. Potansiyel bir sorun ama ikili ilişkilerin diğer alanlara yansıması bakımından bir fırsat olarak da karşımıza çıkabilir" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Usak Türkiye Rusya İlişkileri Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement