UAEK Başkanı Amano'nun Bağdat Temasları - Son Dakika
Güncel

UAEK Başkanı Amano'nun Bağdat Temasları

UAEK Başkanı Amano\'nun Bağdat Temasları

Bağdat'ta resmi temaslarda bulunan UAEK Başkanı Yukiya Amano, Iraklı yetkililerle nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu ve İran'ın nükleer programını ele aldı.

11.11.2012 20:47  Güncelleme: 09:37

Irak'ın başkenti Bağdat'ta resmi temaslarda bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Iraklı yetkililerle nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu ve İran'ın nükleer programını ele aldı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığına seçildiğinden bu yana Irak'a ilk kez gelen Amano, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmelerde bulundu.

Amano, Dışişleri Bakanlığı'nda Zebari ile yaptığı ortak basın toplantısında, 2010 yılında hazırlanan nükleer silahsızlanma ek protokolüne Irak'ın katılımını ve Irak'ın nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma isteğini görüştüklerini, ek protokole taraf olan ve imzalayan Irak'a teşekkür ettiğini söyledi.

İran'ın nükleer programını da ele aldıklarını dile getiren Amano, "Bu mevzu çok karmaşık ve önemlidir. Buna rağmen diplomatik bir çözümün bulunmasının önemine vurgu yaptık. Kurum ile İran arasında 13 Aralık'ta bir toplantı düzenlenecek. Bu arada temiz ve nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu'nun oluşturulmasını ele aldık. Geçen yılın kasım ayında buna dikkati çekmiştik. Biz, bu konuda çalışıyoruz. Ek protokole katıldığı için Irak'a teşekkür ederiz. Bunu büyük bir başarı olarak kabul ediyoruz. Bu ek protokol çerçevesinde Irak'la Atom Enerjisi Kurumu arasındaki işbirliğinin devam etmesini temenni ediyorum" dedi.

-İran'ın nükleer programı"-

Amano, "İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedilecek mi- İran'la ilişki nasıl olacak" sorusu üzerine, İran'ın nükleer programı meselesinde diplomatik bir çözüm bulunmasına odaklanıldığını, İran'dan daha fazla işbirliği beklediklerini, durumun çok zor, endişe verici olduğunu ve buna rağmen iyimser olunması gerektiğini ifade etti.

Amano, nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu arayışında olduklarını, bu durumun İsrail'i de kapsadığını belirtti.

-"Irak, İran'ın nükleer meselesinde rol almaya hazır"-

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Amano ile yaptıkları görüşmede, İran'ın nükleer sorununda, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile iyi ilişkileri bulunması hasebiyle İran'ın nükleer meselesinde rol alabileceğini dile getirdiklerini kaydetti.

Zebari, İran'ın nükleer programıyla ilgili toplantıya ev sahipliği yapma şerefine nail olduklarını, devletler hukuku, uluslararası anlaşmalar ve bağlayıcı unsurlarla bu konuyla ilgili diyalog, görüşme ve çözüme ulaşma imkanının bulunduğuna inandıklarını vurguladı.

Irak'ın kitle imha silahlarından arınma konusunda üzerine düşeni yaptığını dile getiren Zebari, "Irak, kitle imha silahlardan arınma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Irak, tüm uluslararası sorumlulukları yerine getirmiştir. Sayın Amano, Irak'ın uluslararası anlaşma, protokol ve kararları yerine getirmesinden dolayı teşekkürlerini sunmak için Bağdat'a gelmiştir. Irak, Ortadoğu'da kitle imha silahlarından kurtulan ilk ülkedir. Irak, Körfez bölgesi ve ile Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması için çağrıda bulunuyor. Irak, geçmişteki nükleer, kimyasal ve füze programlarının artıklarından kurtulmak için çalışıyor. Irak, bölgede barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimlere katılmaya hazır" ifadesini kullandı.

Zebari, UAEK'ten, su kaynakları, nükleer kirlilikten kurtulma, kanser hastalığıyla mücadele ve tarımsal faaliyetlerle ilgili konularda yardım talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Nazmi Akyol/ Ömer Erdem

Yayıncı: İbrahim Uyar - BAĞDAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel UAEK Başkanı Amano'nun Bağdat Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement