Türkiye’nin İlk Elektrik Santralinin İskeleti Ortaya Çıkarıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye’nin İlk Elektrik Santralinin İskeleti Ortaya Çıkarıldı

Türkiye’nin İlk Elektrik Santralinin İskeleti Ortaya Çıkarıldı

Başkan Kocamaz, "Santrali Turizme Kazandıracağız"

31.03.2011 14:01

Tarsus Belediyesi tarafından Fahrettinpaşa Mahallesi Berdan Irmağı Bentbaşı mevkiinde bulunan ve Türkiye'nin ilk elektrik santralinin kurulduğu alanda yapılan çalışmalar sonunda santralin fiziki iskelet meydana çıkarıldı.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. A. Hamit Serbest, Araştırmacı Mehmet Başar, Belediye Başkan Yardımcısı Şevket Can ile birlikte santralin olduğu bölgeyi gezdi.

Belediye olarak santralin ortaya çıkarılması için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Başkan Kocamaz, bundan sonra Çorum ilinin Osmancık kazasına bağlı Değirmendere köyünde bulunan santralin jeneratörün getirileceğini söyledi.

Mevcut binanın restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılacağını vurgulayan Başkan Kocamaz, bölgenin turizme kazandırılması için çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Başkan Kocamaz, "Türkiye'nin ilk hidroelektrik santrali Tarsus'ta Fahrettinpaşa Mahallesi Bentbaşı yöresinde kurulmuştur. 1940 yılına kadar Tarsus'ta elektrik sabah ve akşam veriliyordu. Ülkemizin ilk elektrik santralinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar neticesinde santralinin fiziki iskeleti ortaya çıkarıldı. Çorum ilinin Osmancık kazasına bağlı Değirmendere köyünde bulunan jeneratörü Tarsus'a getirmek için yaptığımız görüşmeler devam ediyor. Bir şekilde o santrali Tarsus'a yıllar önceki mekânına yerleştireceğiz. Çalışır vaziyete getireceğiz ve bu mekâna gerekli düzenlemeyi de yaparak burasını ziyarete açacağız. Işıklandırmasını bu santral ile yapmak suretiyle ayriyeten birde nostalji yapabiliriz. Ayrıca buraya ırmak üzerinden ulaşımı sağlayacak asma köprü yapmayı da düşünüyoruz" dedi.

Başkan Kocamaz, kendilerine destek verenlere de teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye’nin İlk Elektrik Santralinin İskeleti Ortaya Çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement