Türkiye'de Verem Hızı Düşüyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Verem Hızı Düşüyor

Türkiye\'de Verem Hızı Düşüyor

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, verem vakalarının Verem-Savaş Dispanserleri sayesinde her geçen gün daha da düşüş gösterdiğini söyledi.

08.01.2015 12:59  Güncelleme: 12:17

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürü Osman Koyuncu, "68. Verem Eğitim Ve Propaganda Haftası"ile ilgili yaptığı açıklamasında istatistik bilgiler paylaştı.

Havayolu ile bulaşan Verem hastalığının son yıllarda giderek düşüş gösterdiğine değinen Koyuncu, "Bu hastalık ülkemizde artık önceden önlem alınması ile birlikte artık yok denecek kadar varlığını yitirmiştir" dedi.

Hastalık hakkında bilgiler paylaşan Müdür Koyuncu açıklamasında şu sözlerine yer verdi: "Verem (tüberküloz) hastalığı, "M. tuberculosis" basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Küresel Tüberküloz 2014 Raporu"na göre dünya genelinde tüberküloz insidans, prevalans ve mortalite hızları düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2013 yılında dünya genelinde 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir.

TÜRKİYE'DE VAKALAR GİDEREK AZALIYOR

Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında yaklaşık 21.000 tüberküloz vakası varken, 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 13.409'a düşmüştür. Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmaktadır.

Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan yayma (+) akciğer tüberkülozu vakalarının (balgamında verem mikrobu tespit edilmiş vakalar) başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir.

GENEL BELİRTİLERİ

Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu tür şikâyetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.

Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulanmaktadır. Verem aşısı aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi verem savaşı dispanseri birimlerinde (VSD) ücretsiz olarak yapılmaktadır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu ise, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir.

Verem hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da VSD'lere davet edilerek kontrol edilmektedir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır.

ÖZETLE VEREM NEDİR?

• Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile hastalıktan korunmak mümkündür.
• Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir.
Öksürürken mutlaka ağzınızı kapatınız. Kullandığınız mendilleri çöp kutusuna atınız. Ellerinizi sabunla yıkayınız. Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösteriniz.
• Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. İki-üç haftadan uzun süren öksürükle birlikte balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan kişilerin verem açısından da kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.
• Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.
Verem tedavisi gören hastaların tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.
• Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız.
Doğrudan Gözetimli Tedavi, verem hastalığında tedavi başarısını arttırmak için, tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından içirtilmesi esasına dayanır. Böylece doğru ilaçları, uygun zamanda ve gerektiği sürede kullanmanız sağlanmaktadır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Türkiye'de Verem Hızı Düşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement