"Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi" Başladı - Son Dakika
Güncel

"Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi" Başladı

"Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi" Başladı

UÜ Rektörü Prof. Dr. Dilek: "Organik hayvancılık önemli bir konu. Organik tarımla ilgili 3 5 yılda bir kongre değil, yılda 3 kongre düzenlenmeli"

24.10.2013 12:08

"Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi", Bursa'da başladı.

Uludağ Üniversitesinin (UÜ) düzenlediği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının katılımı, Nilüfer Belediyesi, Aydın Doğan Vakfı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ve Ekolojik Yaşam Derneğinin katkılarıyla organize edilen kongrenin açılışı, UÜ yerleşkesindeki Prof. Dr. Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, açılışta yaptığı konuşmada, günümüz dünyasında tek düşüncenin, "daha çok üretelim, daha çok satalım, kar edelim, ne pahasına olursa olsun daha fazla kar edelim" olduğunu söyledi.

Üretim, daha fazla satma ve daha fazla kar etme hırsıyla insanların kendini yok ettiğini, sağlığını hiçe saydığını dile getiren Prof. Dr. Dilek, "Ancak günümüz insanı kendini yok sayarken gelecek nesilleri de yok sayıyor. Bunu anlamak çok zor. Ekolojik denge bozulduğu için hastalıklar da artıyor. Kanser, ölü doğumlar ve diğer hastalıklar bu pervasızlıktan kaynaklanıyor. Bu kongrenin sadece 2'ncisinin yapıldığını düşünüp özeleştiri yaparsak, akademisyenlerin de ilgisi yeterli değil. Organik tarım ve hayvancılık önemli bir konu. Organik tarımla ve hayvancılıkla ilgili 3-5 yılda bir kongre değil, yılda 3 kongre düzenlenmeli" diye konuştu.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem ise ekolojik tarım ve ekolojik hayvancılıkla ilgili üretim kadar tüketimin de desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Organik gıda ürünlerinin genellikle ihraç edildiğini vurgulayan Ertem, "Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde üretim kadar tüketim de destekleniyor. Türkiye'de ise durum tam tersi durumda. Örneğin İtalya'da öğrenci gıdaları 3'te 1 oranda organik" görüşünü iletti.

UÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak da Türkiye'de organik tarımın son yıllarda ciddi mesafe katettiğini ancak bunun organik hayvancılığa aynı oranda yansımadığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde organik hayvan ve organik hayvansal ürünlerin üretilmesi noktasında çok ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Ak, "Gelişmiş ülkelerde organik hayvancılık, toplam üretimin yüzde 20'si düzeyinde. Ülkemizde ise bu oran yüzde 1'in bile altında. Bu kongrenin 2'ncisini gerçekleştiriyoruz. Amacımız organik hayvancılığa dikkat çekmek. Bursa'daki kongremiz 3 gün sürecek ve bitiminde bir sonuç bildirgesi yayımlanacak" ifadesini kullandı.

2 6 Ekim'e kadar sürecek kongrede, "organik hayvansal ürünlerin üretimi, tüketimi ve ihracatını artırma olanakları" ele alınacak. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement