Türk Derneği 40. Yıldönümünü Offenburg'de Kutladı - Son Dakika
Güncel

Türk Derneği 40. Yıldönümünü Offenburg'de Kutladı

Türk Derneği 40. Yıldönümünü Offenburg\'de Kutladı

Türk derneği 40. yıldönümünü Offenburg'de kutladı Almanya'nın 11 milyon nüfuslu Baden Württemberg eyaletin en eski ilk Türk Derneği olan 'Türk İşçileri Dayanışma Derneği' 40. yıldönümünü görkemli bir şekilde kutladı.

30.11.2015 13:31

Türk derneği 40. yıldönümünü Offenburg'de kutladı

Almanya'nın 11 milyon nüfuslu Baden Württemberg eyaletin en eski ilk Türk Derneği olan 'Türk İşçileri Dayanışma Derneği' 40. yıldönümünü görkemli bir şekilde kutladı.

Eyaletin Offenburg kentine bağlı 21 bin nüfuslu Oberkirch Belediyesin 'Erwin Braun' kültür salonunda yapılan kutlama programına 200'e yakın seçkin davetli katıldı. Davetliler arasında eyaletin eski Maliye Bakanı ve Meclis Başkanı Hristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) üyesi Willi Staechele, Oberkirch Belediye Başkanı Matthias Braun, Karlsruhe Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Metin Tekin, dernek başkan yardımcısı Feramuz Akbaş, Türkiye'den kutlama törenine katılan derneğin ilk kurucusu ve başkanı Tarık Soyoğlu (86) ve eşi Şükriye Soyoğlu bulundu. Zengin programda derneğin 40 yıllık faaliyetleri sinevizyon gösterimiyle tanıtıldı. Davetliler arasında Ortenau ve Baden bölgelerinde yaşayan iş adamları, öğretim üyeleri, kilise, polis, siyasi temsilcilerle beraber derneğin eski üye ve başkanları yer aldı. Program terör saldırılarında hayatını kaybeden ve vefat eden dernek üyeleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Programı açan derneğin ikinci başkanı Feramuz Akbaş dernek çalışmalarını tanıttı. Piyano konçertosu, dans gösterileri, oryental oyunlar kutlama törenine renk kattı. CDU parti üyesi eski Bakan Willi Staechele ve Oberkirch Belediye Başkanı Matthias Braun konuşmalarında Türk derneğine övgüler yağdırdı. Konuşmacıların mesajında özetle şu ifadeler yer aldı ' İlk başta bu güzel derneği kuran sayın Tarık Soyoğlu'na teşekkür ediyorum. Oberkirch ve eyaletimize zenginlik kattınız. Biliyorum derneğinizin 40. yılını kutlarken gurur duyuyorsunuz, bizlerde sizlerle beraber çok gururlandık. İyi'ki varsınız. Belediye, şahsım ailem adına hepinizi tebrik ediyorum. Eşit değerler karşılıklı saygı, barış içinde uyuma büyük katkınız oldu. Belediye sınırları içinde yaşayan göçmenler arasında en yoğun olan Türk toplumu artık bizim bir parçamız. Farklı din ve kültür hepimize zenginlik kattı. Alman ekonomisine zor şartlar altında büyük destek verdiniz tekrar teşekkür ediyorum. Özellikle Türk bayanların dernek çatısı altında gösterdikleri hizmete ve hazırladıkları güzel Türk yemekleri için. Birinci nesil yaşlandı, gelen nesiller artık işveren oldu, şirketler kurdu. Oberkirch, Almanya artık sizin eviniz. Her yerde, her alanda beraber, birlikte çalışıyor, karşılaşıyoruz. Çoğunuz bulunduğunuz, yaşadığınız bölgenin lehçesini konuşuyor, sizlere daha çok ihtiyacımız var. Almanya'ya yeni gelen göçmenlere sizlerin yardımcı olmasını onlara uyum için örnek olmanızı istiyorum. Başarılı dernek çalışmalarınızın devamı ve böyle devam etmenizi istiyoruz' diye konuştular.

İLK BAŞKAN TÜRKİYE'DEN KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

Türkiye'den kutlama programına katılan derneğin ilk kurucusu ve ilk başkanı Tarık Soyoğlu (86) '1965 yılında Almanya'ya Oberkirch kentine geldik. O zamanlar Türk toplumun sayısı çok azdı. Çoğumuz Almanca bilmiyorduk. Resmi dairelerde dil sorunu yaşanıyordu. Yaşanan sorunların giderilmesi bölgede yaşayan Türk arkadaşlarla beraber dernek kurmaya karar verdik. 1975 yılında 'Oberkirch Türk İşçileri Dayanışma Derneğini' kurduk. Oberkirch Türk Kültür Derneği olarak faaliyetler arasında Türk kültürü ve tarihini Alman toplumuna tanıtmak. Türk toplumun sorunlarına çözüm aramak için çalıştık. Görüyorum' ki dernek emin ellerde aynı çizgide yoluna devam ediyor. Almanya'nın en eski derneklerinden biri olmamız hepimizi gururlandırıyor. Bu akşam dernek başkanı Hüseyin Çolak tarafından bana verilen yaşam boyu onur ödülü almak beni ve ailemi sevindirdi. Herkese çok teşekkür ediyorum'. Dernek başkanı Hüseyin Çolak dernek kurucusu Tarık Soyoğlu'n eşi Şükriye Soyoğlu'na bir buket takdim etti.

TÜRK DERNEĞİ İYİ BİR MİRAS BIRAKTI

Belediye başkanı Matthias Braun 40. yıldönümün anısına derneğe bir çekle destek oldu. Kilise temsilcilerin bölgedeki Müslümanlarla beraber ortak diyalog çalışması yürüten 'Cafe Abraham' kilise temsilcileri 'Türk derneği yeni nesillere iyi bir miras bıraktı. Birbirimizi daha iyi tanımaya vesile oldu. Hristiyan, Müslüman, Musevi dinlerin ortak peygamberi olan Hz. İbrahim ismi adı altında kurduğumuz 'Cafe Abraham 'adına bizde size bir alışveriş çekiyle destek verip çalışmalarınızı tebrik ediyoruz' dediler. Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Metin Tekin' İslam dinin barış dini olduğunu, dernek çalışmaların önemine değinip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) çalışmalarını anlattı. Programın sonunda derneğin 40. yıldönümü pastasını belediye başkanı Matthias Braun, derneğin kurucu başkanı Tarık Soyoğlu ile beraber kesti. Belediye başkanı, dernek üyeleri derneğin kadınlar kolu üyeleri Saniye Metin, Güngör Karadeniz, gençler kolu üyesi Bünyamin Temürlenk başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür sertifikasıyla ödüllendirildi. Program sonunda yapılan tombala çekilişinde bir davetli İstanbul'a gidiş, dönüş uçak bileti kazandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Derneği 40. Yıldönümünü Offenburg'de Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement