TÜBİTAK Başkanı Selçuk Üniversitesi'nde - Son Dakika
Güncel

TÜBİTAK Başkanı Selçuk Üniversitesi'nde

TÜBİTAK Başkanı Selçuk Üniversitesi\'nde

Selçuk Üniversitesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) ortaklaşa düzenlediği 'Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK' konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

22.06.2013 16:23  Güncelleme: 16:24

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerine TÜBİTAK'ın ulusal hedefler doğrultusunda amaçladığı projeleri hakkında bilgi verdi.

Bilgilendirme toplantısına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Akgemci ve Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve öğretim üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında söz alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Dünyanın neresine bakarsak bakalım gelişmiş ülkelerin üniversitelerinin de geliştiğini, üniversitesi gelişen ülkelerin de geliştiğini görüyoruz. Hatta gelişmiş ülkelerin içerisinde bulunan gelişmiş bölgelerin üniversitelerine baktığımızda onların da doğru orantıda geliştiğini görüyoruz. Bir ülke gelişmişse mutlaka gayri safı milli hasılası fazladır ve Ar-Ge'ye ayırdığı para da yüksektir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın da söylediği gibi üniversiteler kalkınmanın odak noktasıdır. Kalkınmanın başladığı yerlerdir." dedi.

Rektör Gökbel, "TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısına baktığımızda Selçuk Üniversitesi 2012 yılının ilk altı ayında 5'inci sırada yer alıyor. Bu çok iyi bir rakam. Bu sıralama TÜBİTAK fonlarını daha iyi kullanmaya başladığımızı gösteriyor. BAP desteklerinin dışında daha büyük projeler için dış kaynakların fırsatlarına başvurmalıyız." dedi.

TÜBİTAK'ın proje destekleri hakkında öğretim üyeleri ve öğretim elemanlarına bilgi veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, "Son iki yıldır TÜBİTAK destek programlarında ciddi şekilde değişiklikler oldu. Bu değişiklikleri şu an 7'ncisini düzenlediğimiz bölgesel toplantılarla öğretim üyelerimize anlatıyoruz. Düzenlenen toplantılarla Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda kendi alanımıza düşen çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle de üniversitelerde kurulan Teknoloji Transfer Ofisleri'nin oluşturulması kararı o toplantılarda alındı. Selçuk Üniversitesi de Teknoloji Transfer Ofisi ile ilk 10'a giren üniversitelerimizden bir tanesi. Birçok üniversite bu sıralamaya giremezken Selçuk Üniversitesi girmeyi başardı. Bu bize göre son derece önemli." dedi.

TÜBİTAK'ın destekler noktasında yeni felsefeler geliştirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Altunbaşak, "Geliştirdiğimiz Proje Performans Ödülü gibi yeni felsefelerle TÜBİTAK olarak artık süreçleri değil sonuçları kontrol ediyoruz. Kendi uçağımız, kendi hızlı trenimiz, kendi gemimizi oluşturmayı hedefliyoruz. Bize getirdiğiniz projelerin performansı çok önemli. TÜBİTAK, yaptığı değişikliklerle performans bazlı sistemlere geçiyor. İyi projelerin çıkması durumunda 100 bin liraya kadar varan ciddi destekler veriyoruz. Yani sizin projedeki performansınız ne kadar iyiyse o kadar iyi destek alıyorsunuz. Bu paralar öğretim üyelerinin direk cebine giriyor. İsterseniz 3 yılda bir otomobilinizi bile değiştirebilirsiniz. Desteklerimizle sizlerin projelerinizle Türkiye'nin hedeflerine ve ileriye taşınmasına yardımcı oluyoruz." dedi.

Türkiye'nin Ar-Ge'ye yaptığı mali desteğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Altunbaşak, "Dünyanın gelişmiş ülkelerinin hemen hemen hepsine gittim. Ülkemizin bilimsel araştırmalara ayırdığı kaynak diğer ülkelere gere gerçekten çok iyi. Bu kaynakları iyi kullanmanızı istiyoruz. Hem temel bilimler alanında hem de sanayi odaklı işbirliği projelerinde önemli destekler veriyoruz. Ülkemiz bilgi ekonomisiyle sıçrama yapmak zorundadır. Bunun merkezinde de üniversiteler bulunmaktadır. Bize daha projenizi oluşturmadan bile fikrinizle gelebilirsiniz. Projeniz daha ortada yokken bile fikrinizle TÜBİTAK'ın kapısını çaldığınızda 10 bin liraya kadar destek veriyoruz. Fikrinizi projeye dönüştürmenizde ve bunun fizibilite çalışmalarınızda size destek veriyoruz. Sanayicilerle yaptığınız projelerin hayata geçmesi için sizlere destek veriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğine çok ciddi rakamlarda destek veriyoruz. Gerçekten de sizler için çok cömert programlar hazırlayarak, sınırları zorladık." dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, öğretim üyelerine verdiği bilgilerin ardından Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 16 üniversitenin temsilcileriyle 9. TÜBİTAK-Üniversite İstişare Toplantısı'nı gerçekleştirdi. TÜBİTAK'ın ulusal hedefleri ile hakkında rektörler ve rektör yardımcılarına bilgilerin verildiği toplantıya Selçuk Üniversitesi'nin yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Toros Üniversitesi,

Üsküdar Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TÜBİTAK Başkanı Selçuk Üniversitesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement