Toplu Ulaşımda 'Kredi Kartı' Dönemi - Son Dakika
Güncel

Toplu Ulaşımda 'Kredi Kartı' Dönemi

Toplu Ulaşımda \'Kredi Kartı\' Dönemi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Konya Ulaşım Projesi' kapsamında tüm bankaların temassız özelliği taşıyan kartları, toplu ulaşımda kullanılmaya başlandı.
Bankalararası Kart Merkezi ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa...

08.11.2013 16:16

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Konya Ulaşım Projesi' kapsamında tüm bankaların temassız özelliği taşıyan kartları, toplu ulaşımda kullanılmaya başlandı.

Bankalararası Kart Merkezi ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan "Konya Ulaşım Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko ve projede yer alan banka temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türk bankacılık sektörünün özellikle ödeme teknolojileri alanında dünyanın en yenilikçi pazarlarından biri olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'de 14 milyon, dünya üzerinde de 600 milyon temassız kart olduğunu dile getiren Canko, "Bugün burada tanıtacağımız projeyle Konya'daki tüm toplu taşıma araçlarında otobüslerimizde ve tramvaylarda bu 14 milyon Türkiye'deki yerli temassız kartların ve 600 milyon adet dünya üzerindeki temassız kartların kabulüne başlıyor olacağız. Dünyanın bir başka ülkesinde cebinde bir tane Visa gibi temassız kartı olan herhangi bir kişi, buraya geldiğinde tek bir kartla Konya'da alışverişini de yapabilecek, otobüsünü de çekecek, aynı kartla nakit para ihtiyacını da görüyor olacak. Konya Büyükşehir Belediyemiz, Haziran ayından bu yana 13 bankaya ait toplu taşımayla ilişkin anlaşmalar imzaladı. Haziran'dan bu yana 4 ay içerisinde 173 bini geçen işlem sayısı gerçekleşti ve işlem sayıları her geçen gün arttı. İlk başladığımız döneme göre yüzde 300 oranında artarak büyüdü. Bu rakamlar projenin diğer illerimizde de yaygınlaşabileceğini ve 81 vilayette uygulanabileceğinin en önemli kanıtı oldu" dedi.

PROJEYLE UYUMLU CEP TELEFONLARIYLA DA ULAŞIM İMKANI SUNULUYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Konya'da kullanılan ve tanıtımı yapılan projenin dünyada bir ilki oluşturduğunu belirterek, "Londra Belediyesi ile birlikte dünyada ilk. Londra'da da kullanımı bizim kadar yaygın değil. Metrolarda ve tramvaylarda kullanım 2014'ün çeyreği ile başlayacak oralarda. Bizim toplu ulaşımımızda şu anda tamamında tramvaylarımızda, otobüslerimizde, bütün taşıtlarımızda bu temassız kart sistemi uygulanıyor. Şu anda günlük kullanım bin 800 kişi tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda projeyle uyumlu cep telefonlarıyla da bu sistemde ödeme yapmak mümkün olmaktadır. Bu sistem Konya'mızdaki 350 otobüste 59 tramvayda ve tramvay duraklarımızda uygulanmakla birlikte 2014 Mart ayından itibaren Konya yeni Büyükşehir Yasası çerçevesinde belediye olarak hizmet vermeye başlayacağı için bundan sonraki hedefimiz Konya'nın tamamında belki bine yakın otobüste ve taşıma aracında bu sistemin kullanılır olmasıdır" diye konuştu.

"BU SİSTEMİ BÜTÜN İLLERİMİZDE KULLANABİLECEK DURUMA GELMELİYİZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, BKM ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'da birlikte yapmış olduğu projenin büyük bir adım olduğunu belirterek, "Dünyada ilk adımı gururla seyrediyoruz. Buna gururla şahit oluyoruz. Artık günümüzde e-devlete doğru gittiğimiz ortamlarda taşımacılıkta da buna benzer bir gelişmeyi göstermek gerekiyordu ve bununla ilgili de Ulaştırma Bakanlığı olarak e-bilet çalışmasını başlattık. Ülkenin herhangi bir yerinde İstanbul'da, Ankara'da, Konya'da, Eskişehir'de, kullanılan kartla her bölgede rahat rahat hareket edebilme, yolculuk yapabilme imkanının aranmasıyla ilgili ortaya çıkmıştır. Bugün tanıtımını yapmakla gurur duyduğumuz bu olay değil ülkemizde, dünyada ilk adımdır. Bu vesileyle bu adımın müsebbiplerine, bu adımı atanlara canı gönülden teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Tabi burada ana hedef bunun her yerde kullanılabilmesidir. Sadece Konya'da kullanmak değil, yavaş yavaş bütün illerimizde bunu kullanılabilecek duruma gelmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından BKM Genel Müdürü Soner Canko, projenin Dubai'de yapılan bir yarışmada finale kaldığını belirterek, aldıkları final plaketini Başkan Akyürek'e takdim etti. Protokol üyeleri, daha sonra salona getirilen el kart cihazına kredi kartı ve telefon tutarak projeyi kamuoyuna tanıttı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Toplu Ulaşımda 'Kredi Kartı' Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement