Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul'da - Son Dakika
Güncel

Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul'da

Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul\'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarı'nın, işverenin, sendikal özgürlüğe ilişkin yükümlülüklere aykırı hareket etmesi halinde tazminata hükmedileceğine ilişkin fıkrasına "fesih dışında" ibaresinin eklenmesi, tartışmalara yol açtı.

12.10.2012 01:01

TBMM Genel Kurulu'nda, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarı'nın, işverenin, sendikal özgürlüğe ilişkin yükümlülüklere aykırı hareket etmesi halinde tazminata hükmedileceğine ilişkin fıkrasına "fesih dışında" ibaresinin eklenmesi, tartışmalara yol açtı.

Genel Kurul'da Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarının, "sendikal özgürlüğün güvencesi" başlığı altında işverene yükümlülükler getiren 25. maddenin üzerinde verilen değişiklik önergesi, tartışmalara yol açtı.

İşverenin, bu yükümlülüklere aykırı hareket etmesi halinde işçinin bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere sendikal tazminata hükmedileceğine ilişkin fıkraya "fesih dışında" ibaresinin eklenmesine, muhalefet partileri itiraz etti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, komisyonlarda varılan mutabakatın Genel Kurul'da bir önergeyle değiştirildiğini kaydetti.

Şandır, "Birileri bir önergeyle buranın iradesini gasbedecek. Bir yılda varılan mutabakatı çiğneyip geçecek. Buna itiraz etmeliyiz. Bir önergeyle gelip buranın iradesini kimse gasp etmemeli" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bu konuyu uzlaşma sağlamadan getirmenin son derece yanlış olduğunu belirterek, tasarının uzlaşmadan yoksun çıkmış olacağını ifade etti.

Hamzaçebi, "Bu şekliyle doğru bulmuyorum. Taraflar yeniden bir araya gelsin ve uzlaşmayı bulmaya çalışalım" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise "Siz emekçi düşmanısınız" dedi.

Çetin, önergenin kabul edilmesiyle 30 kişinin altında işçi çalıştırılan yerlerde sendikal güvencenin ortadan kalktığını savundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taraflarla yaptıkları toplantıda 4 gündem maddesi bulunduğunu, bunlardan üçünün işçi sendikalarının, bu değişikliğin de işveren sendikasının isteği doğrultusunda gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çelik, 30'un altında işçi çalıştırılan yerlerde iş güvencesinin olmadığını anımsatarak, bu iş yerlerinde sendikal güvencenin de bulunmamasına yönelik bir değişiklik olduğunu belirtti.

Çelik, "Meclis'e kimse emir veremez. Yüce Meclis, muhalefetiyle iktidarıyla milletin emrindedir" dedi.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Murat Taydaş - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement