Tip 2 Hastalarına 7 Yıl Boyunca İnsülinsiz Hayat - Son Dakika
Güncel

Tip 2 Hastalarına 7 Yıl Boyunca İnsülinsiz Hayat

Tip 2 Hastalarına 7 Yıl Boyunca İnsülinsiz Hayat

Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, bariatrik ve metabolik cerrahiyle şeker hastalığına uzun vadeli çözüm getirildiğini belirterek, Tip 2 diyabet hastalarının obezite ameliyatından 7 yıl sonra dahi insüline gerek duymadığını kaydediyor.

27.11.2017 14:01  Güncelleme: 14:02

Obezite cerrahisi alanında Türkiye'nin tanınmış isimlerinden Op. Dr. Murat Üstün, obezite konusunda dünyanın en büyük etkinliği olan Obesity Week 2017'de sunulan Tip 2 diyabet hastalarına yönelik gerçekleştirilmiş araştırmanın bulgularını değerlendirdi. Dr. Üstün, Cleveland Clinic tarafından sunulan çalışmaya göre, cerrahiden 7 yıl sonra hastaların %44'ünün hayatlarına insülinsiz devam ettiğini, %15'inin ise diyabet kontrolünde ciddi düzelme sağlandığını kaydediyor.

"Çalışma, ülkemizde bazı meslekdaşlarımızın zaman zaman dile getirdiğinin aksine, obezite cerrahisinin hastaların metabolik profilinde anlamlı ve sürdürülebilir uzun vadeli düzelme sağladığını gösteriyor" diyen Dr. Üstün, bu sonuçların diyabet kontrolü ve remisyon sağlamanın en zor olduğu morbid obez ve Tip 2 diyabetli grupta sağlandığına da dikkat çekiyor.

Şeker kontrolü üç kat artıyor
Dr. Üstün, araştırma hakkında şu bilgileri verdi: "Hastanın insülin kullanmadan diyabet kontrolü sağlaması, gerek yaşam kalitesi, gerek düşen sağlık harcamaları, gerekse kilo alımını engellemesi açısından büyük bir kazanım. Bu çalışmada ameliyat öncesinde insülin kullanan 252 hasta incelendi. Hastalardan 194'ü Roux-en-Y bypass, 58'isi de tüp mide ameliyatı geçirmişti. Ameliyat öncesinde hastalar ortalama 11 yıldır Tip 2 diyabet hastasıydı. Ortalama vücut kitle indeksleri 46, ortalama yaş 52'ydi. Uzun vadede diyabet kontrolünü gösteren değer HbA1c değeridir ve bunun 6.5 ve altında olması gerekir. 5-12 yıllık, ortalama 7 yıllık takiplerde hastaların HbA1c seviyesinde ve diyabet ilacı kullanımıda anlamlı düşüşler sağlandı. Başta hastaların sadece %18'inde kan şekeri kontrolü sağlanabilirken, ameliyat sonrası bu değer %59 oldu. Uzun vadede insülinsiz diyabet kontrolü sağlayabilen hasta oranı ise %44 olarak belirlendi. Ameliyat öncesi ne kadar süreyle diyabetik olunduğu sonuçları etkilemekte. Bypass tüp mideye göre daha büyük oranda diyabette düzelme sağlıyor. Aynı zamanda tansiyon ve kan yağlarında da anlamlı düzelmeler görülüyor."

Çalışmanın bugüne kadar yapılmış en uzun takip süreli ve en geniş seri olduğunu söyleyen Dr. Murat Üstün, insülin kullanan Tip 2 diyabetik hastalarda metabolik profil ve kan şekeri düzenini sağlamak için bariatrik cerrahinin etkili ve uzun soluklu bir çözüm olduğunu belirtiyor. Çalışmada sadece bypass ve tüp mide yöntemlerinin değerlendirildiğini de kaydeden Üstün, "Şu anda kontrolsüz diyabet hastalarında kullandığımız SADI-S, bipartisyon gibi çok daha etkili metabolik cerrahi metodları ile bu oranların çok üzerinde bir düzelme sağlayabiliyoruz" diyor. Üstün, "Ancak şeker hastalığının süresi metabolik cerrahinin sonuçlarını negatif etkiliyor. O nedenle, Tip 2 diyabet hastalarının cerrahi çözümler için vakit geçirmeden harekete geçmeleri hem başarıyı arttıracak, hem de olası organ hasarlarını önleyecektir" önerisinde bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tip 2 Hastalarına 7 Yıl Boyunca İnsülinsiz Hayat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement