Temizel: Asgari Ücret Artışını İşverene Yıkmayacağız - Son Dakika
Güncel

Temizel: Asgari Ücret Artışını İşverene Yıkmayacağız

Temizel: Asgari Ücret Artışını İşverene Yıkmayacağız

İzmir'de MHP ve CHP'nin ekonomi uzmanı olan eski bakanları, iş dünyasına seçim vaatlerini anlattı.

08.05.2015 12:36

İzmir'de MHP ve CHP'nin ekonomi uzmanı olan eski bakanları, iş dünyasına seçim vaatlerini anlattı. Eski Maliye Bakanı, CHP adayı Zekeriya Temizel, partisinin bin 500 lira asgari ücret vaadinin yükünün işverenin sırtına yüklenmeyeceğini anlattı. MHP'li Ahmet Kenan Tanrıkulu, özellikle genç issizlikte rekor kırıldığına dikkat çekerek "Mesele üç çocuk yapmak değil, onlara iş imkanı sağlamak" dedi.

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Ortak Platform tarafından düzenlenen İş Zirvesi'ne MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ve eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel katıldı. AK Parti İzmir Milletvekili adayı İbrahim Turhan'ın davetli olmasına rağmen toplantıya katılmaması dikkat çekti. Türkiye'de 55 ve 56'ncı hükümetler döneminde Maliye Bakanlığı yapan CHP İzmir milletvekili adayı Zekeriya Temizel, 10 yıldır Aydın'ın Söke İlçesi'nde fonksiyonel meyvelerin tohumlarından çekirdeklerinden kozmetik, gıda sanayi ve hammadde üretimi yaptığını belirterek, "10 yıldır masanın öbür tarafındayım. Masanın iki tarafı birbirinden çok farklı. Sizlerin üretimle sıkıntınız yok. Türkiye üretiyor ama ürettikten sonra öyle sorunlarla karşılaşıyorsunuz ki girdiğinize gireceğinize bin pişman oluyorsunuz. İki ay içinde maliyet değişiyor. Türk lirasının değer kazanmasının maliyetini neden üstlenelim ki" dedi.

Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Türkiye'nin tek kol ve bacakla dünya ile rekabet etmeye çalıştığı benzetmesi yaptı, şöyle konuştu:

"Cari açık biriktirmede dünyada üçüncüyüz. İlk sırada Yunanistan, ikinci sırada İspanya, üçüncü sırada biz varız. Dünyada robot uygulaması var. 5- 6 işçi yerine bir robot kullanılıyor. Türkiye'de sektöre göre bu rakam 10- 12 kişi arasında değişiyor. 12 işçinin maliyeti ile robotun maliyetini kıyasladığınızda maliyet yüzde 60 düşüyor. Türkiye'de 3 bin 831 robot varmış. Bankamatikler robottan sayılmıyor onlar hariç. Dünyada 1 milyon 600 bin robot var. 304 bini Japonya'da, 132 bini Çin'de. İtalya'da 58 bin, diğerleri Almanya'da, Kore'de. Türkiye eğer bu ülkelerle rekabete girecekse ve maliyetler konusunda Türkiye gerçekten bir şeyler yapamayacaksa o zaman mecburen bu teknolojiyi kullanacak ve uluslararası rekabet edecek. Bizim ülkemiz tek bacak ve tek kolla rekabet etmeye çalışıyor. Kadınların iş gücüne katılımı düşük. Bizim altımızda Yemen, Suudi Arabistan var. Kadınlar üretime girmeden bu yarışın içinde olunmaz."

"ÖNCELİKLE HUKUK DEVLETİ KURMALIYIZ"

Zekeriya Temizel, yatırım için öncelikle Türkiye'nin hukuk devleti olması gerektiğini öne sürerek, "Türkiye'de kişi, yatırım yaparken 20 kere düşünüyor. Şikayetini dile getirenler kapısında maliye ekiplerini buluyor. Maliye'nin sigortasının şantaj ve tehdit aracı olduğu bir ülkede yatırım olmaz. Türkiye'yi yeniden hukuk devleti yapmalıyız. Makul şüphe denen olayın Türkiye'de kimlerin başına neler yapacağını tahmin edemezsiniz. Türkiye'de son 12 yılda servetin yüzde 54'i nüfusun yüzde 1'inin elinde kaldı. Türkiye'de yeşil alan, göl kenarı, deniz kenarı kalmadı. Bu servet dağılımı ciddi yoksulluk yarattı" dedi.

"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İŞVERENE YÜK OLMAZ"

Temizel, CHP'nin bin 500 lira asgari ücret vaadinin işverene yük olmayacağını belirterek, "Asgari ücret kimsenin mali yükünü artırmayacak. Biz 'asgari ücreti bin 500 lira yapalım' derken bunu işverenin omuzlarına yüklemeyeceğiz. Bunun hesabını yaptık. Ülkedeki dinamikleri değerlendireceğiz. Vaatlerimizi, bir kesimin maliyetini başka bir kesime yükleyerek gerçekleştirmeyeceğiz. Ülkemizde sıcak para hareketlerini bile planlayacağız" dedi.

"MESELE ÜÇ ÇOCUK YAPMAK DEĞİL İŞ ORTAMI SAĞLAMAK"

MHP İzmir Milletvekili ve adayı eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, 2011 sonrası Türkiye ekonomisinin dünyadan yarı bir yere savrulduğunu öne sürerek, ülkenin potansiyelini kullanabilmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"İyi yönetebilmek bilişimden, çağın teknolojik imkanlarından faydalanmak, sonuç odaklı gerçek üreten sektörün kaygılarını giderecek şekilde politikalar üretmek, yabancı sermayenin endişelerini ortadan kaldırmalıyız. İktidar sürekli 2002 yılı ile kıyaslama yapıyor. '2002 yılında cilalı taş devrindeydik sonra yontma taş devrine girdik' gibi. Çok ciddi saptırmalarla, istismar ederek kıyaslamalar yapıyorlar. 2011- 2015 yıllarında dünyadan hızla kopan hukukun askıya alındığı yolsuzluk iddiaları nedeniyle yabancı sermayenin korkup kaçtığı bir dönemi yaşadık. Siyasi stres birikti. MHP'nin seçim beyannamesini 'Toplumsal onarım ve huzurlu gelecek' olarak açıklamasının nedeni, önce 12 yılın tahribatının onarılması gerektiğini düşürdük. İşsizlik çok yüksek. Genç işsizlikte rekor kırıyoruz. Evlenenlere 'üç çocuk yapın' diyorlar. Mesele çocuk yapıp yapmamak değil yetişen gençlere nasıl iş ortamı sağlayacağız."

İSTİHDAM DOSTU BÜYÜME

MHP İzmir Milletvekili Tanrıkulu, iktidarlarında istidam dostu bir büyüme yaratacaklarını ileri sürerek, "Bize sürekli büyüme mucizesi anlatılıyor. Sürdürülebilir bir büyüme olmadığı için anlamı olmadı. Nasıl bir büyüme olmalı? İstihdam dostu bir büyüme ve bu ortamın hazırlanması lazım. Gelir dağılımı adil olmalı, üretimi ithalata bağımlılığını azaltan bir büyüme olmalı. Teşvik sisteminin gerçekçi olduğu bir büyüme olmalı. Girişimcilik kültürü diri tutulmalı" dedi.

Toplantı sonunda BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ve Ege İşkadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu konuşmacılara teşekkür plaketi verdi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Temizel: Asgari Ücret Artışını İşverene Yıkmayacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement