Tek Eşliliğin Çamurla Verilen Mesajı Gelin Testisi - Son Dakika
Güncel

Tek Eşliliğin Çamurla Verilen Mesajı Gelin Testisi

Tek Eşliliğin Çamurla Verilen Mesajı Gelin Testisi

AYDIN'ın Karacasu İlçesi'nde üretilen 'Gelin Testisiö ile tek eşliliğin önemi vurgulanıyor.

02.09.2013 13:54

Karacasu'de SERAMİKÇİLER GELİN TESTİSİ ÜRETİYOR

AYDIN'ın Karacasu İlçesi'nde üretilen 'Gelin Testisiö ile tek eşliliğin önemi vurgulanıyor. Büyük ilgi gören bu testiler, yörede kuma istememenin bir işareti ve yeni kurulan yuvadaki huzurun sembolü olarak biliniyor.

Aydın'ın topraktan yapılan kapları ile ünlü ilçesi Karacasu'da yaklaşık 2 asırdır 'gelin testisiö geleneği yaşatılıyor. İlçede toprak kap yapan Hüseyin Kocabıyık (42), babasının çiftçi olduğunu belirterek, 'Meslek yoksa evlenmek zor. 17 yaşımda çırak olarak başladım. 25 yıldır da çamura şekil veriyorum. Burada en çok güveç üretip satıyoruz ama birde gelin testimiz var. Testinin gövdesi erkeğin kalbini temsil ediyor. Testini üç ağzı var ama ikisi kapalı. Açık olan hediye edilen kişiye, 'Kalbimi sana verdim. Kalbim sadece sana açık' anlamını taşıyor. Tek eşliliği simgeliyorö diye konuştu. Gelin testisinin sadece düğünlerde satıldığını söyleyen Kocabıyık, 'Gelinlik kızlarımızın en güzel hediyesi bu testi. Biz de bu geleneği yaşatmaya çalışacağızö dedi.

BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKANABİLİYOR

6 bin 500 nüfusunlu Karacasu'daki yaklaşık 50 çömlek ustasından biri olduğuna da dikkati çeken Kocabıyık, 'Eşim Cemile (41) ile yılda yaklaşık 30 bin toprak kap üretiyoruz. Yöremize has, kırmızı renkli bir toprak var. Bu topraktan elde ettiğimiz çamura şekil veriyoruz. Toprak kaplar, sağlıklı ve daha kullanışlı. Bu, pişkin bir toprak. Bir de biz işleyip fırınlayınca daha da pişkin oluyor. Ocakta, fırında rahatlıkla kullanılıyor, bulaşık makinesinde yıkanabiliyorö diye konuştu. Kocaıyık, Karacasu'da çömlekçilik ve gelin testisi üretim ve satışından aileleriyle birlikte yaklaşık 400 kişi ekmek yediğini de belirtti.

GELİN TESTİSİ'NİN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

Kuma istememenin bir işareti olan gelin testisi, yeni kurulan yuvadaki huzurun sembolü. Gelin kızların evine götürdükleri nadide bir eşya. Karacasu'dan başka şehirlere yayılan gelin testisi' iki asır önce seramik ustaları tarafından icat edilmiş. İki asır önce Karacasulu bir gelin, kumalarından rahatsız olunca bir seramik ustasından bardak yapmasını istemiş. Kumalarını düşünerek, Allah'tan, 'Eşimin çocukları benden olsun ve kumaların arasında ezilmeyeyim' diye bir dilekte bulunmuş. Hissettiklerini ustaya anlatmış. Usta, almış çamuru eline ve bir testi tasarlamış. Böylece de gelin testisi ortaya çıkmış.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tek Eşliliğin Çamurla Verilen Mesajı Gelin Testisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement