Tehlikedeki Avukatlar Günü" - Son Dakika
Güncel

Tehlikedeki Avukatlar Günü"

Tehlikedeki Avukatlar Günü"

İzmir Barosu Başkan Vekili Demir: “Türkiye'de 20 avukat mesleki faaliyetleri veya politik görüşleri nedeniyle tutuklu yargılanıyor”

24.01.2014 15:00

İzmir Barosu Başkan Vekili Ercan Demir, 24 Ocak "Tehlikedeki Avukatlar Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de 20 avukatın mesleki faaliyetleri veya politik görüşleri nedeniyle tutuklu olduklarını söyledi.

Demir, İzmir Adliyesi önünde bir grup avukatla birlikte yaptığı basın açıklamasında, 2010 yılında İran'daki avukatların durumuna dikkat çekmek için bir girişim olarak başlatılan "Tehlikeli Avukatlar Günü"nün, 1977 yılında Madrid'te öldürülen 4 sendika avukatı anısına 24 Ocak olarak belirlendiğini dile getirdi.

Türkiye'de de 2013 yılında tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara ithaf edilen günün, bu yıl yoksulların haklarını savundukları için öldürülen ve ölüm tehdidi altında olan Kolombiyalı avukatlara adandığını kaydetti.

Ercan Demir, "Bilindiği üzere ülkemizde önce KCK davasıyla başlayan toplu avukat yargılamaları, ÇHD'li avukatlarla sürdürülmüştür. Bugün itibariyle 20 avukat mesleki faaliyetleri veya politik görüşleri nedeniyle tutuklu olarak yargılanmaktadır. Siyasi iktidarın müdahaleleri ve kara propagandası nedeniyle hak savunuculuğu bir suç gibi gösterilmeye çalışılmakta, hak savunucusu avukatlar suçlu ilan edilmek istenmektedir" dedi.

BM Avukatların Rolüne Dair Temel İlkeler metninde belirtildiği gibi, hukukçuların güvenliğini garantilemek için önlemler alınmasını talep ettiklerini belirten Demir, avukatların ve tüm insan hakları savunucularının faaliyetlerinin meşruluğunun tanınmasını, hak savunucularını hedef gösterenlerin cezalandırılmasını, insan haklarını ihlal edenlerin dokunulmazlıklarına son verilmesini ve yargılanmalarını, politik yada mesleki nedenlerle özgürlüğünden yoksun bırakılan bütün avukatların serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

Demir, "Özgürlükler ve hak savunuculuğu söz konusu olduğunda siyasi iktidarların talep ettiği uslu avukatlar olmayı, muhalif kimliğimizden ödün vermeyi reddediyoruz. Sonucu ne olursa olsun hak ve özgürlükler mücadelesinde her bedeli göğüslemeye hazırız" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tehlikedeki Avukatlar Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement