TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicinin korunmasına dair tasarıyı, ardından da perakende sektörünün düzenlenmesine ilişkin tasarıyı TBMM gündemine getireceklerini bildirdi.

28.03.2013 21:38

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicinin korunmasına dair tasarıyı, ardından da perakende sektörünün düzenlenmesine ilişkin tasarıyı TBMM gündemine getireceklerini bildirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın dördüncü bölümü üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yazıcı, bütün gümrük kapılarında kaçakçılığa karşı önlem aldıklarını, bunu daha da güçlendirdikleri söyledi. Yazıcı, bu tasarıyla güçlerini daha da arttıracaklarını ifade etti.

Yazıcı, "Kayıtdışılığın en önemli nedenlerinden biri; kaçak. Kayıtdışılık ne kadar fazla olursa, kayıtlı olanın yükü o kadar artıyor. Kayıtlı olanların yükünü azaltmak, herkesin ürettiğine göre ödemesi gerektiği vergiyi ödeyerek ekonomik hayat içinde faaliyetlerini sürdürmesi hedefimiz" diye konuştu.

AVM Kanun Tasarısı'nın ne zaman Meclis'e geleceğine ilişkin soruya Yazıcı,

"AVM Kanunu, bizim gündemimizde. Ama gündem çok yoğun. Bundan sonra Meclis'e getireceğimiz bir kanun var, ikincisi AVM. 80-90 maddelik tüketicinin korunmasına dair kanun tasarısı. Ondan sonra getireceğimiz tasarı perakende sektörünün düzenlenmesine ilişkin tasarı. Geçenlerde Gaziantep'e gittim, çarşı dolaştım, son derece beğendim. İki bin esnafın yer aldığı bir alan düzenlemesi yapılmış, dış cepheler, tabelalar bir standart dahilinde düzenlenmiş. Esnafın istediği AVM bu. Bana göre en büyük AVM bu uygulamayla gerçekleşmiş, Türkiye'de bu tarz olanların çoğalması lazım" karşılığını verdi.

Tasarının 4. bölümü üzerinde söz alan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, tasarıyla aralarında Türk Ticaret Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Borçlar Kanunu gibi çok sayıda kanunda değişiklik yapıldığını anımsattı. Ayhan,

"Yasalarda değişiklik yapılabilir ancak değişikliklerin temel nedeni ülkenin değişen koşulları değil, iktidarın bilgi eksikliği, cehaleti, 'illa benim dediğim olacak, istediğimi hukuka aykırı da olsa gerçekleştireceğim arzusudur" dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, tasarının neresinden tutulursa tutulsun elde kalacağını savundu. Tasarıyla pazar yerlerinin özel şirketlerce organize edilip kiralanmasının sorunlar doğuracağını belirten Gümüş,

"Özelleştirilmemiş bir tek pazarlar kalmıştı, o da yapılıyor" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement