Suriye Sınırındaki Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Suriye Sınırındaki Gerginlik

Suriye Sınırındaki Gerginlik

Şanlıurfa Valisi Göngör Azim Tuna, Suriye sınırında sürdürülen modüler duvar yapımına ilişkin, "Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın doğu ve batı tarafında bir süreden beri çalışmalara başlamış bulunuyoruz.

03.09.2016 00:05

Şanlıurfa Valisi Göngör Azim Tuna, Suriye sınırında sürdürülen modüler duvar yapımına ilişkin, "Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın doğu ve batı tarafında bir süreden beri çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Şu ana kadar Şanlıurfa sınırında 30 kilometreye yakın duvar yapıldı." dedi.

Tuna, Valilik Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, sınır hattında artırılan güvenlik sistemleriyle terörist grupların insan ve mühimmat geçirmesinin zorlaştığını söyledi.

Güçlendirme çalışmaları öncesi sınırdan geçişlerin daha kolay yapılabildiğini kaydeden Tuna, bunun engellenmesi nedeniyle Kobani tarafından itirazların geldiğini belirtti.

Sınır hattında çalışmaların hızla devam ettiğini bildiren Tuna, "Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın doğu ve batı tarafında bir süreden beri çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Şu ana kadar Şanlıurfa sınırında 30 kilometreye yakın duvar yapıldı. Bir kısmı da TOKİ tarafından ihale edilmiş durumda. Temennimiz, bu işi en geç önümüzdeki sene bitirmiş olacağız. Bu duvarın yapılması tabii ki Türkiye'nin kendi güvenliği için önemli." diye konuştu.

Çalışmalarla ilgili çeşitli provakasyonlar yapıldığına işaret eden Tuna, sınır hattında halihazırda fiziki güvenlik sistemi bulunduğunu hatırlattı.

Bu zamana kadar sınırların güvenlik sistemleriyle korunmaya çalışıldığına değinen Tuna, şöyle devam etti:

"Zaman içinde bu fiziki güvenlik sisteminin deformasyonu söz konusu. Hükümetimiz bu yüzden duvar yapımını önemsiyor. Burada eskiden beri sınırlarımız içinde mevcut olan bir demiryolu hattı var. Bu demiryolu hattının hemen bitiminden itibaren kendi sınırımız içinde kalmak kaydıyla bu duvarı yapmaya başladık ve devam ediyoruz. Türkiye olarak güvenlik sistemlerini kuvvetlendirmeye çalışan tedbirler alıyoruz. Bu duvar da bunun neticesinde yapılmıştır. Bundan sonra duvarın biraz daha berisine hem gece hem gündüz yüksek çözünürlüklü, 360 derece görebilen ve harekete odaklı bir kamera sisteminin kurulmasını ve orada görevli arkadaşlarımızın işini kolaylaştırmayı arzu ediyoruz. Bu sistemle Ankara'dan devletin ilgili birimleri de sınır hattını her an kontrol edebilecek. Böyle bir sistem belki en ideali olacak."

"Karşımızda devlet otoritesi yok"

Bugün Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda devam eden çalışmalara Kobani tarafında toplanan bir grubun müdahale etmeye çalıştığını anlatan Tuna, şunları kaydetti:

"Artırılan güvenlik sistemleriyle terörist grupların insan ve mühimmat geçirmesi zorlaştı. Bu geçişlerin engellenmesinden dolayı Kobani tarafından sınırdaki güçlendirme çalışmalarına itirazlar yapılıyor. Karşı tarafta muhatap olabileceğimiz resmi bir devlet otoritesi yok. Karşımızda bir terörist örgüt var. Biz Türkiye olarak bunları muhatap alamayız. Ama orada yaşayan insanlar var ve bu terörist gruplar özellikle kadınları ve çocukları kullanarak birkaç yüz kişilik bir kalabalığı, duvar yapım çalışmasını sabote etmek üzere teşvik ediyorlar ve sınır hattına doğru yönlendiriyorlar. Burada arkadaşlarımızın yapmış olduğu da emniyet, jandarma ve kara birliklerimizle Türkiye'deki toplumsal olaylara müdahale ettiğimiz gibi müdahale ediyoruz. Önce ikaz ediyoruz, gereğini yapmazlarsa üzerlerine TOMA'larla su püskürtüyoruz veya en fazla biber gazıyla dağılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda Suruç Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesinde de yaptığımız tamamen budur. Karşılığında bize çok yoğun bir taşlama söz konusudur ve molotoflar atılıyor."

"Terör örgütü Kobani'deki sivilleri kullanıyor"

Bölgede yaşananların yanlış aktarıldığını dile getiren Tuna, "Şu anda ölen ve yaralananlar olduğu şeklinde bir dezenformasyon var. Bunlar tamamen yalan, örgütün dezenformasyonudur. Bunlara kimsenin inanmaması lazım. Bunların canlı, anlık görüntüleri mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Çalışmalara devam edeceklerini, tedbirleri biraz daha artıracaklarını anlatan Tuna, "Bu duvarın Kobani bölgesinden sorunsuz geçmesi için kendi sınırlarımızı geçmeden, onları da sınırlarımıza tecavüz ettirmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tecavüz eden olursa da gereğini yapacağız. Tarafımıza ateş açma durumu söz konusu olursa angajman kuralları çerçevesinde karşılık verilir. Bunu da herkes biliyor zaten. Temennimiz böyle şeylerin olmaması ama arkada işin provokatörleri, sivil vatandaşları kullanmaya çalışıyor. Dikkatli olacağız ve provokasyonlara gelmeyeceğiz." dedi.

Tuna, "Türkiye'nin yaptığı kendi sınır güvenliğini sağlamaktır, başka bir amacı yoktur. Çalışmalar devam ediyor, inşallah önümüzdeki sene tamamen bitirilmiş olacak." şeklinde konuştu.

Toplantıya, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Kemal Timuroğlu ve İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Sınırındaki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement