Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları

Suriye\'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları

Westerwelle, Suriye’nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesini imzalamasını istedi "Şam, kartlarını masaya koysun"

10.09.2013 14:10

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalamasını istedi.

Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, kimyasal silahların denetime açılmasıyla ilgili Suriye'nin bundan sonra atacağı adımların önem taşıdığını ifade ederek, "Suriye ciddiyse, Kimyasal Silahlar Sözleşmesine katılması lazım. Bu sözleşme kimyasal silahların açıklanmasını, kontrol ve imha edilmesini düzenliyor" dedi.

Şam yönetiminin bunu ivedilikle yapabileceğine dikkati çeken Westerwelle, "Şam'ın kartlarını masaya koyması ve tüm kimyasal silahlarını açıklaması lazım. Özellikle uluslararası müfettişlerin mevcut silahları kontrol etmesine izin vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Westerwelle, bunun Suriye rejimi için de ciddiyet konusunda bir test olabileceğini belirtti.

Suriye'de 21 Ağustos'ta meydana gelen olayla ilgili kimin sorumlu olduğunun açıklığa kavuşması gerektiğine işaret eden Westerwelle, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kimyasal silah kullanımı ile ilgilenmesi ve bunun gündemde kalması gerektiğini kaydetti.

Suriye'deki insanların acısının hala bitmediğini ifade eden Westerwelle, "Biz naif değiliz. Bizim için atılan adımlar önemli" ifadesini kullandı.

Suriye ve tüm bölgede askeri müdahale olmadan her bir fırsatın kullanılması gerektiğini vurgulayan Westerwelle, Almanya'nın siyasi bir çözüm için diplomatik ve siyasi çabaları desteklediğini kaydetti.

Westerwelle, Almanya'nın Suriye'de kimyasal denetime katılıp katılmayacağı yönündeki soruya karşılık, bunun için çok erken olduğunu, kimyasal silahların ortaya konulması ve ardından uluslararası yetkililere teslim edilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya'nın kimyasal silahların imha edilmesi konusunda tecrübe ve programlara sahip olduğunu hatırlatan Westerwelle,  gelişmeler olması durumunda Almanya'nın teknik olarak buna katılabileceğini kaydetti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement