Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Basın toplantıdan detaylar Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'nin konuşması Cenevre'deki Suriye görüşmeleri Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi: "Siyasi çözüm, geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetini, anayasayı ve parlamento seçimlerini içerecektir" "Bunun tersini düşünen her grup aldanır. Cenevre görüşmelerinin altını oyar, kendi zamanını da bizim zamanımızı da boşa harcar" Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, kendi siyasi çözüm anlayışlarının geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetini, anayasayı ve parlamento seçimlerini içerdiğini belirterek, "Bunun tersini düşünen her grup aldanır. Cenevre görüşmelerinin altını oyar, kendi zamanını da bizim zamanımızı da boşa harcar." dedi.

20.04.2016 20:39

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Basın toplantıdan detaylar

Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'nin konuşması Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi:

"Siyasi çözüm, geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetini, anayasayı ve parlamento seçimlerini içerecektir"

"Bunun tersini düşünen her grup aldanır. Cenevre görüşmelerinin altını oyar, kendi zamanını da bizim zamanımızı da boşa harcar"

Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, kendi siyasi çözüm anlayışlarının geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetini, anayasayı ve parlamento seçimlerini içerdiğini belirterek, "Bunun tersini düşünen her grup aldanır. Cenevre görüşmelerinin altını oyar, kendi zamanını da bizim zamanımızı da boşa harcar." dedi.

Caferi başkanlığındaki rejim heyeti, Cenevre'deki Suriye görüşmelerininin 3'üncüsü, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Büyükelçi Remzi Remzi ile yaptı.

Caferi, BM'nin Cenevre Ofisindeki görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Büyükelçi Remzi ile öncelikli olarak kendi önerileri olan geniş tabanlı ulusal birlik hükümeti konusu ile Suriye'ye komşu ülkelere BM Güvenlik Konseyi'nin, "terörü önleme"ye dönük kararları ele aldıklarını söyledi.

Büyükelçi Remzi'nin kendisine, muhalefetin tek taraflı olarak dolaylı görüşmelerden çekilmesinin görüşmelerin bittiği anlamına gelmediğini, "BM'nin görüşmelerin devam ettiği görüşünde olduğunu" aktardığını anlatan Caferi, "Bugüne kadar 3 resmi toplantı yaptık. Bu, bizim herhangi bir dış müdahale olmaksızın Suriye içi görüşmelerle ilgili ciddi ve olumlu angajmanımızın kanıtıdır" dedi.

Caferi, Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) Başkanı Riyad Hicab'ın dün Cenevre'de düzenlediği basın toplantısını da isim vermeden eleştirdi.

Aşırılıkla suçladığı Hicab'ın toplantıda gerilim içinde olduğunu savunan Caferi, "Bu, arkasındaki güçlerin gerilimini gösteriyor. Bu durumu anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

MYK'nın dolaylı görüşmelere resmi katılımdan tek taraflı olarak çekilme kararına ilişkin de Caferi, "Ayrılarak, Cenevre'de çözüme ulaşmamızın önündeki önemli bir engeli kaldırmış oldular belki de" değerlendirmesinde bulundu.

Caferi, MYK heyetinin temsil ettiği muhalif grupları da Suudi Arabistan'ın ve Türkiye'nin paralı askeri olmakla suçladı.

-"Geniş tabanlı ulusal birlik hükümeti"

Caferi, Suriye'de öngördükleri siyasi çözüm ile ilgili anlayışlarını da "Siyasi çözüm geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetini, anayasayı ve parlamento seçimlerini içerecektir. Bunun tersini düşünen her grup aldanır. Cenevre görüşmelerinin altını oyar, kendi zamanını da bizim zamanımızı da boşa harcar." şeklinde dile getirdi.

Caferi, bir gazetecinin geniş tabanlı hükümeti oluşturacak unsurlarla ilgili sorusuna ilişkin, "Terörü reddeden, yabancıların gündemi için çalışmayan, ulusal muhalefet ile mevcut hükümetin üyeleri, teknokratlar ve bağımsız figürler yer alacak." dedi.

Suriye rejiminin ülkede kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına niçin izin vermediği şeklindeki soru üzerine Caferi, bu bölgelerin terörist diye nitelendirdiği muhalif gruplarca içeriden veya dışarıdan kuşatılmış olduğunu iddia etti.

Türkiye'nin BM tarafından insani yardım için resmi geçiş noktası olarak ilan ettiği iki ana yoldan biri olan Nusaybin'i kapattığını öne süren Caferi, yüzbinlerce insanın bu nedenle mağdur olduğunu savundu.

Caferi, BM'nin Suriye Kızılayı ile işbirliği içinde insani yardım ulaştırdığı kasabaların bir listesini bugünkü görüşmede Büyükelçi Remzi'ye sunduğunu da söyledi.

BM üyesi bütün ülkelerin terörle mücadelede İran ve Rusya gibi kendilerine destek vermesini beklediklerini anlatan Caferi, "Terör Suriye'de yenilgiye uğratılmazsa bütün Avrupa'ya ulaşacaktır. Brüksel ve Paris'e ulaştı bile maalesef, başka yerlere de ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Görüşmeler fiilen tıkandı

Muhaliflerin oluşturduğu MYK, önceki gün Cenevre görüşmelerinden tek taraflı olarak çekildiklerini ancak Cenevre'de kalmayı sürdüreceklerini açıklamıştı. MYK, çekilme gerekçesini Suriye'de insani yardımların durması, tutukluların serbest bırakılmaması ve rejimin ateşkes ihlalleri olarak göstermişti.

MYK Başkanı Riyad Hicab da dün düzenlediği basın toplantısında Suriye'de ateşkesin fiilen mevcut olmadığını söylemişti.

Suriye\'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement