Suriye'deki "Yabancı Savaşçılar" - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki "Yabancı Savaşçılar"

Suriye\'deki "Yabancı Savaşçılar"

Belçika'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Suriye'deki "yabancı savaşçılar" ele alındı İçişleri Bakan Yardımcısı Güneş: "İşbirliğine varız ama herkes elini taşın altına koymalı"

08.05.2014 22:46

Belçika'nın ev sahipliğinde bir araya gelen bazı Avrupa ve Arap ülkeleri ile ABD'den içişleri bakanları veya yardımcıları, Suriye'deki yabancı savaşçıların oluşturduğu potansiyel tehdidi görüştü.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, basına yaptığı açıklamada, "Herkes kendi açısından olayı değerlendirip bizden yardım istiyor. Bizim de sıkıntılarımız, beklentilerimiz. var. Daha çok risk altında olduğumuzu düşünüyoruz.  Eğer onlar (Avrupalılar) bir riskle karşı karşıyaysa biz üç dört kat riskle karşı karşıyayız" dedi.

Suriye'de aşırı unsurların safında savaşan Avrupalıların geri döndüklerinde potansiyel tehdit oluşturma ihtimallerinden endişe edildiğini belirten Güneş, şöyle konuştu:

"Bu kişiler bize de zarar veriyor, biz de bunlarla mücadele ediyoruz ama bizim dostlarımızdan beklentilerimiz var. İş birliği yapmak muhakkak çok iyi bir bilgi akışının olmasını gerektiriyor. Karşılıklı iyi bir istihbarat paylaşımını gerektiriyor. İş birliğine varız ama herkes elini taşın altına koymalı. Biz, üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapacağız ama herkes sadece bizim bir şeyler yapmamızı beklememeli. Her ülke üzerine düşeni yapmalı."

Güneş, Avrupa ülkeleriyle iş birliğinin ve istihbarat paylaşımının daha ileri düzeyde olması gerektiğini belirterek "Terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Avrupalı dostlarımızdan bu konuda da bize destek olmalarını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Belçika Başbakan Yardımcısı ve  İçişleri Bakanı Joelle Milquet de düzenlediği basın toplantısında, yabancı savaşçıların Suriye'ye ulaşmasının önlenmesinde Türkiye'nin iş birliğini övdü.

Milquet, Avrupalıların Suriye'ye savaşmaya gitmesinin önlenmesinde Türkiye'nin "Çok iyi bir iş birliği yaptığını" belirtti.

Joelle Milquet, Belçika'dan çoğunluğu genç 257 kişinin Suriye'ye savaşmaya gittiğini ve alınan tedbirlerle onlarcasının engellendiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise Suriye'ye yabancı savaşçıların gidişinin önlenmesinde Türkiye'nin "Anahtar ülke" olduğunu vurguladı.

Cazeneuve, Suriye'deki yabancı savaşçılar meselesinin İslam'la bağdaştırılmaması ve gençlerin radikal grupların ve suç örgütlerinin ağına düşmesinin önleyecek çabalar üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.

Belçika ve Fransa'nın inisiyatifiyle konuya ilişkin 4'üncüsü yapılan toplantıya, Almanya, İngiltere, ABD, İspanya, Hollanda, İsveç, Fas, Ürdün ve Tunus'tan içişleri bakanları ve yardımcıları ile AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove de katıldı. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki 'Yabancı Savaşçılar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement