Suriye Çerkesleri İçin Dayanışma Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Suriye Çerkesleri İçin Dayanışma Çağrısı

Suriye Çerkesleri İçin Dayanışma Çağrısı

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, iç savaştan etkilenen ve evlerini kaybederek sığınmacı durumuna düşen Suriyeli Çerkesler için dayanışma çağrısında bulundu.

13.11.2012 12:07

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, iç savaştan etkilenen ve evlerini kaybederek sığınmacı durumuna düşen Suriyeli Çerkesler için dayanışma çağrısında bulundu.

Yaklaşık bir ay önce kurulan ve hazırlık çalışmalarını tamamlayan Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, ilk geniş katılımlı toplantısını İstanbul Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirdi. Pek çok şehirden komite temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya katılan Suriyeli sığınmacılar, Esad rejimi tarafından uğradıkları zulmü anlattılar. Suriyeli Çerkesler, ayrım gözetmeksizin evlerinin bombalanmasını ve yaşadıkları zorlukları anlatırken, toplantıya katılanlar duygusal anlar yaşadı.

Suriye'de yaşanan drama dikkat çeken ve duydukları üzüntüyü dile getiren Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi Başkanı Nusret Baş, "Şehirler hedef gözetilmeksizin bombalanıyor ve binlerce, on binlerce insan maalesef ölüyor. Dünya bunu seyrediyor. Türkiye elinden gelen yardımı yapmaya çalışıyor. Suriye probleminin savaş olmadan halli için büyük gayret sarf etti ama maalesef iç savaşa doğru gitti. Oradan insanlar Türkiye'ye, Ürdün'e kaçıyor. Binlerce sığınmacı oluştu. Bizler buna çok üzülüyoruz" dedi.

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi olarak Suriye'de zor durumda kalan akrabalarına bu zor günlerinde yardım etme çabası içerisinde olduklarını belirten Baş, "Türkiye Cumhuriyeti devleti elinden gelen yardımı yapsa da, bir sivil toplum örgütü olarak kendi akrabalarımıza yardım yapabilir miyiz? Onları aç ve açıkta bırakmamak için bir gayret içinde olabilir miyiz, kendi devletimize bir nebze de olsa yardım edebilir miyiz diye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yaşayan hemşerilerinin desteklerini talep eden Nusret Baş, Türkiye'de çok arahat olduklarını, ancak Suriye'deki iç savaştan etkilenen akrabalarının bir lokma ekmek parçasına muhtaç olduklarını söyledi. Savaş nedeniyle bir anda fukara durumuna düşen Çerkeslerin yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Baş, "Zor durumda olan kardeşlerimize bugün için yardım edelim. Çünkü biz 150 sene evvel Kafkasya'yı aynı durumda terk ettik. Dedelerimizin başına aynı şeyler geldi. Zorlukla hayata tutundular. Allah onlardan razı olsun. Şimdi bu bizim görevimiz. Biz de elimizden gelen yardım ve gayreti yapalım" şeklinde konuştu.

Nusret Baş, komite olarak Suriye'deki iç savaş bitene kadar yardımları sürdürmeyi planladıklarını belirtti.

Toplantıya katılan AK Parti Bursa eski Milletvekili Şerif Birinç, Ortadoğu'da bahar rüzgarı adı altında Müslümanların birbirlerini kırdıklarını söyledi. Birinç, "Ortadoğu'da bir bahar rüzgarı deniyor ama tam tersine bir katliam var. Ortadoğu'da Müslümanlar, insanlar birbirlerini boğazlıyorlar, bunun adı da bahar oluyor.

Bundan hem Ortadoğu'daki diğer etnik kökenliler etkileniyor, hem de bizim Kafkasya'dan özellikle 93 harbinden sonra bölgeye yerleştirilen hemşerilerimiz var. Bunların durumu iyi değil, zaten savaş ortamında hiç kimsenin durumu iyi değil. Savaşın galipleri silah tüccarlarıdır. Maalesef Ortadoğu'nun bugünkü durumu bu" dedi.

Toplantıda, komitenin hazırlıklarının yanı sıra önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmek istenen çalışmalar da paylaşılırken, Türkiye'de yaşayan Çerkeslerden Suriye'yi terk etmek zorunda kalan akrabalarına yardım çağrısında bulunuldu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye Çerkesleri İçin Dayanışma Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement