Suriye 23 Yıl Önce de Düşürmüştü - Son Dakika
Güncel

Suriye 23 Yıl Önce de Düşürmüştü

Suriye 23 Yıl Önce de Düşürmüştü

Türkiye'ye ait savaş uçağının Suriye karasularına düşmesi, akıllara 1989 yılında Suriye ile yaşanan kriz getirdi.

22.06.2012 20:13  Güncelleme: 09:19

TÜRK Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağının Suriye karasularına düşmesi, akıllara 1989 yılında Suriye ile yaşanan kriz getirdi. 21 Ekim 1989'da meydana gelen olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait BN-2A-3 Islander tipi çift motorlu uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından ateş açılarak düşürülmüştü. Olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde görevli pilotlar Talat Gencer, Faik Aytan ile teknisyenler Yusuf Gören, Selahattin Çelik ile Fikri Köşker şehit olmuştu.

Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye'ye ailelere verilmek ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.

TÜRK RF-4E'LER KEŞİF UÇAĞI

Suriye karasularında düşen RF-4E Phantom uçağı Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu 173'üncü Filo'ya aitti.

F-4E Phantom II uçağından geliştirilen bu model, İngilizce'de 'reconnaissance' yani 'keşif' anlamını taşıyan kelimenin baş harfi R'yi taşıyor. Burun bölümünde 'makineli top' yerine 'özel kameralar' bulunuyor.

RF-4E uçakları, geçtiğimiz yıllarda yeni nesil sistemlerle ASELSAN tarafından modernize edildi. Gündüz ve gece her türlü hava şartında, elektronik harp koruması altında, hassas seyrüsefer yapabilecek ve modern keşif teçhizatlarını taşımaya hazır altyapıya kavuştu. Modernizasyon sonrasında bu uçaklar 'RF-4E/TM' olarak tanımlandı. Halen modernize edilen RF-4E'ler, Eskişehir 113 ve Malatya'daki 173'üncü filolarda görev yapıyor.

İSRAİL'DEN ÖZEL KEŞİF PODU ALINACAKTI

Uçakların modernizasyon projesinde İsrailli IAI ve Elbit şirketlerinden RF-4E'lerde kullanılmak üzere çok uzaktan fotoğraf çekebilen ve dijital olarak yer istasyonuna gönderilebilen özel bir sistem alınması anlaşma imzalanmıştı. Ancak Mavi Marmara sonrasında gerilen ilişkiler nedeniyle bu proje iptal edildi.

Çift motorlu uçak, saatte 2 bin 310 kilometre hıza çıkabiliyor. Maksimum kalkış ağırlığı 26 bin 886 kilogram olan RF-4E'ler, 18 bin 100 metreye kadar çıkabiliyor.

PHANTOM'LARIN 56'NCI KAZASI

Hatay açıklarında yaşanan olayla birlikte Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine 1974'te giren F-4E Phantom'ların kaza sayısı 56'ya yükseldi. Kazalarda 58 pilot ve silah sistem subayı şehit oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriye 23 Yıl Önce de Düşürmüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement