İlker Başbuğ, Yüce Divan'da Yargılanacak - Son Dakika
Güncel

İlker Başbuğ, Yüce Divan'da Yargılanacak

Ergenekon Davası sanığı İlker Başbuğ ve 18 kişinin dosyası Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. Bu Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması anlamına geliyor.

06.07.2017 12:06  Güncelleme: 13:46

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" davasında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkındaki dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Bu kararla; Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmasının önü açıldı. İlker Başbuğ'un da arasında bulunduğu 19 sanık ile ilgili dava Ergenekon dosyasından ayrılmıştı.

"BOZMA İLAMI NEDENİ AÇIKÇA BELİRTMEKTEDİR"

Mahkeme gerekçe olarak ise, Yargıtay'ın bozma ilamında da açıkça vurguladığı gibi mahkemenin görevsiz olduğunun ortada olduğunu belirterek, "Dosyada yapılabilecek tüm tartışmaların ve gerekirse delillerin değerlendirilmesinin yüksek görevli mahkemece yapılmasının uygun olacağı her türlü izahtan ötedir. Bozma ilamı da açıkça bunu belirtmektedir" ifadesini kullandı.

ÖNCELİKLE GÖREV HUSUSU DEĞERLENDİRİLMELİ

"Derhal beraat kararı verilip verilmeyeceği değerlendirmesinin dahi yüksek görevli mahkemece yapılmasının yerinde olacağı" ifadesi kullanılan gerekçede, "Zira görev hususunun öncelikle değerlendirilmesi zorunlu hususlardan olduğu görevli olmayan mahkemece yapılan işlemlerin hükümsüz olduğu, bu nedenle olası bir beraat kararının da yüksek görevli mahkemece verilmesinin en doğru olacağı sonucuna varılmıştır" denildi.

"İLAM GEREĞİ GÖREVSİZLİK KARARI GEREKMİŞTİR"

Gerekçenin hüküm kısmında; "Açıklanan bu nedenlerle uyma kararı verilen Yargıtay'ın bozma ilamı gereği olarak görevsizlik kararını vermek gerekmiştir. Bu nedenle İlker Başbuğ, Dursun Çiçek, Mustafa Bakıcı, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Mehmet Bülent Sarıkahya ve Meryem Kurşun'un iddianamedeki sevk maddeleri gereğince yargılanmaları için dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiştir" denildi.

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

Ergenekon kumpasında İlker Başbuğ, 'Genelkurmay Başkanlığı dönemine ilişkin soruşturma geçirdiği için' Yüce Divan'da yargılanmasını talep etmiş ancak bu o dönemki savcılarca reddedilmişti.

İlker Başbuğ, Yüce Divan\'da Yargılanacak

Son Dakika Güncel İlker Başbuğ, Yüce Divan'da Yargılanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement