Hayvanseverler, başıboş köpek saldırılarına karşı geliştirilen Havrita uygulamasına tepki gösterdi - Son Dakika
Güncel

Hayvanseverler, başıboş köpek saldırılarına karşı geliştirilen Havrita uygulamasına tepki gösterdi

Soakak köpekleri tartışması büyüyor. Başıboş sokak köpeklerinin saldırılarına karşı uyarı veren Havrita (Başıboş Köpek Haritası) isimli uygulamaya birtakım hayvanseverlerden tepki geliyor. Hayvanların işaretlenerek zehirlendiğini ileri süren hayvanseverler sitenin kapatılmasını istiyor. Sözcü avukat Devrim Koçak ise Havrita'nın, "Burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin" gibi bir çağrısı, misyonu olmadığını ve 2 günlük linç kampanyasının ardından uygulamaya girişin çok arttığını söyledi.

22.08.2022 09:51  Güncelleme: 11:00

Hayvanseverler tarafından, köpeklerin öldürülmesine aracılık ettiği iddia edilen Havrita isimli internet sitesi ve uygulaması tartışma konusu oldu.

"HAVRİTA KAPATILSIN" ÇAĞRILARI GÜNLERDİR DEVAM EDİYOR

Uygulama üzerinden yerleri işaretlenen çok sayıda canın ertesi gün zehirlendiğini iddia eden sosyal medya kullanıcıları ilgili görselleri hesaplarından paylaşarak yetkililere günlerdir uygulamanın ve sitenin kapatılması yönünde çağrılar yapıyor.

UYGULAMANIN HALEN AÇIK OLMASI TEPKİLERİ ARTIRDI

Magazin dünyasından bir çok ünlü ismin de yer aldığı sosyal medya kullanıcılarının art arda yaptıkları binlerce paylaşıma ve çağrıya rağmen yetkililerin konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaması ve harekete geçilmemesi ise hayvanseverlerin tepkilerinin daha da artmasına neden oluyor. İşte o paylaşımlardan bazıları;

Sokak köpeklerini hedef gösteren Havrita uygulamasına tepkiler çığ gibi ama yetkililerden ses yok
Sokak köpeklerini hedef gösteren Havrita uygulamasına tepkiler çığ gibi ama yetkililerden ses yok
Sokak köpeklerini hedef gösteren Havrita uygulamasına tepkiler çığ gibi ama yetkililerden ses yok
Sokak köpeklerini hedef gösteren Havrita uygulamasına tepkiler çığ gibi ama yetkililerden ses yok
Sokak köpeklerini hedef gösteren Havrita uygulamasına tepkiler çığ gibi ama yetkililerden ses yok

HARİTADA 5 BİNE YAKIN BİLDİRİM VAR

Havrita'da 4 bin 657 bildirim var. Haritada bazı noktalarda 'köpek saldırısı', bazı noktalarda 'başıboş köpek çeteleşmesi' uyarıları veriliyor. Diğer uyarılar 'hastane/park/okul/ sosyal alan', 'köpek sebepli kaza' ve 'doğal hayat tehdidi' şeklinde. Haritada köpek işaretiyle paylaşılan uyarılarda köpeklerin görüldükleri yerlere ilişkin görüntüler paylaşılabiliyor. Uygulamada "Havrita, başıboş köpekleri, şahısları, kuruluşları hedef göstermez" deniliyor ve suç halinde cezai sorumluluğun kullanıcıya ait olduğu belirtiliyor.

"İŞARETLENDİKTEN SONRA ÖLDÜRÜLÜYOR"

Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, "Havrita sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor. Kurulduğundan beri katliamın merkezinde. Hayvanlar bu uygulamada işaretlendikten hemen sonra katlediliyor. Bunun için adeta bir ekip çalışıyor. Üstelik uygulama yer sağlayıcıymış gibi BTK tarafından sertifikalandırıldı" iddialarında bulundu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Fatma Biltekin de platformun hayvanları korumaya çalışan hak savunucularını da hedef gösterdiğini söyledi.

HAVRİTA'DAN AÇIKLAMA

Havrita-Başıboş Köpek Haritası'nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise Havrita'nın "Burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin" gibi bir çağrısı, misyonu olmadığını söyledi. Koçak, "Bir müptezel köpeğe kötülük yapmak istiyorsa 'haritadan bakayım' demez. İki günlük linç kampanyasından sonra uygulama girişlerinde artışlar oldu. 1 saat öncesinde 3 bin 542 giriş yapıldı" diye konuştu.

KOÇAK: KÖPEKLERİN ÇETELEŞMESİ SORUNU VAR

Sosyal medya üzerinden yapılan eleştirilere cevap veren Havrita'nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise "Başıboş köpek haritası Havrita'yı 2022 yılının mayıs ayında uygulamaya koyduk. Uygulamanın amacı, başıboş köpek çetelerini, saldırılarını bizzat yaşayan kişiler tarafından uygulamaya girilerek bölgenin gösterilmesi. Hangi arterlerde köpek çeteleşmeleri olduğunu, trafik kazasına sebep olabileceğini göstermek. Hastane, cami, okul ve park gibi alanlarda köpeklerin toplanması ve çeteleşmesi sorunu var. Çocuğunu parka götürmek isteyen insanlar, gezdirmek ve açık alanda hava aldırmak için parka gidiyor. Bir anda köpekle karşılaşıp köpeğin saldırması bir tarafa 3-4 köpeğin olması çocuğun köpeği görüp kaçması başlı başına bir problem. Biz buna köpek sorunu demiyoruz, sorun başıboşluk. Sahipli bir köpek bile olsa çocuk parkına getirip tasmasını çözdüğünüz zaman çocuk ondan da korkup telaşa kapılabiliyor. Biz bu başıboşluğun önlenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hayvanseverler, başıboş köpek saldırılarına karşı geliştirilen Havrita uygulamasına tepki gösterdi

Son Dakika Güncel Hayvanseverler, başıboş köpek saldırılarına karşı geliştirilen Havrita uygulamasına tepki gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • mert çelik: severler,sahıplensın işte bunları 15 1 Yanıtla

Advertisement