Sivas'ta Sanayi Esnafından "Umumi Tuvalet" Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Sivas'ta Sanayi Esnafından "Umumi Tuvalet" Tepkisi

Sivas\'ta Sanayi Esnafından "Umumi Tuvalet" Tepkisi

Sivas'ta Eski Sanayi Sitesi esnafından bir grup, belediye tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, buradaki umumi tuvaletlerin yıkılmasına tepki gösterdi.

26.11.2012 16:38

Sivas'ta Eski Sanayi Sitesi esnafından bir grup, belediye tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, buradaki umumi tuvaletlerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Sitede toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, çeşitli dövizler taşıyıp sloganlar atarak Sivas Belediyesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüş nedeniyle, Atatürk Caddesi bir süre araç trafiğine kapandı.

Belediye önünde açıklama yapan Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği

(SESOB) Başkanı Beşir Köksal, işin böyle olmasını kesinlikle istemediklerini belirtti. Sanayinin şehrin içerisinde kaldığını ve kalkması gerektiğini söyleyen Köksal, "Bunun yıkılmasına karşı değiliz, bu sanayinin taşınmasına da karşı değiliz. Ama buradaki esnafımız gerçekten sıkıntı içerisinde" dedi.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'le defalarca görüşme yaptıklarını anımsatan Köksal, şöyle konuştu:

"Pazar günü belediye tarafından sanayideki tuvaletler yıkılmış, gece yıkılmış. Tuvaletler en son yıkılacak yer. Belediyemizin yaptığı bu iş gerçekten esnafımızı üzmüştür. Biz de devamlı şehrimizin güzelleşmesini isteyen bir grubuz. Ne kadar şehrimiz güzel olursa, ne kadar sakin olursa, ne kadar huzurlu olursa o kadar bizim esnaf ve sanatkarımızın işi iyi olur. Ama bu ekmek parası, esnafımızın hakkını korumak mecburiyetindeyiz. Biz Belediye Başkanımıza dedik ki;

'Bu esnafa önce bir yer bulalım, onları bir yerleştirelim. Esnafa yakışır bir sanayi sitesi yapalım, ondan sonra burayı yıkalım.' Ama sözümüz dinlenmedi. Bizim dışımızda görüşmeler oldu, 50-60 tane dükkan yapıldı. Dükkanların fiyatlarının çok yüksek olduğunu, esnafın bunu kabul etmediğini, etse de hiç bir zaman 50-60 tane, 100 tane dükkanın sanayiye bir alternatif olamayacağını söyledik. Arkadaşlar haklı olarak toplandılar."

Açıklamanın ardından, grubu temsilen Beşir Köksal öncülüğündeki bir grup, Belediye Başkanı Ürgüp'le görüştü. Grup, daha sonra dağıldı.

-"Bu proje geri dönülmez bir projedir"

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, projeden kesinlikle geri adım atmayacaklarını söyledi. Kamulaştırmanın sürdüğünü, 31 Aralık tarihi itibariyle Eski Sanayi'nin tamamının yıkılacağını belirten Ürgüp, şunları kaydetti:

"Sanayinin yıkılacağı kaç yıldır bilindiği halde, 2 yıldır biz de elimizde davulla gezdiğimiz 'tedbirlerinizi alın, dükkanlar yıkılacak' dediğimiz halde, bize gelerek 'dükkan yapın' dediler. Biz de 'tamam' dedik, yer satın aldık. Dükkanlarını yapıp teslim edeceğiz. Dükkan maliyetleri 44 bin 500 liraya çıktı, KDV ve arsa parası ile birlikte 64 bin TL'ye çıktı. Biz bunu 62 bin liraya indirdik. Bu parayı ödeyemiyorlar. Bu parayı biz Belediye'ye 120 ayda ödeyelim diyorlar. Belediye banka mıdır- Rızasıyla çıkmazlarsa elimizde kanun gücü var. Zaten bu dükkanların 199 tanesi ruhsatsız. Kimisi kirasını ödemiyor, kimisi de herhangi bir ruhsat bedeli ödemiyor. Belediye şimdiye kadar idare etmiş, idare etmekle suç işlemişiz hatta. Ruhsatsız iş yeri olmaz, biz elimizdeki kanunları, mevzuatları uygulamakla yükümlüyüz. İş bu noktaya gelmiş, Kentsel Dönüşüm Bürosunu açmışız, bazı dükkanları da yıktık zaten, daha önce de tuvalet yıktık. Kendi sosyal tesis binamız vardı, onu da yıktık. Buradaki arkadaşlar tuvaletin arkasından çıkmamaya gayret ediyor. Bu doğru bir yaklaşım değil, memlekete zarar veriyorlar. Yapmayalım dursun mu- Şimdiye kadar müdahale edilmemiş. Bu proje geri dönülmez bir projedir, ben hayatta ve görevde olduğum sürece bu projeden vazgeçmem söz konusu değildir. İnşallah bu projeyi uygulayacağız."

Uygulanacak proje hakkında da bilgi veren Ürgüp, "Orada 2 bin metrekarelik adaları tek ada haline dönüştürdük. 80 bin metrekare alanda, caminin, rezidansların, alışveriş merkezlerinin, otellerin, iş ofislerinin ve dairelerin olduğu bir sistem oluşturmaya gayret ediyoruz. Mülk sahipleri sistemden memnun, verdiğimiz fiyatlardan da memnunlar" dedi.

Ürgüp, esnaflar için 60 metrekare kapalı alan, 60 metrekare de bahçesi olan dükkanlar yaptıklarını belirterek, "Esnaf iyi niyetli ama imkanı yoktur. 'Bu imkanı belediye başkanı sıfatı ile sen bize ver' diyorlar. Ben nereden vereceğim. İnşallah bir problem oluşturmadan bizi anlayışla karşılarlar, dükkanlarını terk ederler. Dükkanda durmaları kanuni değil. Mülk sahibi muvafakat bize vermiş, dükkan bize geçmiş zaten. Biz ve mülk sahibi dükkandan çık diyor" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Serhat Zafer/ Merve Topuz

Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sivas'ta Sanayi Esnafından 'Umumi Tuvalet' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement