Sivas Olaylarının 19. Yılı - Son Dakika
Güncel

Sivas Olaylarının 19. Yılı

Sivas Olaylarının 19. Yılı

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarında yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programlarla anıldı.

02.07.2012 15:59

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarında yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programlarla anıldı.

Sivas Valisi Ali Kolat ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerinin, olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bırakmasının ardından, kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de merkezin önüne geldi.

Belediye Başkanı Ürgüp, kentteki 72 sivil toplum örgütünün imzasının bulunduğu ortak bildiriyi okudu. Ürgüp, "Sivaslılar olarak 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen olayda hayatını kaybeden kardeşlerimizin acısını, samimi olarak yüreklerimizde yaşamakta ve paylaşmaktayız. Bu tarihte meydana gelen elim olay kesinlikle Sivaslıların inisiyatifiyle meydana gelmemiştir. Buna rağmen gelinen süreçte, her 2 Temmuz'da Sivas'ın ve Sivaslıların katliam kelimesi ile birlikte anılması, Sivas'ta ve Sivas dışında yaşayan tüm hemşehrilerimizi mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun derinden üzmektedir. Bu nedenle Sivaslılar olarak konuyla ilgili görüş sarf eden kişi ve kuruluşların, haber yapan gazete ve televizyonların 'Sivas' ve 'katliam' kelimelerini yan yana kullanmasını arzu etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sivaslıların nefretle kınadığı bu provokatif olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasını yetkili makamlardan istediklerini dile getiren Ürgüp, şunları aktardı:

"Gerçek faillerin ortaya çıkarılabilmesi için olaylarla ilgili adli ve idari soruşturma sürecinin derinleştirilmesi gerekmektedir. Geçmişte yaşanan darbelerin ve demokrasi dışı birtakım olayların yargılandığı bir süreçten geçmekteyiz. Bu noktada Sivas'ta yaşanan 2 Temmuz olaylarının arkasındaki karanlık güçler ile olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılabilmesi için Türkiye'de ilgili ve görevli makamların gereğini yerine getirmesini sabırsızlıkla beklemekteyiz. Özellikle hazırlık hareketlerinin günler öncesinden başlamasına ve olayların 'göstere göstere geliyorum' demesine rağmen o dönemde görev yapan ve olayları önlemede ihmali ya da kastı bulunan tüm kamu görevlilerinin hesap vereceği bir yargılama sürecinin başlatılması gerekmektedir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan ve son günlerde önemli araştırmalara imza atan Devlet Denetleme Kurulu'nun bu konuyu incelemesini ve inceleme sonucunda ortaya çıkacak bulguları rapor etmesini, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde bir araştırma ve soruşturma komisyonunun oluşturularak faaliyete geçirilmesini, özel yetkili cumhuriyet savcılarının olayları soruşturmasını talep ediyoruz."

Ürgüp, "2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen müessif olayda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve saygıyla anıyoruz. Anadolu'nun köklü kültüründen ve Allah sevgisine dayalı inançlarımızdan kaynaklanan ve bin yıldan fazla bir zamandır birlikte kardeşçe yaşama kültürünün en güzel örneğini gösteren Sivas şehri, bundan sonra da birlik ve beraberliğini bozacak her türlü girişime asla müsaade etmeyecektir. Birlik ve kardeşliğin devamı için Sivas halkı olarak her türlü çabanın içerisinde olacağımızı beyan eder ve kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerini kullandı.

Ürgüp ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daha sonra merkezin içerisine girerek anı köşesine karanfil bıraktı.

-CHP'liler Atatürk Anıtı'na çelenk sundu-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP'li bazı milletvekilleri de Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

İnce, burada yaptığı açıklamada, olayların üzerinden 19 yıl geçtiğini anımsatarak, "Cumhuriyete karşı, onun değerlerine açıkça karşı olan bu eylemin hangi zihniyetle hazırlandığı, uygulandığı ve daha sonra nasıl korunduğu apaçık ortadır" dedi.

Olayların hiçbir zaman unutulmayacağını belirten İnce, "Unutmayınız ki, bu topraklarda insan yakmanın cezası zaman aşımı, yumurta atmanın cezası 5 ay, parasız eğitim istemenin cezası ise 8 yıldır" diye konuştu.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, yakınları ve bazı sanatçılar ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin aralarında bulunduğu grup, Ethembey Parkı önünde toplandı. Buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi'ne doğru yürüyen grup, caddenin sonunda bir süre bekletildi.

Daha sonra Tanrıkulu, İnce, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bazı milletvekillerinin de katıldığı kortej yürüyüşü yeniden başladı. Yürüyüş, eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokağın girişinde sona erdi.

Yürüyüşe katılanlar, sokağın girişinde polis barikatıyla karşılaştı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyeleri dışındaki kişilerin polis barikatından Bilim ve Kültür Merkezi'ne geçişine izin verilmedi. Aileler ve bazı milletvekilleri, merkezin içerisindeki anı köşesine karanfil bıraktı. Bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Otelin bulunduğu sokağın girişindeki kalabalığa, olaylarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, birer konuşma yaptı.

-Notlar-

Anma programı dolayısıyla kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Anma etkinliklerinde, Sivas ve çevre illerden çok sayıda resmi ve sivil polis ekibi görev yaptı.

Kent girişinde oluşturulan arama noktalarında sabah saatlerinden itibaren kimlik kontrolü yapan ekipler, pankart, döviz ve benzeri malzemeleri de içerik yönünden inceledi.

İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergahlar, araç trafiğine kapatıldı. Kortej yürüyüşünün gerçekleştirildiği güzergah ile merkezin bulunduğu sokaktaki tüm çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Güzergahlar, MOBESE kameralarıyla izlendi.

Eski Madımak Oteli binasının üzerinde ve kent meydanı çevresinde polis helikopteri tedbir amacıyla uçuş yaptı. Yürüyüş güzergahında ve çeşitli noktalarda dedektör köpek yardımıyla da aramalar yapıldı.

Muhabir: Önder Felek/ Emine Konuk/ Ahmet Ekici

Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sivas Olaylarının 19. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement