Sırbistan'da Hükümeti Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Sırbistan'da Hükümeti Kurma Çalışmaları

Sırbistan\'da Hükümeti Kurma Çalışmaları

Nikoliç, Sırbistan'da geçtiğimiz ay yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulması çalışmaları kapsamında bugün çeşitli siyasi partilerin liderleriyle bir araya geldi.

28.06.2012 20:43

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, hükümeti kurma görevini Sırp Sosyalist Partisi (SPS) lideri İvica Daçiç'e verdi

Nikoliç, Sırbistan'da geçtiğimiz ay yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulması çalışmaları kapsamında bugün çeşitli siyasi partilerin liderleriyle bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından Nikoliç, hükümeti kurma görevini bir zamanlar Slobodan Miloşeviç'in genel başkanlığını yaptığı SPS'nin lideri İvica Daçiç'e verdi.

Nikoliç, İvica Daçiç'in talebi üzerine kendisine bu yetkiyi verdiğini belirterek, yeni hükümetin SPS'nin yanı sıra kendi partisi Sırp Kalkınma Partisi

(SNS) ve Sırbistan Birleşik Bölgeler (URS) ile azınlık grupları tarafından oluşacağını kaydetti.

Sırbistan Hükümetinin verimli ve sorumluluk sahibi olması gerektiğini vurgulayan Nikoliç, "Hükümet, vatandaşların ve ülkenin geleceği ile ilgili soruları anlaşarak çözmeli" dedi.

Nikoliç, bugün Sırbistan'da "milli bayram" olarak kutlanan "Vidovdan"a

(Aziz Virtus bayramı) dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün Vidovdan, Sırbistan'ın en büyük bayramlarından biri. Ülke ile ilgili yaptığımız değişiklikler bugüne denk geldi. Sırbistan halkı, 6 Mayıs'ta değişim istediklerini ve bizlere yakışacak bir hayat istediklerini zaten belirtmişlerdi. Yeni hükümeti çok zorluklar bekliyor, en başta ise şimdiye kadar sorumsuz davnanılarak çözülemeyen Kosova sorunu bulunuyor."

Nikoliç, ayrıca Sırbistan'ın dünyanın dört bir tarafında dostlarıo lduğunu ve ülkesinin AB yolunda gittiğini belirterek, hükümetin başlıca görevlerinin yolsuzluk, suç oranlarının azalması, ekonominin büyümesi, alt yapının hazırlanması ve yasal reformlar olduğunu vurguladı.

Hükümetin özel sorumluluğunun da bulunduğunu dile getiren Nikoliç, bu sorumluluğun ise "önceki yıllarda akıllardan uçup giden Sırp benliğinin geri getirilmesi" olarak nitelendirdi.

Sırbistan'da 6 Mayısta yapılan seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı için yarışan AB yanlısı Boris Tadiç ve milliyetçi söylemleriyle bilinen Tomislav Nikoliç, ikinci tura kalmış. Nikoliç, 20 Mayısta seçimlerin ikinci turunda cumhurbaşkanı olmuştu.

Bu arada, diğer adaylardan, 1990'lı yıllarda işlenen savaş suçlarından Lahey'deki mahkemece yargılanırken tutukevinin hücresinde ölen Slobodan Miloşeviç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Sosyalist Partisi'nin (SPS) lideri İvica Daçiç yüzde 15,2 oranında oy alarak üçüncü sırada yer aldı.

Cumhurbaşkanlığıyla birlikte yapılan genel seçimlerde ise 250 sandalyeli parlamento seçimlerinde, yüzde 29,20 oyla Tomislav Nikoliç'in genel başkanlığını yaptığı Sırp Kalkınma Partisi (SNS) öncülüğündeki koalisyon, 73 milletvekili ile parlamentoda en fazla sayıyı elde etmişti. Ülkenin eski cumhurbaşkanı olan ve AB yanlısı politikalarla tanınan Boris Tadiç'in lideri olduğu "Demokrat Parti" öncülüğündeki koalisyon ise yüzde 26,70 oyla parlamentoda 67 milletvekili çıkarmıştı. Hükümetin kurulmasnda kilit nokta olan Lahey'deki mahkemece yargılanırken 2006 yılında tutukevindeki hücresinde geçirdiği kalp krizi sonucunda ölen Sırbistan'ın eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in de bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırbistan Sosyalist Partisi'nin Genel Başkanı İvica Daçiç'in liderliğindeki SNS, yüzde 17,60 oyla 44 milletvekili elde etmişti.

Muhabir: Medin Haliloviç/Meral Balota

Yayıncı: Ömer Çetres - BELGRAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan'da Hükümeti Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement