Sayıştay Başkanı Recai Akyel: 'Sayıştay Anayasal Görevini Yapmaktadır' - Son Dakika
Güncel

Sayıştay Başkanı Recai Akyel: 'Sayıştay Anayasal Görevini Yapmaktadır'

Görüntü Dökümü : 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçeleri kabul edildi Sayıştay Başkanı Akyel: "Sayıştay anayasal görevini yapmaktadır.

26.01.2016 21:54

Görüntü Dökümü :

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçeleri kabul edildi

Sayıştay Başkanı Akyel:

"Sayıştay anayasal görevini yapmaktadır. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, anayasal görevi yapmamak gibi ithamları anayasal bir kurum olarak Sayıştay haketmemektedir"

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Sayıştay anayasal görevini yapmaktadır. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, anayasal görevi yapmamak gibi ithamları anayasal bir kurum olarak Sayıştay hak etmemektedir" dedi.

Akyel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

2014 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu'nun, 10 Eylül 2015 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulduğunu anımsatan Akyel, Sayıştay'ın, 2012 yılında toplam 358 rapor düzenleyerek ilgili mercilere gönderdiğini, Meclis'e de 146 raporun ulaştırıldığını aktardı.

Akyel, "2013 yılında 157 rapor Meclis'e gönderilmiş ve toplam 400 rapor düzenlemiş. KİT raporları ve performans denetim raporlarıyla birlikte 2012 yılında 455, 2013 yılında 513 rapor gönderilmiştir. Ayrıca genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, faaliyet değerlendirme raporu, mali istatistikler değerlendirme raporu gönderilmiştir" diye konuştu.

Akyel, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla 8 yargılama dairesine 293 adedi geçmiş yıllar denetimlerine ilişkin, 618'i ise 2014 yılı denetimlerine ilişkin olmak üzere toplam 911 adet yargılamaya esas raporun intikal ettiğini aktardı.

Sayıştay'ın bir yüksek denetim kurumu olmasının yanı sıra bir hesap mahkemesi olduğunu dile getiren Akyel, "Mahkeme olarak zaten kendisi karar verdiğinden dolayı bu raporlar kendisinde kalmaktadır. Ancak 5237 sayılı TCK'ya göre suç teşkil eden fiillere ilişkin olarak gereği yapılmak üzere 6 konunun ilgili kamu idarelerine veya savcılıklara gönderilmesine karar verilmiştir" ifadesini kullandı.

Sayıştay'ın, 2014 yılı denetimlerine ilişkin olarak 6 genel rapor düzenlendiğini, bu genel raporlarda, genel uygunluk bildiriminde 11 tespit yapıldığını, dış denetim genel değerlendirme raporunda 68 bulgu, mali istatistikler değerlendirme raporunda 43 bulgu, faaliyet genel değerlendirme raporunda 75 bulgu bulduğunu aktaran Akyel, mali denetim raporlarında 4 bin civarında bulgunun yer aldığını, 618 adet yargılamaya esas raporun yanında bin 772 adet sorgunun da yer aldığını söyledi.

"482 kurum raporu düzenlemek, 74 KİT raporu düzenlemek, 77 siyasi parti mali denetim raporu düzenlemek, 911 yargılamaya esas rapor düzenlemek, bin 550 adet sunulan rapor, 140 adet performans raporu, toplam bin 690 adet rapor düzenleyen bir Sayıştay denetçilerine, üyelerine ve yönetimine teşekkür ediyorum" ifadesini kullanan Akyel, Sayıştay olarak denetim yaptıklarını ve bunu kesinlikle Meclis'e ve ilgili kurumlara arz ettiklerini vurguladı.

Akyel, "Sayıştay 2012, 2013 ve 2014 raporlarını Meclis'e ve ilgili mercilere sunmaktadır. Sayıştay anayasal görevini yapmaktadır. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, anayasal görevi yapmamak gibi ithamları anayasal bir kurum olarak Sayıştay hak etmemektedir" dedi.

Anayasal kurumların itibarlarının ve güvenilirliklerinin, yanlış ve eksik bilgilerle itham edilmemesi gerektiğini belirten Akyel, "Bizler de onurlarımız için yaşıyoruz, bizler de bu memlekete hizmet etmeye çalışıyoruz. Eksiklikleri söyleyebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Akyel, Sayıştay'ın, bütün görevlerini, başta Anayasa, yasalar, mevzuat ve standartlar çerçevesinde yerine getirme gayreti ve iddiası içerisinde olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçeleri komisyonda kabul edildi.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel: \'Sayıştay Anayasal Görevini Yapmaktadır\'
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sayıştay Başkanı Recai Akyel: 'Sayıştay Anayasal Görevini Yapmaktadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement