Savcının Sorduğu Görüşmenin Kaydı Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Savcının Sorduğu Görüşmenin Kaydı Ortaya Çıktı

Savcının Sorduğu Görüşmenin Kaydı Ortaya Çıktı

Bursaspor Kulübü'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlanırken, 35 sanık hakkında Bursa 1'inci Ağır ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

15.08.2011 17:24

Bursaspor Kulübü'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlanırken, aralarında Kulüp Başkanı İbrahim Yazıcı'nın da bulunduğu 35 sanık hakkında Bursa 1'inci Ağır ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 80 sayfalık iddianamede, demokratik bir yönetim şekli öngören kanuna rağmen Başkan İbrahim Yazıcı'nın kulübü 'Mafyavari' yönettiği, derneği suç örgütü hale getirdiği öne sürüldü.

İddianamede ayrıca Yazıcı'nın Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylarla ilgili çete suçlamasından tutuklanan tribün liderleriyle cezaevinde yaptığı görüşmenin kayıtları da yer aldı.

Bursaspor Kulübü eski Başkanları Recep Günay ile Sedat Topaloğlu'nun Cumhuriyet Savcılığı'na geçen yıl eylül ayında verdikleri şikayet dilekçesi ile başlatılan soruşturmayla ilgili geçen haziran ayında gözaltına alınan Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, İkinci Başkan Haluk Özkıyıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ağabeyi olan eski İkinci Başkan Osman Çelik, Bursaspor Genel Müdürü Osman Nuri Biçer tutuklandı.

Bu kişiler bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu serbest bırakıldı. Kulüp Başkanı Yazıcı rahatsızlandığı için tutuklu bulunduğu süreyi hastanede geçirdi.

Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan ve Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 80 sayfalık iddianamede, eski Başkanlardan Recep Günay ve Bursaspor üyesi Sedat Topaloğlu ve Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün davacı olarak yer aldı.

İddianamede, soruşturmanın başlangıcı olarak Günay ve Topaloğlu'nun 9 Eylül 2010 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen şikayet dilekçesi gösterildi.

Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı ve Osman Çelik, Sema Çavuşoğlu, Hasan Saltan, Erkan Köristan, Şentürk Turan, Oktay Hakan Öztürk, Mümin Pekcan, Kemal Kirevetözen, Zekeriya Ünaldı, Osman Nuri Biçer, Erkan Kamat, Öztürk Yazıcı, İlhan Uslu, Ali Ferruh Nayman, Haluk Özkıyıcı, Recep Bölükbaşı, Akın Adalan, Erhan Cengiz, Necmettin Kocaman, İrfan Koç, Suat Mutafoğulları, Basri Ünsalar, Mustafa Yedikardeş, Suat Özkan,

Mehmet Çavuşoğlu, Mehmet Kara, Selçuk Eren, Lütfü Türkkan, Rahmi Sezgin, Turgay Dursun, Jale Demir, Evsel Yılmaz, Mehmet Gerçeksi, Mesut Mestan adlı sanıklar hakkında 'Özel belgede sahtecilik', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma', 'Gizliliğin ihlali', 'Zimmet', 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', ve 'Örgüte üye olmak' suçlarından 12-36 yıl arasında değişen hapis cezası istendi.

İddianamede Günay ve Topaloğlu'nun şikayet dilekçeleri üzerine başlatılan soruşturmada, Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı görüşle birlikte inceleme yaptığı Bursaspor Kulübü Derneği hesaplarında dernek paralarının yöneticilerin şahsı hesaplarına aktarılmış olduğu, derneğe gerçekte borç vermemiş olmalarına rağmen bazı yöneticilerin sahte senetler ile derneği borçlandırıp kendilerinin de alacaklı olduğunu bildirerek, derneğin alacaklarına temlik koydurdukları tespit edildi.

Ayrıca delil ve tespit için Maliye Bakanlığı'ndan da 2 hesap uzmanı Savcılık tarafından bilirkişi olarak istendi. Başhesap Uzmanı Zihni Kartal ve Hesap Uzmanı İhsan Kağan Bayraktar da dosya ile ilgili rapor hazırladı.

Soruşturma sürürken Kulüp eski ikinci Başkanı Osman Çelik ile mevcut yönetimde futbol şube sorumlusu iken istifa eden Mesut Mestan, savcıya haber göndererek 'İhbarcı' sıfatıyla ifade vermek istediklerini bildirdi. Savcı da Geçen mart ayında Çelik ve Mestan'ın tanık sıfatıyla ifadelerini aldı.

İddianamede, Kulüp Başkanı İbrahim Yazıcı'nın Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylar nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında örgüt kurmak suçundan tutuklanan tribün liderleri Selim Kurtulan, Mehmet Güzelsöz ve Recep Kurutuluş'u Bursa H Tipi Cezaevinde ziyaret etmesi de yer alıyor. Bu ziyaret sırasında Selim Kurtulan ile Yazıcı arasındaki ilginç diyalog da kayda alındı. Kayıtlara geçen görüşme şöyle:

"Selim Kurtulan (S. K. ): Başkanım hoş geldin

İbrahim Yazıcı(İ. Y. ): Geçmiş olsun

S: K. : Evet

"MAFYAVARİ YÖNETİM ŞEKLİ "

Bursaspor Kulübü Derneği'nin 12 kişilik yönetim kurulu tarafından kanun ve tüzük gereği yönetilmesi gerekirken, uygulamada başkanın derneğin tek ve tartışmasız hakimi olduğuna dikkat çekilen iddianamede şöyle denildi:

"Onun aldığı kararlar sorgulanmaz ve karşı çıkılamaz. Başkan istemediği adamı yönetim kuruluna almaz ve söz hakkını keser. Bu tarz lönetim anlayışı İbrahim Yazıcı'nın kendi anlayışıdır.

Demokratik bir yönetim şekli öngören kanuna rağmen mafyavarı bir yönetim şeklini dernek yönetimine uygulayan İbrahim Yazıcı yönetimi uygulamalarıyla bir suç örgütü haline gelmiştir. Dernek hesapları gizli ve açıklanamaz. Bu konuda başkana kimse hesap soramaz. "

"SUÇ İŞLEYENLERİN YÜZSÜZLÜĞÜ"

Dernek uygulamalarında usulsüz işlemler sanki normal bir kuralmış gibi uygulandığını kaydedilen iddianamede, "Bu işlemler açığa çıktığında yapanların topluma karşı utanma duygusu olmadan 'Başımız dik, ne yaptıysak Bursaspor için yaptık' şeklindeki açıklamaları da suç işleyenlerin yüzsüzlüğünü ortaya koymaktadır" denildi.

İddianamede 11 Şubat 2010'de oynanan Fenerbahçe-Bursaspor maçında hakeme hakaret edildiği gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu tarafından şahıslara verilen cezanın kulüp tarafından ödendiğinin tespit edildiği bildirilerek, kulübü zarara uğratmakla suçlanan yöneticiler Osman Nuri Biçer ve Haluk Özkıyıcı'nın soruşturma başlatıldığında bu cezayı ödemediklerine dikkat çekildi.

İlgili paranın Haziran 2011'de bankadan kredi çekilerek kulüp hesabına aktarıldığı, Özkıyıcı'nın ise halen parayı ödemediği belirtildi.

Bursaspor Kulübü Derneği'ne ait Minareliçavuş Mahallesi'ndeki iki ayrı arsaya ipotek konularak özel bir bankadan kredi alındığı ipetok işleminin herhangi bir kredi işlemine veya alacağa dayanmadığı dolayısıyla sahtecilik yapıldığı belirtiliyor. İbrahim Yazıcı, Osman Çelik ve Osman Nuri Biçer'in resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği savunuluyor.

"SAHTE SENETLE KULÜP BORÇLANDIRILDI"

Yine Başkan Yazıcı ve bazı yöneticilerin sahte senet vererek kulübün borçlandırılmasını sağladıkları, derneğin Spor Toto Teşkilatı ve federasyondan alacağı paralara temlik koydurdukları ileri sürülüyor.

Derneğe ait 2 milyon 762 bin 684 TL'nin İbrahim Yazıcı'nın hesabına aktarıldığının tespit edildiğinin vurgulandığı iddianamede Yazıcı ve bazı yöneticilerin 'özel belgede sahtecilik ve zimmet' suçlarını işledikleri öne sürülüyor.

1 Ağustos 2008'deki yönetim kararıyla Başkan Yazıcı tarafından sahte senetler verilerek kulübün borçlandırıldığı, derneğin alacaklarına temlik konularak 1 milyon 999 bin 999 TL paranın Yazıcı'nın hesabına aktarıldığı kaydediliyor.

2 Mart 2009 tarihindeki yönetim kararıyla kulüp alacaklarına temlik konularak Yazıcı'nın hesabına 2 milyon 695 bin 709 TL paranın aktarıldığına dikkat çekiliyor. 12 Kasım 2010 tarihinde ise Bursaspor Medya İletişim AŞ'nin hisseleri için derneğe 300 bin TL'nin çalışanlarının hesabına aktarıldığı vurgulanıyor.

İddianamesinde futbolcu menajerlerine fazla para ödenmesi suçlaması da yer alıyor. Shin Young Rok'ın menajerine 131 bin 250 dolar, Ozan İpek'in menajerine ise 21 bin 900 TL fazla ödeme yapıldığının tespit edildiği belirtiliyor.

Tespitlere göre, derneğin biletix firmasıyla yaptığı anlaşma gereği maç başına 1000 adet bedelsiz biletin üzerinde talep edilen her bedelsiz bilet için 20 cent ücret ödemek zorunda olduğu, pek çok maçta yönetim kararı olmadan, kimlere bile verilmediği bilinmeyen 35 bin 738 adet bedelsiz 1000 adet üzerinde fazla bilen alınıp, dağıtılmış.

Bunlara karşılık firmaya gereksiz yere 7 bin 147 dolar ödendiği, bahse konu biletlerin 20 TL'den satılmasıyla kulübün 714 bin 760 TL kulübün zarara uğratıldığı öne sürülüyor.

TRİBÜN LİDERLERİNE ÜCRETSİZ BİLET

İddianamede dikkat çeken konulardan biri de tribün lideri ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Selim Kurtulan'a 2010-2011 sezonu başında verilen bin 586 adet maraton D tribünden bedelsiz kombine bilet verildiği konusu. Böylece kulübün en az 500 bin TL zarara uğratıldığı ve 'zimmet' suçunun oluştuğu kanaatine varılıyor.

2010 yılı Temmuz ayı başında Atatürk Stadı'nın yenilenme çalışmasına herhangi bir bedel belirtilmeden başlandığına dikkat çekilen iddianamede, fahiş karla iş yaptırılması, yüksek fiyatlarla mal ve hizmet alımları yapılması yapılarak derneğin zarara uğratıldığı, başkan ve bazı yöneticilerinin 'güveni kötüye kullanma' suçunu işledikleri kanaatine varılıyor. Bursaspor yöneticileri hakkındaki dava 28 Ekim tarihinde Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savcının Sorduğu Görüşmenin Kaydı Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement