Şanlıurfa - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz:4 Evden Biri Gap'la Aydınlanıyor - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz:4 Evden Biri Gap'la Aydınlanıyor

Şanlıurfa - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz:4 Evden Biri Gap\'la Aydınlanıyor

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 Yılı Sonu İtibariyle 33,6 Milyar Lira Harcama Yapılarak Yüzde 80 Düzeyinde Tamamlanan Gap Projesinin 2012 Sonunda Bitirileceğini Söyledi.

12.03.2011 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEVLET Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılı sonu itibariyle 33,6 milyar lira harcama yapılarak yüzde 80 düzeyinde tamamlanan GAP Projesinin 2012 sonunda bitirileceğini söyledi. Bölgenin refah düzeyini artıran projenin binlerce insanın ekmek kapısı olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "GAP aynı zamanda yüksek teknoloji kullanılan eşsiz bir kalkınma projesidir.

Türkiye'deki her dört haneden biri GAP sayesinde aydınlanmaktadır" dedi.

25. GAP Yüksek Kurulu Toplantısı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Milletvekilleri Seyit Eyyüpoğlu, Müfit Yetkin, Abdülkadir Emin Önen, Zülfikar İzol ve bürokratların katılımı ile Şanlıurfa'da yapıldı. El Ruha Otel'de düzenlenen toplantı öncesi, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, gazetecilere GAP'ta son durumla ilgili bilgi verdi.

GAP YÜZDE 80'E ULAŞTI

Toplantıda, GAP Eylem Planı kapsamında 2008-2010 yılları arasında yaşanan gerçekleşme ile 2011 yılı çalışmalarının görüşüleceğini vurgulayan Bakan Yılmaz, GAP projesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek yöre insanının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltip, bölgeler arası farklılıkları gidermeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladığını belirterek, "GAP Master Planı'nın belirlediği bu hedef ve büyüklüklere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacı 2010 yılı fiyatlarıyla 42 milyar liradır. GAP kapsamında 2010 yılı sonuna kadar tahmini olarak 33,6 milyar TL harcama yapılmış ve nakdi gerçekleşme yüzde 80 düzeyine ulaşmıştır" dedi.

4 EVDEN BİRİNİ GAP AYDINLATIYOR

GAP projesi ile Güneydoğu'nun devasa bir şantiye alanı olup, yüzlerce işçinin ekmek kapısı olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "GAP aynı zamanda yüksek teknoloji kullanılan eşsiz bir kalkınma projesidir. Artık evlerde kullanılan her dört ampulden, Türkiye'deki her dört haneden biri GAP sayesinde aydınlanmaktadır. GAP kapsamında 2010 yılı itibariyle 10 hidroelektrik santrali tamamlanmış; GAP enerji yatırımlarının yüzde 74'ü gerçekleştirilmiştir. Hidroelektrik santrallerinin işletmeye alınışından 2010 yılı sonuna kadar 337,7 milyar kilovat-saat elektrik enerjisi üretilmiş ve ülkemizin hidrolik enerji ihtiyacının önemli bir bölümü GAP'tan karşılanmıştır. Üretilen bu enerjinin parasal değeri 20,3 milyar dolardır" diye konuştu.

İŞSİZLİK DÜŞTÜ, İHRACAT ARTTI

GAP kapsamında 15 barajın tamamlanarak 1 milyon hektar alanı sulayacak suyun depolandığını dile getiren Yılmaz, GAP'ta sulamaya açılan alanın 340.535 hektara ulaştığını ve bölgede işsizlik oranının düşerken, ihracatın arttığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Hane halkı işgücü araştırması yıllık sonuçlarına göre GAP Bölgesi'nde 2009'da 1 milyon 329 bin olan istihdam edilen kişi sayısı, 2010 yılında 218 bin kişi artarak 1 milyon 547 bin'e çıkmıştır. Türkiye toplamında 2009'da 21 milyon 277 bin olan sayı, 2010 yılında 1 milyon 317 bin kişi artarak 22 milyon 594 bin kişi olmuştur. Bölgede işsizlik oranı yüzde 17,4'ten yüzde 12,4'e düşmüş, istihdama katılma oranı yüzde 33,2'ye yükselmiştir. İşgücüne katılma oranına baktığımızda GAP Bölgesi, Türkiye ortalamasının altındadır. Yine son açıklanan ihracat rakamları bölgedeki kalkınmanın büyüklüğünü göstermektedir. 2010 yılında, GAP Bölgesi 5 milyar 183 milyon dolarlık ihracatı ile 113 milyar dolarlık Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 4,5'ini gerçekleştirmiştir. 2009 yılında 4 milyar 443 milyon dolar olarak gerçekleşen bölgenin ihracat rakamları 2010 yılında 740 milyon dolarlık bir artış göstermektedir. 2011 yılı Ocak ayında GAP Bölgesi'nden gerçekleştirilen ihracat 460 milyon dolar olmuştur. Geçen yılın aynı dönemde bu rakamın 346 milyon dolar olduğu dikkate alındığında yaklaşık yüzde 33 düzeyinde bir artış gerçekleştiği görülmektedir."

GAP İLE VERİM ARTACAK

GAP kapsamında sulama projelerinin tamamlanmasıyla verimin de artacağını vurgulayan Bakan Yılmaz, "GAP ile hedeflenen sulama yapıldığında 2 yılda 5 ürün almak mümkün olacaktır. Tüm sulama projeleri tamamlandığında 1 milyon 60 bin hektar alan sulamaya hazır hale gelecektir. Bu alan GAP başlangıcından 2008 yılına kadar sulamaya açılmış olan alanın 3 katı büyüklüğündedir. Sulama projeleriyle eş zamanlı yürütülen toplulaştırma projeleri ile tarlalar modern tarıma uygun olarak şekillendirilmektedir. Eylem Planı ile 2 milyon 61 bin hektar alanda yapılacak toplulaştırma gerek ülkemizin gerekse dünyanın tek seferde yapılan en büyük toplulaştırma çalışmasıdır. Toplulaştırma hizmetleri için 1 milyar TL'ye yakın harcama yapılacaktır. Eğer toplulaştırma yapılmazsa kamulaştırma yapılması gerektiğinden sadece kamulaştırma bedelleriyle kıyaslandığında 2.4 milyar TL tasarruf edilmektedir" diye konuştu.

OKUR-YAZAR ORANI ARTTI

2010 yılı itibariyle bölgede eğitim ve sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2010 yılı itibariyle bölgedeki sağlık personeli sayısında 2007 yılına göre yüzde 21, uzman hekim sayısında ise yüzde 65 artış sağlanmıştır. Bölgedeki okuryazarlık oranı kadınlarda yüzde 68'e, genel nüfusta yüzde 76,4'e yükselmiştir. Hedef Türkiye ortalaması oranlarına ulaşmaktır. Bu nedenle eğitim alanındaki projeler sürekli artırılmaktadır. Okul öncesi eğitimde okullaşma hedefi yüzde 50'dir. GAP Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar sonucu 2008 ve 2009 yılları okullaşma oranları karşılaştırıldığında belirgin bir artış gözlenmektedir. Diyarbakır, Kilis, Siirt ve Şanlıurfa'da okul öncesi eğitimde okullaşma oranları Türkiye ortalaması olan yüzde 38,5'in üzerine çıkmıştır."

Yılmaz, ayrıca mayınlı arazilerin temizlenerek kullanımı ile ilgili çalışmaların da 2014 yılında tamamlanmasının ön görüldüğünü kaydetti.

Yılmaz'ın açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

GÖRÜNTÜ LİSTESİ

-----------------------------

- Toplu iş sözleşmesi

- GAP Yüksek Kurulu Toplantısı

- Toplantıya katılanlar

- Toplantıya katılan Bakanlar

- Cevdet Yılmaz'ın konuşmaları

- Genel ve detay görüntüler

Haber: Hasan KIRMIZITAŞ - Kamera: Ömer PINAR - ŞANLIURFA - DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfa - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz:4 Evden Biri Gap'la Aydınlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement