Sahip Olduğumuz Mirasın Farkındayız - Son Dakika
Güncel

Sahip Olduğumuz Mirasın Farkındayız

Sahip Olduğumuz Mirasın Farkındayız

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Toplantısı Konya'da yapıldı.

28.08.2012 16:50

Konya'da yapılan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Birçok dünya şehrinde yakın tarihe ait mirasları bize gösteriyorlar. Bizler 9 bin yıllık tarihten bahsedince etkileniyorlar. Sahip olduğumuz tarihi mirasın kıymetini bilmeliyiz. Bizden önceki medeniyetlerin tarihlerini yaşatmalı, üzerleri tozlanmış ise onları ortaya çıkarmalıyız" dedi.

Toplantıya UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Konya Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversite temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Uzun zamandır Konya'da bir toplantı yapmak istediklerini anlatan UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Buraya gelmek için Çatalhöyük'ün dünya çapındaki öneminin, dünya tarafından kabul edilmesini bekledik. Rusya'da yapılan 36. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan güzel haberden sonra Konya'yı ziyaret edelim dedik. Çatalhöyük Neolitik Mirası dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Çatalhöyük dosyasının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Birçok ülkenin 50-60 yıllık, 100 yılı bile bulmayan mirasları Dünya Miras Komitesi önüne gelirken, Türkiye'nin 9 bin 500 yıllık insanlık tarihiyle komite önüne gelmiş olması ayakta alkışlandı" diye konuştu.

Oğuz, Çatalhöyük gibi bir mirasa sahip olmanın Konya için gurur verici olduğunu dile getirdi.

SAHİP OLDUĞUMUZ MİRASIN KIYMETİNİ BİLELİM

Toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Biz sadece kendi medeniyetimizin değil, bu topraklarda yaşamış milletlerin de mirasçısı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu yönüyle Konya'daki tüm tescilli yapıların tamamının bir bilançosunu çıkardık. Tamamının restorasyonu ve yeniden günümüze kazandırılmasıyla ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği ve Uluslararası İpek Yolu Şehirleri Birliği'nde Türkiye'yi temsil ettiklerine dikkati çeken Başkan Akyürek, şöyle devam etti: "Gittiğimiz birçok kentte yakın tarihe ait mirasları bize gösteriyorlar. Genellikle son yüzyılda yapılmış eserler. Bizler 9 bin yıllık tarihten bahsedince etkileniyorlar. Sahip olduğumuz tarihi mirasın kıymetini bilmeliyiz. Bizden önceki medeniyetlerin tarihlerini yaşatmalı, üzerleri tozlanmış ise onları ortaya çıkarmalıyız."

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, "Konya'da gelecek öngörümüzde 10 milyon turist ağırlamak gibi bir hedefimiz var. Çatalhöyük'ün buna ciddi katkı sağlayacağı inancındayım. Bu arada yerelde de Ankara'da da inşallah oradaki yorum turizm yol haritasının alınması bundan sonra daha kolay olacak. Orada turistlerin gidip gelebileceği daha rahat bir yola Çatalhöyük'ü inşallah en kısa zamanda kavuşturacağız" dedi.

Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz ise, komisyonu Konya'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Çatalhöyük'ün Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasında emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyelerine teşekkür etti.

Şaşmaz, toplantının aday listede bulunan Eşrefoğlu Camisi'nin asıl listeye girmesine de katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz ve katılımcılara Konya İli Taşınmaz Kültür Ve Tabiat Varlıkları Envanteri ile Mesnevi hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sahip Olduğumuz Mirasın Farkındayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement