
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul:
" 2004 -2009 yılları arasında yüzde 103 büyüdük. Türkiye ekonomisinden daha başarılı bir büyüme kat ettik Önümüzdeki dönemde de bu olumlu ekonomik ortamda daha iyi neticeler elde edebileceğimizi düşünüyoruz "
Sabancı Holding, Sabancı Center'da yapılan bir basın toplantısıyla 2010 yılının dokuz aylık faaliyet sonuçlarını ve yılın son çeyreğine ilişkin hedeflerini açıkladı.Basın toplantısına, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ve grup başkanları katıldı.
" SABANCI HOLDİNG OLARAK YÜZDE 103 BÜYÜDÜK "
CEO Zafer Kurtul, "Bugüne kadarki Sabancı Holdingin performansına bakarsak 2004'ten 2009 yılının sonunda Türkiye ekonomisinin büyüme oranı yüzde 71 oldu. Sabancı Holding olarak biz yüzde 103 büyüdük. 2004 -2009 yılları arasında yüzde 103 büyüdük. Türkiye ekonomisinden daha başarılı bir büyüme kat ettik Önümüzdeki dönemde de bu olumlu ekonomik ortamda daha iyi neticeler elde edebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Kurtul, daha sonra Sabancı Holding'in dokuz aylık faaliyetlerine ilişkin rakamlar verdi. Kurtul, "30 Haziran neticelerine bakarsak konsolide net satışlarımızı 9.8 milyar lira olarak gerçekleştirdik Bir önceki döneme göre bu yüzde 4 'lük bir artışı gösteriyor. Net karımız 918 milyon lira olarak gerçekleşti. Net karımız 6 ayda yüzde 52 büyüdü" diye konuştu.
Yatırımlara da değinen Kurtul, "Bir diğer önemli rakam yatırımlar. Sabancı Holdingin yatırımlarını 2010 yılında 1.5 milyar dolara yakın olacağını hedefliyoruz. 2009 'daki yatırımlarımız 1.1 milyar dolardı. 2010'da yatırımlarımız yüzde 28 artıyor. 1.5 milyar dolar yatırım çok önemli bir rakam. Holding şirketlerimizin net aktif değeri de önemli . Net aktif değerimiz 14 milyar doları geçtik. Bu bizi Türkiye'nin en büyük şirketi holdingi yapıyor" diye konuştu.
SABANCI'NIN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM STRATEJİSİ
Kurtul, Sabancı Holding'in önümüzdeki dönem stratejisiyle ilgili bilgiler de verdi. Kurtul, "Dünyada ekonomik gelişmeleri büyüme trendinin olumlu olduğunu görüyoruz. Bu özelikle gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacak. Türkiye gelişmekte olan ülkelerden daha da iyi performans gösteriyor. Sabancı Holding olarak da bu gelişmeyi çok iyi değerlendirmek ve iyi performans göstermeyi hedefliyoruz "şeklinde konuştu.
Bunun için dört strateji oluşturduklarını söyleyen Kurtul, "Birincisi karlılık içinde büyümemizi sürdürmek Bizim hedefimiz hem karlılık hem de büyümemizi gerçekleştirmek Bunun ikisini de yapmak istiyoruz. Ana amacımız Sabancı Holding'te hissedarlarımıza daha fazla değer yaratmak İkinci önemli stratejimiz farklı işlere yatırım yamak. Üçüncüsü yeni işlere yatırım yaptıktan sonra uygun ortam sağlandığı zaman şirketlerimizi halka açmak. Portföyümüze baktığımızda halka açma potansiyeli olan birçok şirketimiz var. Önümüzdeki dönemde zaman içinde potansiyeli olan Enerjisa Teknosa Avivasa Temsa sayabileceğimiz şirketlerimiz. Dördüncüsü Sabancı Holding olarak stratejik ortaklıklar yapmak. Burada ya Sabancı Holdingin çoğunluk olması ya da yüzde 50 -50 durumda olarak birlikte yönetmemiz En önemli çalışma prensibimiz olacak. Son olarak temettü gelirlerimizi artırmak istiyoruz. Şirketlerimiz karlılık içinde büyümesini sürdürürse temettü gelirlerimizi artırmış olacağız "diye konuştu.
" ENERJİDE YENİ İŞLERE BAKIYORUZ "
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul'un konuşmasının ardından bu kez Sabancı Holding Enerji Grubu başkanı Selahattin Hakman bir konuşma yaptı. Hakman, "Türkiye'nin toplam elektrik talebinin yüzde 75'ler seviyesinde artacağını düşünüyoruz. Bu ne demek ? Bu Türkiye'nin enerji yatırımları artarak devam edecek demek. 5 bin megavatlık bir hedefimiz var. Bin megavat kadar bir portföyümüz var. 5 bin megavatlık hedefimizin büyük bir kısmını karar verilmiş gerçekleştirmeye başlanmış projele olarak gerçekletirmiş durumdayız. Yeni işlere girmek konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Doğalgaz sektörüne yenilenebilir enerji sektörüne mühendislik ekipman çalışmalarına bakıyoruz" şeklinde konuştu.
PERAKENDEDE 500 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer de bir konuşma yaptı. Dinçer, "Bu yıl 300 net mağazayı portföyümüze katıyoruz Bin 400 mağazayı açıyoruz Önümüzdeki üç yıl için bin 500 mağaza hedefimiz var. Perakendede 15 bin kişiyi istihdam ediyoruz. 10 bin kişiyi istihdama katmak istiyoruz. 500 milyon Türk liralık bir yatırım planımız var 3 yıllık dönemde" dedi.
Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen ise çimento ve inşaat sektörüyle ilgili bir konuşma yaptı Göçmen, "Bundan sonraki döneme baktığımız zaman Türkiye'deki büyümemizi hemen hemen bitirmiş durumdayız . Yatırımları o yüzden yurtdışına yönlendireceğiz Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Yatırımlarımız gelecek dönemde çevre ve karbon ekonomisi sağlayacak şekilde dönüştürmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde hem çevre ve atık yönetimine önem verecek yatırımlar yapacağız. Bu 200 milyon doları aşacak bir yatırım demek .önümüzdeki 3 veya 5 yıl içinde. "dedi. Sabancı Holding Lastik Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun ise,Kordsa, Brisa ve Temsa şirketlerinden bahsederek, "Bu iç şirketimizde de pazar şartlarındaki iyileşmeyi gözlemliyoruz. Büyümeye odaklanıyoruz. Bu yeni dönemde otomotiv sektörü en önemli sektör olarak gözüküyor" ifadesini kullandı.
EPDK'YA GETİRİ ORANI VERYANSINI
Daha sonra Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ve grup başkanları gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Yünsa'nın satılacağına ilişkin sorusuna yanıt veren Hakan Akbaş, "Yünsa satış listesinde bir şirket değildir "dedi. Aksigorta'nın ortak almasıyla ilgili ise, Akbaş, "Aksigorta zamanı geldiğinde gerekli açıklamayı yapacağız. Şimdi herşeyi söylersek basın toplantısına gelmezsiniz" diye konuştu.
Başkent elektriğin Ankara'nın elektriğini devraldıktan sonra yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili soruyu ise, Selahattin Hakman yanıtladı. Hakman, "Başkent elektriğin yatırımlarının çok eksik kaldığını gördük. Bir temelden bakım programı uyguladık. Tesislerin bakımını yaptık. Bu bakım daha önce duyurduğumuz ancak müşterimizin duymadığı kesintilere yol açtı. Bunlar önceden duyurulmuş olan kesintiler. Biz bu yatırımlarımızın bedelini on sene içinde geri alıyoruz. EPDK 'nın bizim öngördüğümüz yatırımları onaylaması ikincisi bunların onaylanması yeterli değil. Biz bu yatırımlarımızı 10 yıl içinde tarife üzerinden geri alıyoruz. Finanse edebilmemiz için bir getiri oranının bize tanınması lazım. Bu konuda EPDK 'nın geçen hafta yayınlamış olduğu bir getiri oranı var. Bu oran beni, çok kaygıya sevk etti. Biz bu oranla bu getiriyle bu yatırımların finansmanını sağlayıp yatırımlarımızı arzu ettiğimiz şekilde gerçekleştirebilir miyiz ? Bu konuda ciddi bir şekilde kaygılıyız "dedi.
" AKSİGORTA'DA BİRÇOK ADAY VAR "
CEO Zafer Kurtul, Sabancı Holding'in istihdam ve büyüme rakamlarıyla ilgili bir soruya da yanıt verdi. Kurtul, "Türkiye yüzde 4 -4. 5 büyüyecek önümüzdeki sene. Sabancı Holding olarak yüzde 15 olarak büyüme hedefimiz var. "dedi. Kurtul, Türkiye'nin istihdamda 2010 yılında yüzde 7 büyüyeceğini de kaydetti. Halka arzla ilgili de konuşan Kurtul, "Henüz tabii takvimi açıklamamız mümkün değil. Enerji için 2012 sonrası." diye konuştu. Yeni işlere yatırım yapmakla ilgili bir soruyu yanıtlayan Hakan Akbaş ise, Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş ise, "Bizim pazardaki durumumuzu pekiştirecek bizimle birlikte stratejik hedeflerimize daha hızlı gitmemizi sağlayacak ortak yönetim anlayışımıza uygun bir ortaklık sürecimiz devam ediyor Temennimiz odur ki yıl başından önce burada ortağımızı belirlemek gerekli izinleri aldıktan sonra da kamuoyuna Ocak -Şubat gibi açıklıyor olacağız." dedi. Akbaş ayrıca, "Yeni işlere baktığımız kulvarlar var. Bu yeni coğrafyalarda büyümek ya da yeni alanlara girmek olabilir. Aksigorta da bu işe başlarken talibimizin çok olacağını söylemiştik Haklı çıktık. Adayları Aralık sonu itibariyle tek adaya indireceğiz." dedi.
Son Dakika › Güncel › Sabancı'nın Yeni Dönem Hedefi: 'Daha Fazla Büyümek' (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.