RTÜK'ten "Karasal, Sayısal Yayıncılık" Açıklaması."Sıralama İhalesi ve Karasal Sayısal Yayıncılığa... - Son Dakika
Güncel

RTÜK'ten "Karasal, Sayısal Yayıncılık" Açıklaması."Sıralama İhalesi ve Karasal Sayısal Yayıncılığa...

RTÜK\'ten "Karasal, Sayısal Yayıncılık" Açıklaması."Sıralama İhalesi ve Karasal Sayısal Yayıncılığa...

RTÜK, "sıralama ihalesi ve karasal sayısal yayıncılığa geçişin hukuki zorunluluk olduğunu" bildirdi.

22.02.2013 11:53

RTÜK, "sıralama ihalesi ve karasal sayısal yayıncılığa geçişin hukuki zorunluluk olduğunu" bildirdi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, karasal sayısal televizyon yayın lisansı sıralama ihalesiyle ilgili olarak, Üst Kurul Üyesi Esat Çıplak'ın bazı basın ve yayın organlarında yer alan açıklamalarının, RTÜK'ün görüşünü yansıtmadığı belirtildi.

Karasal ortamda lisans başvurusunda bulunan radyo ve televizyon kuruluşlarına 1994'ten bugüne kadar lisans verilemediği bildirilen açıklamada, Avrupa ülkelerinin pek çoğunun ise bu süreç içerisinde yayıncılıkta yeni bir çığır olarak adlandırılan karasal sayısal yayıncılığa geçtikleri vurgulandı.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından 2006 yılında gerçekleştirilen Bölgesel Radyokomünikasyon Konferansı'nda diğer ülkelerle birlikte karasal sayısal yayıncılığa geçme ve 2015 yılı itibarıyla analog yayınları sonlandırma taahhüdünde bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile televizyon kanal ve radyo frekans planlamalarının RTÜK tarafından yapılması, frekans planlarında ulusal, bölgesel ve yerel karasal yayın ağlarının sayıları ve türleri ile sayısal yayınlar için multipleks sayılarının belirlenmesi, 6112 sayılı Kanun'un yayım tarihi olan 3 Mart 2011'den itibaren en geç iki yıl içinde Üst Kurulca karasal yayın lisanslarının verilmesi amacıyla sayısal televizyon multipleks kapasitesi sıralama ihalesi yapılması, tahsisi müteakip en geç iki yıllık süre sonunda analog karasal televizyon yayınlarının ülke genelinde tümüyle sonlandırılması ve analog karasal televizyon yayınlarının durdurulması öngörülmüştür. Türkiye için gerek uluslararası anlaşmalar gerekse iç hukukumuz açısından sıralama ihalesi yapılması ve karasal sayısal yayıncılığa geçiş bir zorunluluk olup, bu konuya Üst Kurul'un keyfi yaklaşması söz konusu olamaz. İlk defa 6112 sayılı Kanun ile yıllardır sürüncemede kalan ve Türkiye'nin ayıbı haline gelen karasal yayınlara lisans sorunu çözüm aşamasına getirilmiştir. 6112 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte frekans planlama süreci başlatılmış ve sıralama ihalesi için kanunla öngörülen sürenin sonuna gelinmiştir."

Açıklamada, önümüzdeki günlerde yapılacak sıralama ihalesiyle hem karasal yayın alanında lisanslı döneme, hem de karasal analog yayın teknolojisinden karasal sayısal yayın teknolojisine geçileceği ve yayıncılıkta teknolojik dönüşümün gerçekleştirileceği belirtilirken, "Böylece karasal yayıncılık alanında 19 yıldır devam eden kaos sona erecektir" denildi.

Muhabir: Barış Gündoğan

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel RTÜK'ten 'Karasal, Sayısal Yayıncılık' Açıklaması.'Sıralama İhalesi ve Karasal Sayısal Yayıncılığa... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement